Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Pestycydy w Siankach!!!!!

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie Odp: Pestycydy w Siankach!!!!!

Otrzymałem dziś od jednego z czytelników forum maila z następującej treści:
    "Sprawa wygląda tak: po raz pierwszy o tym składowisku, jednym z licznych na Zachodniej Ukrainie (w samym obwodzie lwowskim było ich wówczas ponad 300, a zawierały łącznie 530 ton pestycydów), napisało Zierkało Niedieli (opiniotwórczy tygodnik kijowski) w 2001 r. (nr 26 [350]); inicjatorem artykułu był ówczesny (i obecny) wójt Sianek, Stepan Wasyłeczko, konsekwentnie dążący do jego likwidacji. Kontenerów było 22, zawierały 11 ton pestycydów. Daty ich ustawienia nie podano, ale składowisko istniało już w 1994 r., więc powstało jeszcze przed rozpadem ZSRS. Od jesieni 2000 r. w sprawę zaangażowała się lwowska sekcja organizacji WETI. W 2001 r. nie wykryto przeciwków z tych pojemników. Zierkało wróciło do tematu w 2003 r. (nr 11 [436]), pisząc o przeciekach z dwu kontenerów, przy okazji uściślając, że składowisko istniało w Siankach od dawna, ale kontenery ustawiono dopiero w 1999 r. (tj. dopiero wtedy zabezpieczono w ten sposób pestycydy, przedtem leżące w zbutwiałych workach w napół zburzonym budynku magazynowym - nic nie przywieziono wówczas do Sianek). Na marginesie - ze zdjęcia, zamieszczonego w tym pismie wynika moim zdaniem, że odległość dzieląca składowisko od Sanu, jest znacznie większa, niz 150 m. Silosy zaś nie stoją na skarpie, a w górnej części rozległej, łagodnie nachylonej ku Sanowi polanie, zamkniętej dość wysokim lasem. Zdjęcie dołączam.

Artykuł ten został dostrzeżony w Warszawie, a odpowiednie władze Rzeczypospolitej - powiadomione (bez udziału służb specjalnych); czy MSZ wystosowało w tej sprawie formalną notę, nie wiem, ale że interwencja w jakiejś formie została podjęta - wiem. Na marginesie - o większości not dyplomatycznych nie informuje się opinii publicznej, bo na tym właśnie polega dyplomacja.

Obecnie sprawa wróciła także nie dzięki polskim łowcom sensacji, ale dzięki p. Wasyłeczce, ktory zauważywszy wyciek z kolejnych czterech kontenerów, zwrócił się do prasy lwowskiej i organizacji ekologicznych. Wyciek zauważono tez podczas rutynowej kontroli, prowadzonej przez firmę WAT "Agroserwis", która prowadziła składowisko od początku, ustawiła kontenery i jest obowiązana je konserwować (co nie jest żadną tajemnicą - kolejne grube przekłamania FiM). Jak się wydaje, przeciek miał nieznaczne rozmiary. Firmę trzeba było zmusić do podjęcia prac zabezpieczających (nie tylko doraźnych napraw) przez prokuraturę, jednak, zgodnie z doniesieniem dziennika Lwiwśka Hazeta z 6 lipca, prace zabezpieczające zostały podjęte na początku lipca.

Łączę pozdrowienia
    Tadeusz A. Olszański
    analityk Ośrodka Studiów Wschodnim im. Marka Karpia
    Otrytczyk"
    Autor poprosił mnie o opublikowanie tego maila, ponieważ zam nie udziela się na forum, a wydaje mi się, że jego głos rzuca nieco światła na tę sprawę.

EDIT

Zapomniałem dodać, jeszcze fotografię mogilników, przesłaną przez Pana Tadeusza.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Doczu ; 21-07-2006 o 22:47
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    .............
    Łączę pozdrowienia
    Tadeusz A. Olszański
    analityk Ośrodka Studiów Wschodnim im. Marka Karpia
    Otrytczyk"
    Autor poprosił mnie o opublikowanie tego maila, ponieważ zam nie udziela się na forum, a wydaje mi się, że jego głos rzuca nieco światła na tę sprawę.
    Niestety - mija się z rzeczywistością ten Pan.
    Dlaczego, jeżeli tak zainteresowani tym problemem jesteście - nie zwrócicie się z zapytaniem do odpowiedniej instytucji?

Pozdrawiam

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Niestety - mija się z rzeczywistością ten Pan.
    No tak, a może jakieś argumenty na potwierdzenie Twojej teorii ?
    Cytat Zamieszczone przez Michał
    Dlaczego, jeżeli tak zainteresowani tym problemem jesteście - nie zwrócicie się z zapytaniem do odpowiedniej instytucji?
    To już mam nadzieję nie do mnie, bo na mnie prawdę powiedziawszy taka informacja o pestycydach nie robi jakiegoś wrażenia, a mój udział w tym wątku ograniczył się do skomentowania wiarygodności czasopisma Fakty i Mity.
    Mieszkam na Śląsku, i takie składowiska, choć niekoniecznie z taką zawartością to tutaj chleb powszedni.

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

No tak, a może jakieś argumenty na potwierdzenie Twojej teorii ?

