Cytat Zamieszczone przez malo
Bo korzystanie ze wspólnej nazwy i wypaczanie w takiej sytuacji słowa "TANIE" jest nie fair wobec klientów. (Klient widząc jedną wspólną nazwę PKP oraz słowo TANIE ma pełne prawo oczekiwać że na danej trasie będzie to jedna z najtańszych oferta spod tej nazwy, zamiast bawić się we wczytywanie dodatkowych literek "IC" "PR".
Zgadzam się. Ja tez kiedyś się na to naprałem, na szczescie na etapie planowania podróży, i dopiero potem zobaczyłem o co w tym biega.
Cytat Zamieszczone przez malo
Osobiście nie wierzę że nie było to niezamirzone. Jeśli zależałoby im szanować klientów (zamiast szukać marketingowych wytrychów) to nazwali by to chociaż "Tanie Linie Ekspresowe" - tak byłoby bardziej uczciwie. Czasem jedno słowo oznacza całkiem inne traktowanie klienta. No ale to już zależy jak się ustawia priorytety.
Ja myślę, że gdyby to było takie proste, to juz dawno PKP IC przybrałoby inną nazwę. Niestety nadal rząd kontroluje pakiet wiekszościowy PKP i nadal są to Polskie Koleje Państwowe z naciskiem na ten ostatni człon nazwy, i dlatego pewnie są inne dopiski.
Podobnie jest z np. Polskim Koncernem Energetycznym zamiast Zakładów Energetycznych czy np z PGNiG zamiast Zakładów Gazowniczych.
Poza tym wiesz - gdyby nastąpił zdecydowany podział na PKP i np TLE musiały by być odrębne rozkłady jazdy, odrębne kasy , odrębne nawet perony. Jak sobie to wyobrażasz ? Ja widze Haos jeszcze większy niż jest.
Jak mawia przysłowie czasem lepiej jest nie ruszać gówna, bo bedzie śmierdzieć.
Sad but true