Strona 16 z 51 PierwszyPierwszy ... 6 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 26 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 503

Wątek: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

wiśniowa x 2?

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2007
    Rodem z
    Puddenzig

-> WUKA

Pomylałem się, zamiast malinowej wpisała mi się wiśniowa, chyba za dużo mam butelek i różnego rodzaju baniaczków w domu:)
    ... Muszę iść tam, gdzie czuję się czysty (...) potrzebuję cię tak, jak wysokości, na której inaczej się oddycha.
    DEUS SIVE NATURA

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej :)
    W kwestii technologii nalefkowych: nie wolno przetrzymac alkoholu na tarninie, bo jakis dziwny posmak sie zakrada:( Ktos cos wie o takich wpadkach z tym owocem?:O

Pozdrawiam,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    W kwestii technologii nalefkowych: nie wolno przetrzymac alkoholu na tarninie, bo jakis dziwny posmak sie zakrada:( Ktos cos wie o takich wpadkach z tym owocem?:O
    Ja słyszałem, że tarninówka optymalny smak uzyskuje dopiero po ok 2 latach leżakowania.
    Podziwiam tych, którzy wytrwają.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Doczu Zobacz posta
    Ja słyszałem, że tarninówka optymalny smak uzyskuje dopiero po ok 2 latach leżakowania.
    Podziwiam tych, którzy wytrwają.

Wlasnie...:D W poszukiwaniu odpowiedzi na dreczace mnie pytania nalefkowe znalazlem taki oto kawalek internetu. Moze komu sie przyda?
    http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=19133&start=0

Pozdrawiam,
    Derty

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik Awatar nico
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Opole

Smile Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta

Pozdrawiam,
    Derty
    Witam :) i kilka kamyczków do nalewkowego ogródka chcę dorzucić.

UNIWERSALNA KSIĄŻKA KUCHARSKA Marji Ochorowicz-Monatowej
    podaje takie oto uwagi :

Głównym warunkiem dobroci nalewek i wódek własnego wyrobu jest:
    - Dobroć spirytusu
    - Odpowiednie wystanie się wódek zlanych w butelki.
    Spirytus należy używać zawsze najwyższej próby, bo zwykły nabywany w gorzelniach ma nieprzyjemny zapach „fuzlem” zwany. Na wsi, jeśli nie można dostać innego spirytusu tylko wprost z gorzelni, należy go przefiltrować przed użyciem.-
    W tym celu do butla ze spirytusem włożyć czwartą część dobrze wypalonych węgli z twardego drzewa, które wprzód odmuchnąć z popiołu, odkryty gąsior postawić w pokojowej temperaturze a po trzech dniach przefiltrować.
    Wszelkie wódki, nalewki i likiery, po zrobieniu należy przefiltrować, wkładająć leje zwykłą szarą bibułą lub kawałkiem oczyszczonej chemicznie waty, a po zlaniu do butelek, zakorkować i postawić w piwnicy lub spiżarni, najmniej na 6-7 miesięcy. […]
    Spirytus nalany na owoce lub skórki nie powinien stać za długo, gdyż wtedy zatraca właściwy smak i zapach, na czem właściwie najwięcej zależy. Cztery dni wystarczy dla wydobycia aromatu ze skórek cytrynowych i pomarańczowych, nalewki owocowe powinny stać z owocami najwyżej 4-6 tygodni i to nie na słońcu.
    (pisownia oryginalna)

Jak na razie zrobiłem: śliwowincje, pigwówkę, cytrynówkę i krupnik, nie całkiem się stosująć do uwag ze starych ksiąg.
    Smakoszy takowych trunków informuję, że będą do spróbowania na przyszłorocznym KIMB’ie. ( oby dotrwały )

Pozdr.
    nico

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez nico Zobacz posta

UNIWERSALNA KSIĄŻKA KUCHARSKA Marji Ochorowicz-Monatowej
    podaje takie oto uwagi :

nico
    To mnie zachęciło do sięgnięcia do pożółkłej książki, stojącej w zupełnym zapomnieniu na najniższej półce.

TEKA OSZCZĘDNYCH WSKAZÓWEK
    WARSZAWA – 1887*

Sposób odjęcia wódce ostrego smaku.

Na 105 kwart wódki wziąć 5 kwart sklarowanego syropu cukrowego; zmieszać syrop z 5 kwartami wódki, dodać 4 skrupuły spirytusu amoniackiego, zmieszać dobrze i wlać do beczki z wódką ciągle mieszając.

Sposób nadania wódkom, likierom i t. d. pozoru starości.

