Jeziorka Duszatyńskie - w północno-wschodnich Bieszczadach. Jak spojrzysz na mapę to mniej więcej w połowie pomiędzy Komańczą a Baligrodem, ok. 2 km od szczytu Chryszczatej.
Moje propozycje z dziećmi (samodzielnie chodzącymi);
1. Tarnica. wyjście z Wołosatego, zejście przez Szeroki Wierch do Ustrzyk Dolnych. Do Wołosatego latem masz kilka PKSów. Na zejściu przez Szeroki Wierch masz 2 wiaty odpoczynkowe.
2. Rawki. Tu mogą być dwa sposoby.
a) wyjście z Wetliny przez Dział do Małej Rawki, zejście do bacówki Pod Małą Rawką,
b) wyjście z Bacówki Pod Małą Rawką, dojście przez Rawki aż do Kremenarosa (obelisk trzech granic), powrót do Bacówki lub Ustrzyk Górnych.
3. Do Chatki Puchatka na Połoninie Wetlińskiej. Tu wejść i zejść masz kilka od strony Wetliny i Berehów Górnych.
4. Jeśli Połonina Caryńska to polecam zahaczyć (albo i zanocować) w schr. Koliba. Ja ze swoja milusińską też tam spałem, bardzo fajna tam atmosfera.
5. Łopienka. Do cerkwi na polanie w wyludnionej wiosce. Dojście od parkingu na drodze Cisna -Terka. To bardziej krajoznawcza trasa. Od cerkwi można dojść do dwóch ciekawych miejsc:
-kapliczka na przeł. Hyrcza, szlakami ściezki dydaktycznej + kawałek z mapą, łatwe dojście, lepiej od cerkwi wyjść od razu w górę stromą ścieżką na początku. Gdy po drodze z lewej strony będzie widać łąki, to mozna na nie zboczyć i zrobić odpoczynek z malowniczym widokiem;
-baza studencka w Łopience, zawsze można tam zajść i przysiąść na odpoczynek, dojście oznaczona ścieżką.
6. Kolejka bieszczadzka na trasie Przysłup (stacja pocz. na przełączy, nie we wsi) - Wola Michowa. Można wysiąść gdzieś w połowie trasy i poczekać aż będzie za jakiś czas wracała. Z obsługa kolejki mozna się nawet dogadać żeby zatrzymali i wysadzili nawet gdzie normalnie nie stają.
Z daszych miejsc:
7. Rosolin - grota. (to nieco dalej dla zmotoryzowanych). Właściwie to na północny-zachód od Polany, pomiędzy jez. Solińskim a Czarną. Fajne dla dziecka dojście bo trzeba dwa razy ściągać buty żeby iść drogą przez bród.
8. Zapora na Solinie - wielkie ryby widoczne dla dzicka z samej zapory.
Sugeruję zajrzeć na http://www.twojebieszczady.pl/
tam masz w dziale "Warto zobaczyć" o grocie w Rosolinie, Jeziorkach Dusztyńskich,
w "Praktycznie" o kolejce wąskotorowej
w "Dawne wsie" o Łopience.
Może coś jeszcze sobie tam dobierzesz.
Zakładki