Chris, też dostałeś ostrzeżenie od Piotra? fiu fiu. Dostałem dwa punkty karne. Średnio rozumiem czym zawiniłem, ale już całkiem nie wiem czy jestem na punktowym debecie czy co? Jak to sprawdzić? Jak się można zrahabilitować? Uratować psa czy jak?
Info od moderatora :
Powód:
-------
Inne
Załóżcie sobie nowy temat, np. "włażenie w d.." i tam sobie piszcie.
----
Jeśli komukolwiek wlazłem, to przysięgam że niechcący i serdecznie za to przepraszam. Swoją drogą jak by miał brzmieć tytuł wątku? Włażę w d.. komuś tam?
Odpowiadając na pytanie Jorga, psa kota nie mialem, ale mam papugę, która wie doskonale że jak śpie, to ma siedzieć cicho:), natomiast (cytat) jakiegoś bezinteresownego przyjaciela bezgranicznie oddanego (koniec cytatu) mam, i nie jest nim zwierzę. Nie ubliżając nikomu uważam, że kiepsko jeśli ktoś nie znajduje przyjaciela w innych bliskich, tylko w zwierzęciu.
Co się tyczy zwierząt, to w przypadku psa jest to całkowite uzależnienie. Otóż, kiedy mały pimpuś, albo też duża sunia całe życie żre z miski, pije z miski, a w nocy zasypia w cichym kojcu koło kibelka, pies taki doskonale zdaje sobie sprawę, że bez swojej pani, czy swojego pana nie przeżyłby długo (no bo co to za życie w schronisku). Na wolności ciężko o żarcie, spokojny sen itd. Mówcie sobie co chcecie, ale tak właśnie uważam. A te niewinne zabawy, głaskanie itd- jak pies lubi to sie bawi. Szczekanie w mieszkaniach też jest już rzadkością, i to pozostałością po pierwotnej woli obrony terenu (nic wspólnego z czuciem do człowieka). Obrona pana to temat na forum dla prawników, bo przecież w większości przypadków jak pies zaatakuje człowieka (choćby nawet w obronie) to koniec przyjaźni (i w ogóle koniec z psem).
Wedle mnie, pies nie kocha ludzi, tylko się przywiązuje (uzależnia).
Inna sprawa z kotami- te jak każdy wie, zawsze chodzą własnymi ścieżkami, i chwała im za to że pozostają niezależne. Kiedy bawią się z ludźmi, to dlatego że mają na to ochotę, jak nie- drapną i dadzą do zrozumienia że "nie". Ot taka kocia natura, i też nie dam sobie powiedzieć, że w odróżnieniu od psa- kot nie dałby sobie rady bez człowieka (właściciela). Koty pozostają niezależne. WUKA, nie znam Twojego kota, może się mylę, ale jeśli kot nie może zwiać przed osami, to chyba nadchodzi koniec dla tego świata.
Czy w Poznaniu bardziej liczy się pieniądz w relacji ze zwierzęciem? Nie sądzę, gdyby tak było, pies szybko by się nauczył ze nie należy brudzić chodników. Stawianie kejtra na równi z resztą familii .... no i jest tak jak jest.
Zgadzam się z Jorgiem, i wszystkimi chyba, że człowieka poznaje się po relacjach ze zwirzętami, powinny byc one zdrowe tzn wykorzystanie zwierząt w sposób rozsądny, nie znęcając się nad nimi itd. Natomiast relacje te powinny być nader wszystko na linii CZŁOWIEK <> ZWIERZĘ, a nie jak to bywa czesto człowiek <> człowiek. Inne podejście jest wedle mnie całkowicie błędne, bo tak samo jak pies, może nas kochac każde inne zwierze? No bo kto mi udowodni że np krowa może być pozbawiona uczuć?
Jorg przepraszam ze tyle Tobie odpisałem, ale musiałem to z siebie wyrzucić, całą resztę przypadkowych czytelników też proszę o wybaczenie.
Na poprawienie humoru :
http://c.icq.com/img/friendship/stat...d_18965_rs.swf