Dzień Przed ostatni!
Kiedy obudziłem się, była już najwyższa pora na wypad do Cisnej. Pogoda cacy. Słoneczko grzało, ale tak bez przesady. Cudownie było iść obok zieleniących się łąk, zdobionych kaczeńcami. Chwila na śniadanie Agaty, ja jakoś nie byłem głodny. Z resztą może i za wcześnie było jak dla mnie na łasuchowanie. Kłoda nad potokiem była idealnym miejscem aby podziwiać strumyk wpadający do potoku- cóż więcej potrzeba? Za Baligrodem jakiś ziom z Poznania granatowym autem typu kombi olał mnie i musiałem iść na piechotę. "Stopa" do Cisnej złapałem dopiero w Jabłonkach. Samochód ciął powietrze aż się gorąco robiło, no ale na co tracić czas w samochodzie. Na miejscu wizyta u Rysia Szocińskiego w Cisnej. Przy piwku, lokalnej, mojej ulubionej marki wysłuchałem nowych wierszy, sam też poczytałem. Aga słuchała i podziwiała. Na placki "Po Bieszczadzku" poszedłem już do Zacisza. W środku jak zwykle cicho, spokojnie, ot zacisznie. Po wizycie w GSie zaczęliśmy łapać stopa dalej, czyli z powrotem. Wychodząc z samochodu minęliśmy Wojtka, szedł łazić, może wróci na noc? Fajno by było. Ostatni odcinek, piechotą szło się wolno, w ciszy, chłonąc to co w Bieszczadzie cenię najbardziej- ciszę i spokój! Ten kto wie- na ostatnim rozwidleniu dróg, gdzie już jest niedaleko celu spotkaliśmy Żubra. Wielki rogaty, czy ja wiem, chyba miał z 1,7m w kłębie. Stał wyżej, więc wydawał się większy, wrażenie potęgowała rażąco mała odległość. Żubr- Maciej, uprzedzał, że dobrze mieć jakieś drzewo na podorędziu.... Chwila zachwytu, i poszliśmy w swoja stronę, nie chcąc prowokować zwierzęcia. Było jak było, ale wrażenia bomba! Na miejscu Dobry Bies czekał z uśmiechem, w chacie jakby czyściej, nadal spokojnie, pięknie. Siedząc na werandzie dowiedziałem się jak pięknie śpiewa Zięba, później odezwał się Puchacz, a na końcu coś, co brzmiało jak kaczka, ale co ona o tej porze tam robiła? Trzeba to obadać! Kolejny wieczór, noc minęły na opowiadaniach, gaworzeniu, podziwianiu .... chyba każdy zachwycał się czym innym- w końcu tam wszystko jest najpiękniejsze.

Odpowiedz z cytatem
Zakładki