Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Straż graniczna, przepisy

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Domyślnie Odp: straż graniczna, przepisy

A w "moro" jeszcze można chodzić ? ;-) To podstawowy element mojego ubioru.
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

o ile pamiętam to był przepis zabraniający... ale chyba chodziło o pełny mundur...nie zdziwię się jeśli nie można w moro :)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez długi
    To i tak postęp. Wg uchylonych przepisów na przebywanie w strefie nadgranicznej wymagane było zezwolenie uzyskane w miejscu zamieszkania !
    I okresowo bywał przypominany nieszczęśnikom na szlaku. Mnie to spotkało na granicznym gdzieś w rejonie Płaszy. Ale WOPista się naciął, bo było to w stanie wojennym, który zawiesił wykonywanie niektórych ustaw. Skończyło się na wspólnym wypaleniu moich papierosów. Po całym, jak staare chłopy.
    Długi
    Nie wydaje mi sie by obecne przepisy były czyms co nazywasz postepem. Od początku lat 90-tych co do zasady nie ma potrzeby uzyskiwania zgody na pobyt w strefie nadgranicznej. Więcej - ograniczenia moga obejmować jedynie niektóre fragmenty pasa drogi granicznej, takie ograniczenia ni mogą byc stosowane w miejscach gdzie znajduja sie szlaki turystyczne. A ostatnie rozpoprządzenie ministra Dorna nakłada dodatkowe oboaiązki na osoby fizyczne, czego nie przewidywało uchylone rozporządzenie z 1991 r. Prawdopodobnie autor ostatniego rozpoprządzenia mial na mysli wody graniczne, ale napisał je tak że tak naprawdę nie wiadomo czego ono dotyczy. A jak dodamy do tego tzw. twórcze rozwinięcie w terenie, to rzeczywiście może być wesoło.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Nie wiem w czym jest problem, według przytoczonej ustawy dotyczy to wód granicznych a nie uprawiania turystyki w strefie przygranicznej, ja zrozumiałem to w tak, jeżeli są organizowane imprezy na wodach stanowiacych granicę państwa, lub osoba cywilna chce dokonywać połowu na tych wodach to potrzeba jest informacja do SG, lub sa organizowane spływy , czy ktos chce uprawiać turystykę wodną na rzekach granicznych, dla pewności zwrócę się jutro z zapytaniem do KG SG zobaczymy co oni odpowiedzą.
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Nie popadajcie w histerię, przepis według mnie dotyczy rzek granicznych, a zaden nie próbuje spławiać się Sanem od Negrylowa, więc poruszanie się w strefie przygranicznej nie wymaga tego zgloszenia.
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
    Nie popadajcie w histerię, przepis według mnie dotyczy rzek granicznych, a zaden nie próbuje spławiać się Sanem od Negrylowa, więc poruszanie się w strefie przygranicznej nie wymaga tego zgloszenia.
    Ja też podejrzewam iż autorowi chodziło o wody graniczne. Ale zwróć uwagę na tytuł rozporządzenia i jego zakres przedmiotowy określony w par. 1"

§ 1. Rozporządzenie określa warunki uprawiania turystyki, sportu, polowań i połowu ryb w strefie nadgranicznej.

Mowa tu taj o czterech różnych zachowaniach. A ustawa wspomina o wodach " w szczególności", więc nie wyklucza innych terenów strefy nadgranicznej.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Henek
    Czas wrócić do partyzantki . Znów - jak za starych dobrych czasów- bedziemy się chować po krzakach na widok mundurowych.
    [...] Durnych przepisów nie zmienię ale może napiszę poradnik : Jak chodzić po Bieszczadach aby nie natknąc się na mundurowych ?
    Hoho!!! To ja mogę być współautorem, mam bogate doświadczenia z czasów stanu wojennego, nabyte w cięzkim tatrzańskim terenie Znam też speców od survivalu, robiłem podchody jako dziecię, ukradłem totem harcerzom... Przydam się napewno
    Ponoć około jesieni 2007 roku nasz śliczny kraj przystąpi do Schengen Wtedy może znikną prześladowania turystów przez pograniczników na granicach Polski z innymi członkami UE - sygnatariuszami układu. Ale na granicy PL-UA nie będzie różowo, ani nawet pomarańczowo

