Cytat Zamieszczone przez Barnaba
Nikt też nie mówił że ma być zdjęcie polującego wilka, albo robiącego coś, czego "oswojony" nie umie. Na mój gust, ten wilk leży prawdopodobnie tak samo wszędzie, niezależnie od tego gdzie jest. Swoją drogą..... jeszcze niedawno było sporo szumu o fotografowanie, i w ogóle obcowanie z Pubalem. I było dobrze, i się podobało.... Nie liczyło się że nie chodzi w stadzie, że wyjada piknikowe jedzonko, a tu proszę, troche mniejsze i bez rogów, i już że źle, że przedobrzyłem.
Hmm... jakby Ci to wytłumaczyć?
To co ukazałeś na fotografiach, napewno nie jest normalnymi, naturalnymi warunkami tego zwierzęcia. Pokazałeś zwierzę okaleczone (jeśli to ZOO - to okaleczone niewolą). Jeśli Twój gust zakłada, że ten wilk prawdopodobnie leży tak samo wszędzie to chyba zdecydowanie się mylisz - bo w naturalnych warunkach wilk któremu robi się zdjęcia napewno tak nie wyczekuje wszędzie na fotografa, tak sobie leżąc. Ledwo byś jego ogon zobaczył.
Nawet zakładając że w naturze wilk sobie wypoczywa leżąc, to zdjęcie takie na stronę informacyjną o zwierzęciu jest tak samo gustowne jak fotka srającego wilka (wszak też naturalna pozycja) lub fotografia królika w klatce badawczej koncernu farmaceutycznego (też leży wszędzie tak samo, ale równie dobrze jak kraty u królika tu przebija ze zdjęcia krzywda niewoli tego wilka).
Cytat Zamieszczone przez Barnaba
Swoją drogą..... jeszcze niedawno było sporo szumu o fotografowanie, i w ogóle obcowanie z Pubalem. I było dobrze, i się podobało.... Nie liczyło się że nie chodzi w stadzie, że wyjada piknikowe jedzonko, a tu proszę, troche mniejsze i bez rogów, i już że źle, że przedobrzyłem.
Co do Pubala - czy naprawdę nie zauważyłeś iż tam także podnosiły się głosy krytyczne o jego sytuację i większość chyba zgodnie ubolewa (wg mnie słusznie) nad jego oswojeniem. Czy naprawdę myślisz że Ty jeden zwracasz uwagę na to że Pubal nie chodzi w stadzie i wyjada piknikowe jedzonko?
Ale widzę że sam wspominasz, że był szum o fotografowanie i obcowanie z Pubalem. Czyżbyś nie zrozumiał tego szumu i wniosków z niego płynących, o którym wspominasz?
Poza problemem oswojenia Pubal jednak był na wolności. Więc to nie była fotografia tak okaleczonego niewolą zwierzęcia. No i nie były to fotografie z zamysłem na stronę reprezentacyjną o zwierzętach, ale o problemie jednego wiadomego osobnika. Droooobna różnica.
Mam nadzieję że wytłumaczyłem, czemu użyłem słowa: "przedobrzyć".