Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Głupie pytanie ale ktoś kiedyś powiedzial że takowych nie

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

We wczesniejszych wypowiedziach koleżeństwa ( Malo i Doczu) wyczułem lekką niechęć do kamery w Bieszczadach, jako nowinki technicznej, powiedzmy, niegodnej prawdziwego Bieszczadnika, który takowych nowości powinien unikac. Wiadomo że obaj biegają po górach z GPSem i chciałem tylko wskazać niekonsekwencje w ich rozumowaniu, dlatego pisalem "nie obrażcie się", bo było to do nich.
    Może powinienem napisać "drażnią", bo tak samo "drażni" mnie wszystko co ułatwia wędrówkę: róznego rodzaju oddychające membrany, superlekkie namioty, buty, no i także GPS. Używam wielu z tych wynalazków, bo rzeczywiście ułatwiają zycie na wędrówce, ale tkwi we mnie tęsknota za czasami, gdy tego ustrojstwa nie było, a człowiek po górach latał tak samo, tylko był MŁODSZY.
    Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zillo
    We wczesniejszych wypowiedziach koleżeństwa ( Malo i Doczu) wyczułem lekką niechęć do kamery w Bieszczadach, jako nowinki technicznej, powiedzmy, niegodnej prawdziwego Bieszczadnika, który takowych nowości powinien unikac.
    Źle wyczuwasz. Doszukujesz się jakiś ukrytych sensów, a odpowiedziałem prosto - nie przepadam za rejestracją video jako taką, a nie tylko w Bieszczadach.
    Może czasem zamiast dopatrywać "drugiego dna" wystarczy na coś spojrzeć wprost ?
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Czuję się wywołny do odpowiedzi, więc...
    We wczesniejszych wypowiedziach koleżeństwa ( Malo i ....) wyczułem lekką niechęć do kamery w Bieszczadach, jako nowinki technicznej, powiedzmy...
    Owszem, ale lekką...
    ...powiedzmy, niegodnej prawdziwego Bieszczadnika, który takowych nowości powinien unikac
    ...na tyle lekką jednak, aby nie narzucać swego zdania innym.
    Owszem, lubię dzikość okolicy. Ale jeśli każdy napotkany turysta będzie już chodził z GPSem i kamerą, no cóż... nie przegonię ich, nie będę walczył z wiatrakami. Znajdę sobie inne miejsce wolne od takiego natłoku techniki.
    ...Malo i .... Wiadomo że obaj biegają po górach z GPSem i chciałem tylko wskazać niekonsekwencje w ich rozumowaniu, dlatego pisalem "nie obrażcie się", bo było to do nich.
    Pudło. GPSa nie używam, choć czasem sie do niego ustosunkowuję. Piszę z pozycji osoby nieużywającej, nieco nieufnej do takiej techniki. Więc tu`m konsekwentny.
    Może powinienem napisać "drażnią", bo tak samo "drażni" mnie wszystko co ułatwia wędrówkę: róznego rodzaju oddychające membrany, superlekkie namioty, buty, no i także GPS.
    Niewiele nas różni Zillo. No może ja nie używałbym tylko słowa "drażni". Po prostu jestem przyzwyczajony do naturalnych warunków, czuję się w tym swobodniej i mniej zepsuty cywilizacją. Ot, takie zboczenie we współczesnym świecie.
    ale tkwi we mnie tęsknota za czasami, gdy tego ustrojstwa nie było, a człowiek po górach latał tak samo, tylko był MŁODSZY
    A tu mi się nasuwa myśl: A co stoi na przeszkodzie żeby pójść za tęsknotą? - choć w tych krótkich wakacyjnych momentach?
    Ja wiem jedno - zestarzeję się, ale w "tych" kwestiach raczej niewiele zmienię. Widzę choćby jak moi rówieśnicy zbijają bąki na wakacjach w Chorwacji, a ja niewiele "wydoroślałem" od czasów liceum. I sam nie wiem czy to właściwe czy nie?

PS: Miejscem gdzie najtrudniej wkracza technika i używa się jej już wyłącznie w niezbędnej ilości jest jaskinia. Tam nie złapią cię satelity, nie dociera fala radiowa. Dla dzikich polecam więc bycie grotołajzą.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malo
    Cz.M.
    dalej

Do Cz.M.

czy ten kod(t) służy do zmylenia rosyjskiego wywiadu (albo amerykańskiej CIA)
    A może jest inny "ukryty" cel używania tegoż???!!!

