Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 5 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 196

Wątek: I znowu ja

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie Odp: I znowu ja

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    Barnabo, pozwolisz, że
    Jak tak tylko powiem.... to co napisałeś szalenie mnie rozbawiło. ot co.\
    Co do Twojej uwagi dotyczącej, nie mojej, a skądże długości.
    Odpowiadam, bajać, snuć opowieści, śpiewać, można do rana. Film ten mógłby nie mieć końca, tak samo jak moje wyjazdy.
    ALE Imperialistyczna technologia zachodu, ogranicza naród, określając maksymalną długość animacji do 10 minut. Uważam to za śmieszne, i będę się staral omijać za każdym razem kiedy się tylko da.
    Niestety moja strona jest na grzecznościowo udzielonych serwerach, więc jakoś nie mam głowy na szukanie darmowego serwera, bez reklam, co by mi pozwolił wsadzić np 40 MB plik video, a do tego byłby na tyle szybki, aby odtwarzanie było w miarę płynne.
    Reasumując, pewnie kijem rzeki nie zawróce, bede musiał się dostosować (znowu!!! grr). Chyba że ktoś ma jakieś pomysły?

Do wypowiedzi Michała ustosunkuję się później.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Smile Odp: I znowu ja

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    Do wypowiedzi Michała ustosunkuję się później.
    Mam tylko nadzieję, że wziąłeś "poważnie" moją wypowiedź i skrobniesz już zupełnie poważnie, co tam fajnego porozdeptywałeś
    Dawaj wyniki!!!

Pozdrawiam

Chyba że ktoś ma jakieś pomysły?
    Na YouTube dluzszy film trzeba podzielic na odcinki o maksymalnej dlugosci 10 minut a potem zrobic "playlist" calosci. Widz moze ogladac pojedyncze odcinki albo calosc.

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Na YouTube dluzszy film trzeba podzielic na odcinki o maksymalnej dlugosci 10 minut a potem zrobic "playlist" calosci. Widz moze ogladac pojedyncze odcinki albo calosc.
    Dzięki serdeczne. Puki co, przetestuję jeszcze serwis video google. Tam można dłużej, albo nie doczytałem... choć Youtube jakoś tak mi się spodobało... hmmm. W sumie ograniczenie 10 minut to takie zapewnienie, że nie będzie dłużyzny...
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Heh
    Zaparłem się i obejrzałem do końca - gdzie ten "naukowy" wątek.
    Nigdzie nie pisałem że będzie naukowy wątek. Przykro mi że Cię rozczarowałem.
    Kolejna okazja do zadeptania tego teoretycznie chronionego.
    Michale, po drodze tam śmigają bynajmniej nie z buta, panowie z SG. Jest tam zarastająca droga, którą spokojnie można sobie iść, nie obawiając się o rozdeptanie jakiejś rośliny. Nie bój. Znam różnicę między rozdeptywaniem, a przejściem.
    Żenada!!!???
    Michale, nic na siłę, nie ciągnę Cię na Moczarne, mimo że zezwolenie moje obejmuje 2 osoby towarzyszące. Jeśli irytuje Cię ten wątek, możesz przestać go czytać, no chyba że znajdujesz w nim coś godnego uwagi, wtedy zapraszam do dalszej lektury.
    Czekamy na wyniki badań - ile roślin zgnieciono, ile robaczków ugryzło w dupę, a ile nas olało, itp
    Michale, nie prowadzę takich badań, może choć Ty, na jakimś ciekawym obszarze... Moje badania dotyczą czystości wód w potokach. Jest to praca magisterska, robiona przy większym projekcie naukowym mojego promotora. Podobną pracę piszą też studenci z Rzeszowa. Z racji tego że cenię sobie spokój, mogę zapewnić jedynie, że po obronie pracy (o czym z pewnoscią czytelnicy forum się dowiedzą) na prośbę prześlę mailem wyniki badań.

Dla Twojej informacji Michale, rośnie tam sobie Dziewięćsił bezłodygowy np. I nie rozdeptałem, nie przeszedłem nawet po nim.... bo po co. Zdjęcie u mnie na www :)

Aby co upierdliwszym zamknąć usta, informuję, że zgodę na prowadzenie badań uzyskałem od Dyrektora BdPN, z zaznaczeniem, że będę te badania uzgadniał z odpowiednimi Leśniczymi. W istocie sprawy, moje działania na rzecz pracy mgr w Bieszczadach sprowadzają się do pobrania prób wody w wybranych miejscach(też skonsultowanych z miejscowymi specjalistami interesującej mnie dziedziny), określenie składu gatunkowego cieku, oraz jego budowy morfologicznej.

Buba - doczepiać czy czepiać? Feee
    Tak jest Michale, feee, nie rób prosze ani jednego ani drugiego.
    Ostatnio edytowane przez Barnaba ; 12-09-2007 o 20:48

W sumie ograniczenie 10 minut to takie zapewnienie, że nie będzie dłużyzny...
    Masz rację. 10 minut to bardzo dużo. Jeżeli masz długi materiał filmowy, musisz się bardziej wysilić, aby dokonać wyboru i zmieścić się w 10 minutach. Jeżeli nie dasz rady, podziel materiał na odcinki, a z nich zrób "listę odtwarzania".

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Nigdzie nie pisałem że będzie naukowy wątek. Przykro mi że Cię rozczarowałem.
    No mnie także jest przykro

I jeszcze mi przykro, że śmigają tam wózki SG i służb leśnych i inne. No ale którędyś muszą i fertig.

I jeszcze mi przykro, że nie ciągniesz mnie na Moczarne. Jakoś przeżyję - w końcu od zeszłego roku chyba niewiele się tam zmieniło.

