Strona 23 z 51 PierwszyPierwszy ... 13 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 33 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 503

Wątek: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

  1. #221
    Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań
    Postów
    4,224

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    nie
    bertrand236

  2. #222
    Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe
    Postów
    3,394

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Cytat Zamieszczone przez Barnaba Zobacz posta
    właśnie zlałem moją radosną twórczość i uwieczniłem w butelkach. Ledwo się na stole mieszczą. i tak:
    jeżyn wyciąg mocno słodki: sumarycznie 14 literków
    koncentrat malinowy zabezpieczony przed zamarzaniem: 15 litrów.

    Myślę że z tą ilością przez całą zimę nie zapomnę aromatu leśnych owoców. Czy można już zacząć sezon jesienno zimowy?
    W taką pluchę naleweczka to marzenie....
    Marcin

  3. #223
    Bieszczadnik Awatar Rycho
    Na forum od
    02.2007
    Rodem z
    kotlina kłodzka
    Postów
    80

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Aż nie chce mi się wierzyć ,że nikt nie robi nalewki z głogu, wszyscy mają serducha jak dzwon czy co? A tak ogólnie to co lepiej dawać cukier czy miód. Pozbywać się pestek,lać spiryt 95 volt czy mniej a może mieszać z wódeczką czystą 40% coby w gębę nie paliło a może warto pomieszać z dziką różą bo cholerka wszystko mam na podwórku.

  4. #224
    Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004
    Postów
    377

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Z myślą o jesienno-zimowych wieczorach wczoraj wlaśnie gniotłem agrest i ważyłem brzeczkę na ..... agrestniak.
    PF

  5. #225
    Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...
    Postów
    1,099

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Niedługim czasem będzie u mnie gotowa do spożywania... nalewka z kwiatu czarnego bzu.... jestem ogromnie ciekawa cóż to wyjdzie.... i właśnie zabieram się za nalewkę z kwiatu lipy ... Czy ktoś juz może miał przyjemność skosztowania takowych trunków ?


    Pozdraviam

    Kobita


    jeśli ktoś miałby ochotę ...

    Nalewka z kwiatu lipy


    Składniki

    * 2 szklanki płynnego miodu lipowego
    * 0.5 l + 50 ml spirytusu
    * 2 goździki
    * 1.5 szklanki kwiatów lipy
    * 1 limetka
    * 0.5 cytryny

    Sposób przygotowania
    Zrób miodówkę na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lipy. Zagotuj 1/2 l wody z goździkami, przestudź, dodaj miód, wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do słoja. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsaj
    Potem dodaj świeżo zebrane kwiaty lipy i odstaw nalewkę na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie zlej nalewkę przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i wlej przez wyparzony lejek do butelki. Limetkę umyj i sparz. Cienko obierz skórkę z połowy owocu, przełóż ją do małego słoiczka i zalej 50 ml spirytusu. Odstaw na 2 dni. Do nalweki dodaj sok z limetki i cytryny razem z 2 łyżeczkami alkoholowego ekstraktu ze skórki. Wymieszaj, odstaw na 3 tygodnie do sklarowania. Zlej nalewkę znad osadu, osad przefiltruj i połącz z nalewką. Odstaw na 6 miesięcy w chłodne miejsce, aby lipówka dojrzała
    Ostatnio edytowane przez kobieta_bieszczadzka ; 07-07-2009 o 10:44

  6. #226
    Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń
    Postów
    2,285

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Pamiętacie cykl wykładów satyrycznych J.T. Stanisławskiego "Zezem". Był tam odcinek o piciu alkoholu ("Mokry władca rozumu")i przepis na miodówkę:
    Bierze się butelkę wódki i dodaje łyżkę miodu. Jak nie ma miodu, to samą łyżkę...

