Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Bieszczady z dziecmi

Domyślnie Bieszczady z dziecmi

WItam
    Jade w polowie czerwca na kilka dni do UG z dziecmi: 6 lat, oraz 8 miesiecy. Moze polecicie jakas niewyczerpujaca trase - 6 latka idzie oczywiscie na nozkach... Dodam tylko ze lubi wspinaczke typu: Szczeliniec, Wilczki w Miedzygorzu - gdzie idzie sie po stopniach i moze byc stromo..Najgorsze trasy to trasy po plaskim...Ostatnio bbylam w Bieszczadachh 3 lata temu - pochodzilismy troche po szlakach dookola Tarnicy ale obawiam sie ze z dzieciakami trzeba bedzie wracac tym samym szlakiem ktorym sie bedziemy wspinac..Czy mozecie polecic jakis ciekawy szlak na ktory mozna sie wybrac z maluchami??
    I gdzie sa te jeziorka Duszatynskie o ktorych przeczytalam??

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monik
    gdzie sa te jeziorka Duszatynskie o ktorych przeczytalam??
    Niedaleko Duszatynia. Najlepiej kupić mapę, przewodnik, a potem pogrzebać w wyszukiwarce na tym forum.

Pozdrawiam

P.S. Witam na forum :D
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

A Caryńska i Wetlińska?? Po połoninach dzieci chetnie chodzą i dobrze dają sobie radę.

Na dowód zdjęcia (z rozmytymi twarzami bo nie mam zgody na publikacje zdję)
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Jeziorka Duszatyńskie - w północno-wschodnich Bieszczadach. Jak spojrzysz na mapę to mniej więcej w połowie pomiędzy Komańczą a Baligrodem, ok. 2 km od szczytu Chryszczatej.

Moje propozycje z dziećmi (samodzielnie chodzącymi);
    1. Tarnica. wyjście z Wołosatego, zejście przez Szeroki Wierch do Ustrzyk Dolnych. Do Wołosatego latem masz kilka PKSów. Na zejściu przez Szeroki Wierch masz 2 wiaty odpoczynkowe.
    2. Rawki. Tu mogą być dwa sposoby.
    a) wyjście z Wetliny przez Dział do Małej Rawki, zejście do bacówki Pod Małą Rawką,
    b) wyjście z Bacówki Pod Małą Rawką, dojście przez Rawki aż do Kremenarosa (obelisk trzech granic), powrót do Bacówki lub Ustrzyk Górnych.
    3. Do Chatki Puchatka na Połoninie Wetlińskiej. Tu wejść i zejść masz kilka od strony Wetliny i Berehów Górnych.
    4. Jeśli Połonina Caryńska to polecam zahaczyć (albo i zanocować) w schr. Koliba. Ja ze swoja milusińską też tam spałem, bardzo fajna tam atmosfera.
    5. Łopienka. Do cerkwi na polanie w wyludnionej wiosce. Dojście od parkingu na drodze Cisna -Terka. To bardziej krajoznawcza trasa. Od cerkwi można dojść do dwóch ciekawych miejsc:
    -kapliczka na przeł. Hyrcza, szlakami ściezki dydaktycznej + kawałek z mapą, łatwe dojście, lepiej od cerkwi wyjść od razu w górę stromą ścieżką na początku. Gdy po drodze z lewej strony będzie widać łąki, to mozna na nie zboczyć i zrobić odpoczynek z malowniczym widokiem;
    -baza studencka w Łopience, zawsze można tam zajść i przysiąść na odpoczynek, dojście oznaczona ścieżką.
    6. Kolejka bieszczadzka na trasie Przysłup (stacja pocz. na przełączy, nie we wsi) - Wola Michowa. Można wysiąść gdzieś w połowie trasy i poczekać aż będzie za jakiś czas wracała. Z obsługa kolejki mozna się nawet dogadać żeby zatrzymali i wysadzili nawet gdzie normalnie nie stają.

Z daszych miejsc:
    7. Rosolin - grota. (to nieco dalej dla zmotoryzowanych). Właściwie to na północny-zachód od Polany, pomiędzy jez. Solińskim a Czarną. Fajne dla dziecka dojście bo trzeba dwa razy ściągać buty żeby iść drogą przez bród.
    8. Zapora na Solinie - wielkie ryby widoczne dla dzicka z samej zapory.