Moje badania dotyczą czystości wód w potokach. Jest to praca magisterska, robiona przy większym projekcie naukowym mojego promotora. Podobną pracę piszą też studenci z Rzeszowa.
    Ciekawym kryteriów oceny czystości i wniosków

W istocie sprawy, moje działania na rzecz pracy mgr w Bieszczadach sprowadzają się do pobrania prób wody w wybranych miejscach(też skonsultowanych z miejscowymi specjalistami interesującej mnie dziedziny), określenie składu gatunkowego cieku, oraz jego budowy morfologicznej.
    Hmmm, jak sobie radzisz w takim razie - oznaczenie pewnych parametrów wody wymaga wykonania badań w ciągu 4h lub 24h. A jak z utrwalaniem prób? transportem? (temeperatura).
    No toś prawie mnie strącił z krzesła

Tak jest Michale, feee, nie rób prosze ani jednego ani drugiego.
    A gdzież bym śmiał Ja A w życiu.

Pozdrawiam
    i czekamy na wnioski i trzymamy kciuczyska za powodzenie

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Widzę, ze dialog się rozwinął, więc wyjaśniam....
    Kryteria oceny czystości wód obejmują .... mnóstwo wskaźników :
    fizyczne- temp barwa zapach
    tlenowe- tlen rozp, BZT5
    biogenne- amoniak azotany, fosforany
    zasolenia- przewodność, zasadowość siarczany
    met ciężkie- As Ba Zn Cu
    zaniecz. przemysłowych- cyjanki, pestycydy
    biologiczne- saprobowość, fitoplanktony
    mikrobiologiczne- miano coli.

Ja badam BZT5, tlen rozpuszczony, azotany, azot amonowy, fosfor ogólny.

Tyle jeśli chodzi o aktualne badania monitoringowe. Sprawa ma jednak drugie dno. Wedle obecnego monitoringu wód, taka rzeka jak Biebrza (chyba), jest wedle oceny stanu wód ściekiem, i najlepiej byłoby ustawić tam oczyszczalnie wód. W istocie jest to jedna z najczystszych rzek w tej częsci Europy, i wielu naukowców śmiga tam ją badać. Ona taka tam po prostu jest, taka naturalna, i chyba nie należałoby poprawiać natury.

W tym celu opracowano (co nie jest nowością na świecie), system oceny wód na podstawie tego co tam rośnie Wszystko jest w odniesieniu do określonych gatunków wskaźnikowych. Jest to o tyle lepsze, że np słoneczne popołudnie w sierpniu, w wodzie było ileś tam tlenu, przyjmijmy 115 %, podczas gdy powtórzone badanie dnia następnego, mniej więcej o tej samej godzinie, ale już w dzień pochmurny wykazało ok 80% tlenu. Parametr zmienił się znacznie, a woda taka sama. Tak samo jest z całą badaną chemią, wszystko zależy od pogody, pory dnia, wszystkiego co wpływa na życie w wodzie- na ilość tlenu ma wpływ np tempo fotosyntezy roślin.

Tak więc stąd te określenie składu gatunkowego cieku, budowy morfologicznej itp... Badania wody będą 2 metodami.

Co do tempa samych badań, zgadzam się, czas ma istotne znaczenie, ale nie zawsze. Np fosfor po odpowiedniej obróbce odczynnikami daje się cały oznaczyć (określić ilość) nawet po roku. Do dziś zalegają na uczelni jeszcze próbki z końcówki sierpnia. Co do BZT5 to są do tego szklane butle (prawie jak aptekarskie), i tam stosunki tlenowe się nie zmieniają. Co do związków azotu.... to muszę się spieszyć. Czas to 24- 48h. W praktyce wyglada to tak, ze jednego dnia pobieram wodę, drugiego jade do miasta, a trzeciego siedze w labolatorium.
    Aby podgodnić nieco robotę, był w sierpniu wyjazd naukowy (w Tarnawie -> patrz relacja) mieliśmy tam spektofotometr (takie małe labolatorium) i robiliśmy analizy po nocach. Powtórzenie tego planuje się na jesień. Tak więc sprawa nie wygląda aż tak tragicznie.

Sam z siebie chce jeszcze przeforsować pestycydy i miano coli- czyli co ludzie tam broją. Od Tadka Kwolka (leśniczy z Negrylowa) dowiedziałem sie że Ukraińcy mają w zwyczaju coś czasem spuszczać do Sanu- jeszcze powyżej Niedźwiedziego.... W ogóle to co tam sie na potokach dzieje, to chyba sie tyle nie dzieje na takim samym odcinku mojej rodzimej Warcinki.... cyrk na kółkach. Znalazłem np głębie na Sanie ok 2,5m!!! I to jeszcze przed Stuposianami......

O a propos Stuposian, ponoć tam na Sanie, gdzieś właśnie na wysokości Stuposian, wybija spod dna ropa. Ktos wie, gdzie?
    Ostatnio edytowane przez Barnaba ; 13-09-2007 o 02:55

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    .....?
    Barnaba - bój się matki i ojca!!
    Co Ty wypisujesz?
    Kto Ci naopowiadał takich dziwolągów?
    Alebo wpuszczają Cię w jakiś kanał, alebo to jakiś lewy program!

Daj no mnie jakieś namiary na ten program - niech no się oświecę!

Pozdrawiam

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

jakich dziwolągów znowu?
    Co do nowej metody monitoringu wód, to jest to już "dopinane" i zaklepane przez MOŚ jako obowiązująca metoda od przyszłego roku. Nie czytałem jeszcze, ale ma to też ścisły związek z Ramową Dyrektywą Wodną- mniemam że ujednolicenie metodyki. (W monitoringu wyniki badań muszą być porównywalne- a wiec i metodyka badań musi być jednakowa w UE)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)