  7. #227
    Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)
    Postów
    2,519

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Nalewki - nalewkami.
    W taką letnią pogodę rozmarzyłem się wspominając smak chmilnego micnego, tego z prywatnego importu na bazar w UD.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

  8. #228
    Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008
    Postów
    2,215

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    A jak już mowa o chmielu, no nie o tym Chmielu, to zawsze mam w pamięci jak wracałem zajechany z gór, spocony jak przepędzona świnia, głodny i z językiem do pasa by się napoić i najeść, no i by sobie też wreszcie usiąść i tak sobie przechodziłem przez Ustrzyki Górne z końskimi okularami i widziałem tylko w oddali Kremenaros (tutaj chodzi o knajpkę) a w tej knajpce piwo i jedzenie ... to się rozmarzyłem...
    Kiedyś dziki tłum ludzi w kolejce, pół litra żywca na już i pół do obiadu, schabowy po bieszczadzku. Ktoś się dosiadał, opowiadał i ja też a głównie co dzisiaj, co warto zobaczyć, jakieś tam opowieści... to tym razem ja stawiam... i dalej płynęły rozmowy i coraz więcej ludków się dosiadało i już znowu ktoś postawił ... no bo teraz on musi.
    Wracałem na noclegownię, różnie było, najczęściej wtedy na polu PTTK, gwiazdy jakieś takie większe, wokół ten zapach gór, chmiel (no nie ten Chmiel) w głowie i perspektywa radości że... przecież znowu jutro tak samo dzień w górach, tak samo tutaj przyjdę, i tak samo będę wracał! I wracam.... może inaczej to robię, ale jednak wracam.
    Często słyszę "czy ciebie poj....o by tak ciągle w te Bieszczady, i tak łazić? że tak Ci się chce?"
    Nostalgia jakaś mnie chyba naszła albo za dużo piwa dziś.... zaraz jakie to piję?.... La Trappe... qrcze mocne skubane ma aż 10%. Aaaaa no to już sobie wytłumaczyłem
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

    https://twitter.com/Zbyszek_Recon

  9. #229
    Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)
    Postów
    2,519

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Greccy bogowie na Olimpie nie pili bynajmniej nektaru, jak to (błędnie) piszą w opracowanych przez siebie "Mitologiach" p. Parandowski i p. Markowska. To im wręcz narzuciła PRL-owska cenzura, mająca na względzie treść literatury dla młodzieży (lektury szkolnej).

    Tłumacze mitologii z antycznej greki wiedzą doskonale, iż w oryginale jest mowa o tym, że greccy bogowie pili piwo o nazwie, którą Cyryl i Metody przetłumaczyli kilkanaście wieków później na chmilne micne.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

  10. #230
    Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu
    Postów
    1,852

    Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

    Cytat Zamieszczone przez kobieta_bieszczadzka Zobacz posta
    Niedługim czasem będzie u mnie gotowa do spożywania... nalewka z kwiatu czarnego bzu.... jestem ogromnie ciekawa cóż to wyjdzie.... i właśnie zabieram się za nalewkę z kwiatu lipy ... Czy ktoś juz może miał przyjemność skosztowania takowych trunków ?
    To już zupełnie leczniczy napar na różne tam bóle i łamania w krzyżach, stawach i gnatach. Mówię o cz. bzie. I działa napotnie dość mocno więc lepiej w przeciągach nie pić za wiele:P Smak sieli nijaki w moim odczuciu.
    Lipówka zaś jest cymesik. Mój znajomy często mnie częstował to wiem:) Tyle, że roboty przy tym od cholery. Po pierwsze i ostatnie - zbiera się tylko same kwiatki z, najwyżej, szypułkami. Podsadki, te takie żółte nibyliście od dołu każdego kwiatostanu, nie wchodzą do zestawu (w lecznictwie dopuszcza się i podsadki jako surowiec zielarski). Winc aby zebrać te drobne 2 kilo na jakiś rozsądny gąsior, trzeba się ostro napracować.
    A...miło zauważyć, że temat-rzeka nie wysechł jednak:D:D:D

    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

    właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)

Podobne wątki

  1. Jak robić biznes na dziedzictwie kulturowym
    Przez leszczu w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-11-2007, 16:44
  2. Pozdrowienia dla KIMB -owiczów czas zacząć...
    Przez Aleksandra w dziale Spotkania i sprawy forumowe
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 21-05-2007, 23:55
  3. O KIMBIE czas zacząć
    Przez mAAtylda w dziale Spotkania i sprawy forumowe
    Odpowiedzi: 106
    Ostatni post / autor: 22-01-2007, 14:20
  4. Co robić, gdy pada deszcz w Cisnej...
    Przez WojtekR w dziale Relacje z Waszych wypraw w Bieszczady
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-09-2006, 11:57
  5. IV KIMB - plany czas zacząć
    Przez Jagna w dziale Spotkania i sprawy forumowe
    Odpowiedzi: 110
    Ostatni post / autor: 27-01-2005, 17:01

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •