Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
Lucyna, a ja mogę dzwigać ciężar o wadze 50kg i co to zmienia?myślisz, że to zdrowe?że kręgosłup koński czy ośli zbudowany jest z żelaza?że nie powstają mikrourazy?co mam Ci dokładnie rozpisać co i jak się dzieje w organiżmie zwierzaka?po co?
Byłam w dwóch stadninach. W Tarnawie rozmawialiśmy o koniach huculskich i o ciężarach noszonych przez konie. W rozmowie brali udział: biolog, instruktorzy jazdy konnej, weterynarz? i pracownicy BdPN.
Koń huculski może nosisz ciężary do 150 kg bez uszczerbku dla swojego zdrowia. Oczywiście w ten sposób pracuje nie non stop. Nie może nosić tak dużych ciężarów po 18 godz dziennie przez 7 dni w tygodniu.
Na pewno nie mogą być to młode konie ale tylko te, które ukończyły 5 lat. W przypadku gdyby młodego np. 3 latka dosiadała osoba o dużej masie ciała mogłoby dojść do urazów kręgosłupa. Jeden z instruktorów waży ponad 100 kg i pracuje z hucułami. Ma swego ulubieńca. Byłam, widziałam, koń piękny i nic mu nie dolega. Ponoć nawet potrafi kłusować z ciężarem 100 kg na grzbiecie.