To już mam nadzieję nie do mnie, bo na mnie prawdę powiedziawszy taka informacja o pestycydach nie robi jakiegoś wrażenia, a mój udział w tym wątku ograniczył się do skomentowania wiarygodności czasopisma Fakty i Mity.
    Mieszkam na Śląsku, i takie składowiska, choć niekoniecznie z taką zawartością to tutaj chleb powszedni.
    Tylko co by się stało jak by te zawartości wypłynęły do Sanu ???
    Tak naprawdę dopiero wtedy Ci na górze zajęli by się tym problemem a w tej chwili go nie widzą bo jeszcze nie doszło do skażenia i tragedii.
    Pozdrawiam

Przypominam sobie zimową tragedię, dopiero po niej zaczęto kontrolować budynki i sprawdzać czy śnieg na dachu nie jest za duży ale jak mówię po Fakcie a nie przed Polak mądry po szkodzie.
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez leszczu
    Tylko co by się stało jak by te zawartości wypłynęły do Sanu ???
    Tak naprawdę dopiero wtedy Ci na górze zajęli by się tym problemem a w tej chwili go nie widzą bo jeszcze nie doszło do skażenia i tragedii.
    Oczywiście nie neguję, że masz rację, ale weź pod uwagę, że takich problemów jest dużo więcej, i Sianki nie są tu wyjatkiem. Niektóre problemy JUŻ dotyczą i to większych skupisk ludzkich. Wierzaj mi na Śląsku miejsca nie mniej niebezpieczne znajdują sie w poblizu kilkutysięcznych skupisk ludzkich i tez nikt z tym nie robi. Że na szybko przytoczę tutaj Byłe składowisko odpadów akumulatorowych w Piekarach Śląskich, czy tez składowisko odpadów z pieców przemysłowych w Tarnowskich Górach. W tych miejscach duże skupiska ludzkie znajdują się dużo bliżej niż w Siankach i tez nikt z tym nic nie robi. Bawią się tam dzieci, mieszka tam lokalny lumpenploretariat. Niestety takie decyzje nie są popularne i dlatego nikt się za to nie bierze. O wiele łatwiej pozyskać elektorat szafując bardziej chwytliwymi, populistycznymi hasłami jak zmniejszenie bezrobocia, pomoc najbiedniejszym itp.

lucyna
    Guest

Oczywiście nie neguję, że masz rację, ale weź pod uwagę, że takich problemów jest dużo więcej, i Sianki nie są tu wyjatkiem. Niektóre problemy JUŻ dotyczą i to większych skupisk ludzkich. Wierzaj mi na Śląsku miejsca nie mniej niebezpieczne znajdują sie w poblizu kilkutysięcznych skupisk ludzkich i tez nikt z tym nie robi. Że na szybko przytoczę tutaj Byłe składowisko odpadów akumulatorowych w Piekarach Śląskich, czy tez składowisko odpadów z pieców przemysłowych w Tarnowskich Górach. W tych miejscach duże skupiska ludzkie znajdują się dużo bliżej niż w Siankach i tez nikt z tym nic nie robi. Bawią się tam dzieci, mieszka tam lokalny lumpenploretariat. Niestety takie decyzje nie są popularne i dlatego nikt się za to nie bierze. O wiele łatwiej pozyskać elektorat szafując bardziej chwytliwymi, populistycznymi hasłami jak zmniejszenie bezrobocia, pomoc najbiedniejszym itp.
    Nie potrafię zaznaczyć poprawnie ostatniego zdania. W pełni z nim się zgadzam.
    Leszczu czy czasami ta sprawa nie jest dla was dla fundacji. W ramach jakiegoś programu unijnego nie można znaleźć pieniędzy?
    Po drugie mówimy o ponencjalnym skażeniu o zagrożeniach. Wątpię aby kogoś to zainteresowało. W pasie granicznym wybito polskie żubry kilkanaście sztuk i co? Cisza.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    W pasie granicznym wybito polskie żubry kilkanaście sztuk i co? Cisza.
    A wybito? :O To czemu nikt Salamndru i WWF Polska nie napuścił?? O co chodzi z tym wybijaniem żubrów?
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witam

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Leszczu czy czasami ta sprawa nie jest dla was dla fundacji. W ramach jakiegoś programu unijnego nie można znaleźć pieniędzy?
    Po drugie mówimy o ponencjalnym skażeniu o zagrożeniach. Wątpię aby kogoś to zainteresowało. W pasie granicznym wybito polskie żubry kilkanaście sztuk i co? Cisza.
    Pani przewodnik - nie jest! i nie będzie. Wpierd... się w cudze sprawy to my lubimy!? Hę! A gówna u wrót własnych nie widzimy?
    Nie sumituj się Pani przewodnik - wciskanie kitu ludziskom, z których żyjecie to dodatkowa gratyfikacja?
    A dlaczego to nie płaczesz za żubrami wybitymi z innej okazji?
    Gruźlica pośród bieszczadzkich zuberków nie jest czymś nowym - ale beznadziejne kitowanie przez "przewodników" to hit!!!

No i qurwa zapomniałem dodać, że te żubry jebły zapewne przez te pestycydy - co, Pani przewodnik?!!
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 01-08-2006 o 16:35

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)