Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Nowy krzyz na przeleczy zebrak

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buba
    a moze znalezli te bunkry?
    Mi, jako człowiekowi co brak ciszy w Poznaniu nadrabia łażeniem po tutejszych bunkrach ta to się widzi......
    A więc, jeśli ktoś by wylał te bunkry betonem, żelbetonem, murował lub cokowliek- byłoby czego szukać. Nie jestem pewien, ale domyślam się że owe Bieszczadzkie Fortele, były kopane, i wspierane drewnem. Nie sądzę, żeby ktoś planował uczynić z jakiejś góry twierdzę, i organizował jakiekolwiek materiały (cegłe, beton). Drewna w lesie pod dostatkiem i przypuszczam że to właśnie był podstawowy materiał konstrukcyjny.
    Jeśli moje przypuszczenia, przyjmiemy za pewnik, wówczas należy wziąść pod uwagę dzieło przyrody. W Poznaniu, po wojnie forty zostały opuszczone, dziś są zarośnięte, a drzewa korzeniami rozwalają 1,5m grubości ściany murowane! Taką potężną mamy przyrodę w kraju, że jestem pewien, że schrony może i są, ale najprawdopodobniej już zawalone (butwiejące drewno, bakterie, grzyby i trach! ), a jeśli nie są zawalone- wołami by mnie tam nikt nie zaciągnął, wizyta np 2 osób para wodna z ust, dodatkowe siły na resztki drewna (stąpanie) i katastrofa gotowa.
    Aha... jeszcze jedno....
    Jeśłi do budowy owych forteli byłby używany jakiś trwały materiał- typu cegła, byłaby w pobliżu cegielnia- tak to się robi przy budowach fortec ceglanych, potrzeba milionów cegieł.... Po zakonczeniu praco fortyfikacyjnych cegielnia taka służyłaby ludziom, ale tak mi się jakoś nie widzi żeby tam coś z cegły było budowane- teraz i owszem, są tiry i inne tarpany więc można, ale kiedyś..... w czasach bez obwodnicy tym bardziej.....
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Byłem tam w 69r. Część bunkrów była dziurami w ziemi ze sterczącymi belkami, część jeszczemiała stropy. Wszystko z drewna i okolicznych kamieni. Niedaleko budowano drogę przez przełęcz, zwaną dziś Żebrak.
    Później słyszałem, żę żołnierze budujący drogę część jeszcze widocznych umocnień zniszczyli, bo zbyt wielu ludzi tam się kręciło i bano się wypadku.
    W 83 szukałem śladów, ale albo nie trafiłem, albo już zarosło do niepoznania.
    Barnaba ma rację, przyroda szkódna jest.
    Długi

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    Część bunkrów była dziurami w ziemi ze sterczącymi belkami
    zgadzam sie z tym opisem Długiego (trochę był strach chodzić wtedy , czy aby nie pozostały tam jeszcze jakieś miny , ale co tam "fantazja brała górę" czy Ty tez miałeś takie obawy o miny jak ja ) -- mam nadzieje ,że pogadamy o tym na KimbV bedąc w bezpośredniej okolicy Magurycznej i Chryszczatej-- co Ty na to jak przejdziemy ze Smolnika na Maguryczną , potem na potok Mikowy i dalej przez Dynysów na Chryszczatą? - oczywiscie nie po szlaku, bo nie lubie chodzić szlakami , ale tam i tak nie ma szlaku :D
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joorg
    czy Ty tez miałeś takie obawy o miny jak ja
    Byłem z przewodnikiem, synem leśniczego, teren był już na pewno wielokrotnie odwiedzany przez turystów, budowniczych drogi, "służby?" , więc czysty.
    Długi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)