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

Domyślnie

Nie Wojtku, nie dla zmylenia. Ale ten obiekt:
    a) ma nieco przydługą nazwę ("wodospad na potoku Czartów Młyn")
    b) tak właściwie to trudno tu mówić o własnej nazwie (choć barszczu pisał kiedyś że miejscowi nazywaja go "Huk")
    c) i w ogóle to jego nazwa dotychczas używana jest błędna (bo nie jest na potoku Czartów Młyn, a na jego bocznej odnodze).
    Więc w trybie tymczasowości ja skrótowo osobiście koduję ten obiekt jako "Cz.M."
    pozdrawiam

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

[quote="malo"]PS: Miejscem gdzie najtrudniej wkracza technika i używa się jej już wyłącznie w niezbędnej ilości jest jaskinia. Tam nie złapią cię satelity, nie dociera fala radiowa. Dla dzikich polecam więc bycie grotołajzą.[/quote="malo"]

Chyba jednak jesteś nie na bieżąco,są już krótkofalówki nadające przez nadkład skalny,itp.Tamże wykorzystuje się technikę do oporu,zwłaszcza tą najnowszą...
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

Pudło. GPSa nie używam,
    W takim razie sorry, niedokladnie wczytałem się w Twoją relację z poszukiwań wodospadu.

A co stoi na przeszkodzie żeby pójść za tęsknotą? - choć w tych krótkich wakacyjnych momentach?
    Wygodnictwo i dlatego mi wstyd, dodatkowo w starą kangurkę się nie mieszczę :D

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Browar
    krótkofalówki nadające przez nadkład skalny
    Ale jeśli dobrze pamiętam to pod ziemią wchodzą w rachubę tylko długie fale. RMFu nie odbierzesz w jaskini. No ale mogę się mylić.
    Pamiętam jaka była historia z odkryciem górnego otworu w Bandziochu, ale czy masz na myśli znacznie powszechniejsze wykorzystanie?
    Tamże wykorzystuje się technikę do oporu
    Ale kilogramy chyba nadal się oszczędza w ekwipunku?
    pozdrawiam

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Kilogramy oczywiście się oszczędza i właśnie głównie przez postęp techniczny.Już w połowie lat 80-tych w naszym klubie (KKTJ) wszyscy (i kursanci i łojanci)używali polary,puchy,oddychające "wnętrza",NRC-ty,zaawansowane oświetlenie(oczywiście Petzl ale też akumulatory srebrowo-cynkowe),wiertarki akumulatorowe i inną kupę wtedy cholernie nowoczesnego szpeju.A teraz są wiertarki spalinowe,podziemne radia(oczywiście że fale długie,krótkofalówki to nazwa zwyczajowa,pewnie powinno być długofalówki),mierniki laserowe,laptopy(pomiary i opisy) itp,itd
    Te wszystkie szpeja są tylko do przesunięcia granic eksploracji i bezpiecznego działania.Tak samo w Bieszczadzie-fajnie chaszczować sobie nie przejmując się deszczem czy temperaturą,zrobić filmik,tysiąc zdjęć czy zakiblować pod drzewkiem(na sucho!) no i mając przy sobie piwko w lekkim(!) pojemniku.Temat o kamerze więc skorzystam i się wypowiem.Zawsze robiłem zdjęcia ale od 1986 roku również kręcę gdzie i jak popadnie - w jaskiniach,na imprezach,w górach, choć gdzie.Ale jeżdżę ze znajomymi którzy wiedzą że nie ma litości,wszystko na taśmę
    .Spotykamy się czasem np w zimie,w kominku buzuje ogień,skrzyneczka pod ręką,laptop na stół no i oglądamy!!! :D Wyrypy,imprezy,wyjazdy,buszowania do wyboru,do koloru setki filmów,tysiące zdjęć i wszystko w jednej saszetce na płyty
    Mniaaam... :D A i samemu jak chandra tłucze i zima zła też można pogapić.Nic to że człek wygląda czasem jak Japończyk - w jednej ręce kamera a w drugiej aparat A ztym wspomnianym zapominaniem reszty nieutrwalonych szczegółów to mam wrażenie że jest odwrotnie,raczej się podczas oglądania przypominają.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Zawsze robiłem zdjęcia ale od 1986 roku również kręcę gdzie i jak popadnie - w jaskiniach,na imprezach,w górach, choć gdzie.Ale jeżdżę ze znajomymi którzy wiedzą że nie ma litości,wszystko na taśmę
    No właśnie najlepsze jest to, że mamy taką możliwość.
    Ja nie lubię oglądać obrazów kreconych, bo nie i już Jak ktoś coś puści, to obejrzę, ale generalnie bez emocji, zwłaszcza gdy ja również jestem jednym z kręconych.
    Nawet nie obejrzałem I Komunii Św. mojej córki, a w tym roku była już pierwsza rocznica tego wydarzenia.
    Swój ślub obejrzałem raz - teraz żona mi tylko czasem pusza, żeby porównac jaki chudy byłem
    http://www.doczu.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)