Sugeruję zajrzeć na http://www.twojebieszczady.pl/
    tam masz w dziale "Warto zobaczyć" o grocie w Rosolinie, Jeziorkach Dusztyńskich,
    w "Praktycznie" o kolejce wąskotorowej
    w "Dawne wsie" o Łopience.
    Może coś jeszcze sobie tam dobierzesz.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Domyślnie

Ja bylam w tym roku z 8, 6 latkami i 2 latkiem w nosidle.

Zrobilismy:
    Wetlinska- z wetliny czarnym zejscie zoltym.

schronisko jaworzec- Smerek- wies Smerek

Carynska

Rawki- Kremenaros- zejscie Dzialem

Tarnica z Wolosatego, zejscie ta sama droga.

Czasy przejscia byly zasadniczo takie same jak podane na szlakach, tylko dluzsze postoje robilismy zeby kazdy sie wysikal, wybiegal, wylezal na karimacie itd.

Nie mialam samochodu stad tylko pobyt w najwyzszej czesci Bieszczad- bardziej na zachod nastepnym razem.

Domyślnie

Bertrand - znam zasady korzystania z internetu , mapa tez sie gdzies gleboko w szafie znajdzie, ale prosciej i szybciej bylo mi zapytac tutaj :D poniewaz bardzo cenie sobie czas. Zapytalam przy okazji pytania o szlaki - nie weszlam na forum aby zapytac gdzie sa te jeziorka :D Mam nadzieje ze Cie nie zniesmaczylam

Dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi
    Mam nadzieje ze urlop nam sie uda. Jeszcze nigdy nie wedrowalismy z dwojka dzieci - w tym z jednym w nosidelku - :D

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monik
    Mam nadzieje ze Cie nie zniesmaczylam
    Oczywiście, że nie. :D Być może będę w Bieszczadzie w tym samym czasie co Ty. Zwracaj uwagę na granatowy karawan na poznańskich blachach. Może się spotkamy.
    A jeziorka są warte zobaczenia. Jeżeli jesteś zmotoryzowana to radzę dojechać do samego Duszatynia. Wiem, wiem. Niektórzy się oburzą tam jest zakaz ruchu ale dojechać można
    Pozdrawiam
    bertrand236

Domyślnie

ok, jesli zobaczysz (a raczej uslyszysz :D ) na szlaku rozgadana do granic, baaaardzo rzeska, ruda szesciolatke to my :D I malego Babelka w nosidelku. Jeszcze nie wiem gdzie bedziemy nocowac

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Jeśli dziecko 8 mies - takie które jeszcze nie do końca umie długo i samodzielnie siedzieć to lepsze będzie chyba nosidełko na brzuszek (jak na zdj. 41 KB Image030a.jpg). Dlatego też że to jeszcze bardzo malutkie dziecko i trzeba je mieć pod kontrolą wzrokową, np. gdy zacznie płakać i będzie chciało mieć w kontakcie wzrokowym rodzica.
    Zaś nosidełko naplecowe (np. zdj. 49.52 KB Image024a.jpg) to już dla tych nieco "samodzielniejszych" dzieci od 1 roku wzwyż, które coraz bardziej poznają wzrokiem okolicę poza rodzicem.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malo
    Jeśli dziecko 8 mies - takie które jeszcze nie do końca umie długo i samodzielnie siedzieć to lepsze będzie chyba nosidełko na brzuszek (j
    Z tym to ostroznie i nie na każdy szlak. W tej pozycji nie nie widzisz drogi pod nogami a jak upadniesz to na dziecko. Nie wyobrażam sonie np przejścia szlaku wokół Tarnicy (idzie się tuż nad brzegiem stromego i wysokiego stoku) i zejścia do Wołosatego lub UG szerokim wierchem gdzie są krótkie w prawdzie ale wymagające większej uwagi odcinki. W lesie też trzeba uważać na korzenie. Ewentualnie może spróbować chodzić z kijkami trekingowymi.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)