Butelki nalać wódką, rumem i t. d. nie napełniając ich zupełnie, obwiązać mokrym pęcherzem wstawić do dużego kotła z wodą, tak aby woda zajmowała dwie trzecie części wysokości butelek, rozniecić pod kotłem ogień i gdy woda zawrze, pozostawić w niej butelki na 10 minut. Wtedy wyjąć butelki, dać im zupełnie ostygnąć, odjąć pęcherz, dolać do pełna i zakorkować. Wódka, rum lub likier będą miały smak, jak gdyby kilkoletnie.

Powstrzymanie fermentacji.

[przyp. może się okazać przydatne dla Dertego w zmaganiach z tarniną]

Można do tego użyć sproszkowanego gipsu albo mieszaniny w proszku z 1 części gwoździków i 14 części gorczycy. Trochę tego proszku dodaje się do zbyt długo fermentujących cieczy, jak miód, jabłecznik i t. p.

Farby do wódek i likierów

Czerwona. Utłuc drobno koszenilę, zalać spirytusem i pozostawić na kilka dni, a potem przefiltrować. Kilka kropel roztworu ałunu i kwasu cytrynowego dodanych do cieczy dadzą jaśniejszą farbę.

Żółta. 1 część najlepszego szafranu zalać 8 częściami spirytusu i wymoczyć przez trzy dni; potem dobrze wycisnąć, przefiltrować i przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach.

Zielona. 1 łut indygo rozpuścić w 5 łutach kwasu siarczonego, rozcieńczonego 20 łutami wody i przefiltrować. Do tego roztworu dolewać odwaru szafranu, w którym zanurzono rozpalone żelazo, dopóty, dopóki nie otrzymamy żądanego koloru.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się z ilu ziół powinna/ mogłaby składać się nalewka bieszczadzka, jeżeli litewska 999 ma ich 27?
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

Bieszczadnik Awatar Tasiek
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Karkonosze

o "szlaku nalewek",
    Pomysł przedni
    w Karkonoszach jest kilka cyklicznych imprez tematycznych
    zaczyna sie od festiwalu kultury kresowej gdzie poza muzyką regionalne destylaty też goszczą
    potem święto chleba w Nowym Kościele koło Złotoryi gdzie oprucz wypieków stałymi bywalcani sa destylaty i nalewki ,
    No i święto wina i miodu na zamku Grodziec gdzie zjawiają sie wszystkie trunki.Dwie pierwsze imprezy już były ale zapraszam 24 listopada na Grodziec
    oj będzie się działo
    pozdrowionka Tasiek

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)

Jakże się cieszę, że ten temat wiecznie żywy, bo gdy zamrze dysputa nad sprawami trunków, to już chyba będzie początek Apokalipsy:D

Ciekawym, gdzie wspomniane dziełko Marii Ochorowicz -Monatowej można jeszcze zdobyć?

Co do 'skrupułów spirytusu amoniackiego' - mam wątpliwości i informacje. Po pierwsze - skrupuł to dawna jednostka miary używana przez aptekarzy wynosząca 1,25 grama. A po drugie - spirytus amoniacki to jaki to?:O Pytam, żeby czego nie spaprać:D

Czyli ogólnie mój problem z tarninową nalewką rozwiążę stawiając ją do kąta na długie miesiące:) No, zobaczymy, czy to się uda...

Pozdrawiam,
    Derty

PS: Ze wspomnianego dziełka M. Ochorowicz-Monatowej taki kąsek w necie znalazłem: "Potrawy należy dobrze i długo gryźć. Kawałki mięsa, nie dość przeżute, leżą nieraz bardzo długo w żołądku niestrawione. Gladstone, minister angielski dojście swe do podeszłego wieku przypisuje codziennej swej przechadzce i temu, że każdy kęs żuł aż 32 razy." Pamiętajcie - każdy kęs 32 razy!!!
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 12-11-2007 o 14:29

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

[QUOTE=Derty;51669]Hej:)

Co do 'skrupułów spirytusu amoniackiego' - mam wątpliwości i informacje. Po pierwsze - skrupuł to dawna jednostka miary używana przez aptekarzy wynosząca 1,25 grama. A po drugie - spirytus amoniacki to jaki to?:O Pytam, żeby czego nie spaprać:D
    /QUOTE]

Hej
    A ze zdobyciem 105-u kwart wódki problem będziesz miał (myślę) mniejszy niż wzmiankowanych 4-ech "skrupułów ...... " . Naczynko do zmieszania też musisz mieć "nieliche" .

Pozdrawiam PF

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)