PS: Dornowate przepisy...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

zbyszku.... chyba każdy z nas wie (domyśla się przynajmniej?) że owe rozporządzenie dotyczy wód granicznych... ale nie o to chodzi, chodzi o to, że jest to napisane co najmniej 'niezgrabnie' i daje możliwość wielorakiej interpretacji...I tu można spodziewać się kłopotów
    jeżeli idzie o początek tego wątku, to sprawdziłem na linkach wklejonych przez browara, i wynika z nich że SG karze tych,którzy nie są zameldowani, a n.p. zostawili dokumenty w recepcji schroniska, którego właściciel z różnych względów nie wpisał gości do księgi... to nagminna praktyka, zwłaszcza w przypadku 'glebowiczów'. Skandalem jednak jest dla mnie to w jaki sposób SG wkracza do schroniska (w tym przypadku szło o Ornak), robiąc nalot na zdezorientowanych turystów jakbyśmy żyli w państwie policyjnym!!! A może zyjemy?? A co jak ktoś, poza sezonem, rozbija się n.p. w Duszatynie, gdzie nawet po należność nieczęsto ktoś przychodzi (mam rację Długi??) Albo późno zejdzie na takie pole namiotowe... to popełnia wykroczenie bo się kurka nie zameldował w urzędzie?? Toż ci strażnicy graniczni mogliby sobie stać pod takim 'polem namiotowym' pod wieczór i kasować po dwie stówki...Dziura budżetowa załatana po sezonie...może i drogi by się poprawiły... mam nadzieję że w biesach nigdy tak SG nie będzie szaleć...Moje dotychczasowe kontakty z 'zielonymi ludkami' w bieszczadzie były bardzo przyzwoite...(odpukać ) A nawet słyszałem o fakcie nocowania w słowackej wiacie pod Rabią Skałą i wpólnej 'herbatce' z SG...;-)
    Tak więć miejmy nadzieję, że Tatrzańsko-Podhalańskie zwyczaje nie dotrą do Biesów...
    pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza szczęśliwców, którzy właśnie mogą
    Ostatnio edytowane przez damian ; 17-07-2006 o 12:16

Ver
    Guest

Niezłą atrakcję na wakacje sprezentował mam Ludwiczek :)
    Dla uniknięcia kłopotu wydaje się sensownym wysłanie powiadomienia emailem "O zamiarze wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1, ............. właściwego miejscowo komendanta placówki Straży Granicznej nie później niż na 24 godziny przed rozpoczęciem planowanych czynności lub imprezy" a kopię emaila jako dowód wrzucić do plecaka :)))) Komendanci placówek SG, jak dostaną tony takiego "spamu" to sami zaczną zabiegać o zmianę durnego przepisu. Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Ver
    Komendanci placówek SG, jak dostaną tony takiego "spamu" to sami zaczną zabiegać o zmianę durnego przepisu. Pozdrawiam.
    Jestem za... Ahhh......będę teraz pisał takie pisemka co 2 tygodnie lub częściej, w zależności od częstości wyjazdów w strefę nadgraniczną :D Jak cudnie poczuć, że wreszcie ktoś gdzieś tam, za podatnicze pieniążki nie próżnuje
    Poproszę o spis maili do placówek SG. Czy ktoś z Was zna taki?

A jadąc grupą oczywiście każdy uczestnik wyśle oddzielnie swoje pisemko. A może od razu kopię do wiadomości jaśnie wielmożnego ministerstwa?
    Trza ideę zaszczepić na Preclu...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)