Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Straż graniczna, przepisy

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: straż graniczna, przepisy

Ja chcę się pokusić o spacerek pasmem granicznym i istnieje duże prawdopodobieństwo, że spotkam wopowców więc z uwagą czekam na dalsze od Was instrukcje :).
    pozdrawiam
    "Wariat to członek jednoosobowej mniejszości"

Bieszczadnik Awatar Lech Rybienik
    Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

A może by tak napisać do Rzecznika SG 50 pism z prośbą o interpretację przepisów? Każde poleconym za zwrotką, ze wszystkimi szykanami. Chyba ustawowo ma 2 tygodnie na odpowiedź...

Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

Właśnie rozmawiałem z rzecznikiem Karpackiego Oddziału Straży Granicznej - pokrętnie tłumaczył, iż rozporządzenie dotyczy osób wędkujących i polujących, zorganizowanych grup turystycznych, nie zaś osób fizycznych przebywających w strefie nadgranicznej, i żeby się nie wygłupiać i nic nie zgłaszać.

Telefon do pani rzecznik oddziału Bieszczadzkiego mówi co innego - zgłaszać wycieczki w kierunku granicy Państwa, i tylko te. Innych w strefie nadgranicznej nie trzeba zgłaszać.

Hmmmmm Już nie chce mi się dzwonić w Sudety :D

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Lech Rybienik
    Właśnie rozmawiałem z rzecznikiem Karpackiego Oddziału Straży Granicznej - pokrętnie tłumaczył, iż rozporządzenie dotyczy osób wędkujących i polujących, zorganizowanych grup turystycznych, nie zaś osób fizycznych przebywających w strefie nadgranicznej, i żeby się nie wygłupiać i nic nie zgłaszać.
    Niech to da na piśmie Nie będzie mowy o wygłupach i namawianiu do łamania prawa - da odpowiedź taką jak ustawa i minister sobie wymyślili. A wtedy to nawet i do jakiejś gazety można będzie tę odpowiedź wysłać, oni tam lubią takie wianki. Szkoda tylko, że zainteresowanie mediów w pierwszej chwili może się skupić na bogu ducha winnej SG, ale jak mają tam rozsądnych ludzi to odbiją piłeczkę wyżej.

Ja też myślałem o piśmie do rzecznika, na razie odkładam to na później bo za chwilę znikam w rejony przygraniczne Republiki Czeskiej. Tam władza ministra Dorna jeszcze nie sięga ;-) Jak wrócę zabiorę się do pisania. Jak myślicie, lepiej wysłać kilka podobnych (identycznych?) pism, czy jedno pod którym podpisze się kilka(-naście?) osób?

Pozdrawiam
    Bartek
    Czterech panów B.

Ver
    Guest

Witam, ja również jestem po korespondencji elektronicznej z rzecznikiem prasowym Karpackiego Oddziału SG. Rozjaśnił mnie parę spraw ale nie na tyle żeby o tym pisać. Umówiliśmy się na rozmowę telefoniczną. Jak pogadam to napiszę co ustaliłem ale wygląda na to że pasowałoby o0 wykładnię rozporządenia zapytać rzecznika SG w Warszawie i majac takie stanowisko postępować wg wytycznych.
    A na razie uważam, że wysłanie emaila z informacją o "zamiarze ..." na min 24h przed jego realizacją i wzięcie kopii w teren powinno sprawę doraźnie załatwić.

Pozdrawiam

Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa

Tak ogólnie patrząc na ten przepis:
    1)Rozporzadzenie wydało MSWiA
    2) Interpretować przepis na puiśmie powinno również ono, a owa interpretacja powinna byc dla SG wiążąca.
    3) Jeśli chcemy pytać - zalejmy beczką spamu MSWia, to chyba jest własciwy organus.
    4) Ja tam nie zgłaszam każdej bytnosci na terenie nadgranicznym do SG - każdy mój wyjazd do Przemyśla, Ustrzyk, Cisnej musiałbym zgłaszać.
    Toż kurde, mimo że zameldowany obecnie w wawie, to ja tam jedną nogą żyję.
    Morda nie szklanka a wyrok się odsiedzi. I niech ktoś mi udowodni że obsługa bazy, odwiedzanie rodziców i znajomych to turystyka???
    Aha - obozy zorganizowane które prowadze jednak będe zgłaszał, koszernie ma być, a co.

Życząć miłego weekendu, jadę tym razem na Jaworki przetestować przepisa w praniu :D

filetta
    Guest

Bardzo śmieszne... A ten kto nie zgłosi? Zostanie wyproszony?

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Właśnie wróciłem z Bieszczad. Z moich dość częstych kontaktów ze Strażą Graniczną wynika, że przepis w stosunku do turystów indywidualnych jest "martwy". Pogranicznicy raczej z uśmiechem reaguja na zapytania w powyższym temacie, a niektórzy nawet nie słyszeli o czymś takim
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Dobrze wiedzieć :) .
    "Wariat to członek jednoosobowej mniejszości"

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

A ja 30 lipca wysłałem pytanie do Straży Granicznej i do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (mail identycznej treści) i dalej czekam na odpowiedź.
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)