Witaj
Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
jakich dziwolągów znowu?
Co do nowej metody monitoringu wód, to jest to już "dopinane" i zaklepane przez MOŚ jako obowiązująca metoda od przyszłego roku. Nie czytałem jeszcze, ale ma to też ścisły związek z Ramową Dyrektywą Wodną- mniemam że ujednolicenie metodyki. (W monitoringu wyniki badań muszą być porównywalne- a wiec i metodyka badań musi być jednakowa w UE)
Nie ma czegoś takiego jak "metoda monitoringu wód". Badania poszczególnych wskaźników wykonywane są w oparciu o normy (aktualnie dostosowane do wymogów europejskich) z zalecanymi metodami referencyjnymi.
Według RDW możesz, a raczej musisz dokonać oceny stanu na podstawie wyników badań.
Dlatego nie dziw się, że woda praktycznie "czysta chemicznie" będzie zakwalifikowana jako ściek ze względu na miano Coli - i odwrotnie. Decydują kryteria.
Stąd moje pytania o to i zastrzeżenia co do sensu pobierania prób w sposób jaki podałeś (vide normy).
Dlatego także jeży mi się na plecach włos, jak piszesz, że "fosforany' możesz sobie utrwalić chemicznie i po np roku ponownie, albo dopiero co wykonać oznaczenie. Poczytaj normy.
Poza tym - jaki przyjęto punkt odniesienia?

P.s.
w zasadzie to jest zdecydowane OT i jeżeli masz ochotę, aby cosik wyjaśnić - pisz na priv.

Pozdrawiam i życzę powodzenia