Strona 47 z 49 PierwszyPierwszy ... 37 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 503

Wątek: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Nalewki czas zacząć!! Robić :D

Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z nalewkami kwiatowymi. Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłem nalewkę na kwiecie czarnego bzu. Przy okazji świąt była skosztowana i uzyskała bardzo wysokie uznanie. Jednak ze względu na bardzo małą ilość - około litra - obawiam się, że nie zdąży się zestarzeć. Dotychczas moją ulubioną nalewką była głogówka (na owocach głogu jednoszyjkowego), ale kwiat czarnego bzu jest daleko bardziej delikatny i wysublimowany w smaku i aromacie.

Bieszczadnik Awatar yamat
    Na forum od
    12.2011
    Rodem z
    Warszawa

Kuledzy i koleżanki..
    a ma ktoś może dostęp do spirytusu w większych ilościach i przystępnych cenach?

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez january168 Zobacz posta
    Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z nalewkami kwiatowymi. Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłem nalewkę na kwiecie czarnego bzu. Przy okazji świąt była skosztowana i uzyskała bardzo wysokie uznanie. Jednak ze względu na bardzo małą ilość - około litra - obawiam się, że nie zdąży się zestarzeć. Dotychczas moją ulubioną nalewką była głogówka (na owocach głogu jednoszyjkowego), ale kwiat czarnego bzu jest daleko bardziej delikatny i wysublimowany w smaku i aromacie.
    Potwierdzam - z kwiatu bzu nalewka jest doskonała :) Trzy lata temu wyszło na próbę też ok. litra i długo nie postało

Cytat Zamieszczone przez komisaRz von Ryba Zobacz posta
    najlepsze że oni chyba do Zielonej Góry tą pszenicę wożą
    Polska importuje całkiem sporo pszenicy ze Słowacji - może to o słowackie Bieszczady chodzi? W cytatach jest mowa o dwóch gorzelniach - ale nie wiadomo gdzie, więc destylat rolniczy mógłby być wyprodukowany gdzieś w gorzelniach rolniczych w Polsce a dopiero potem dostarczony do Janikowa i po rektyfikacji już do Zielonej Góry. Ale może to jakaś tajemnica handlowa skąd ta pszenica i gdzie destylacja.

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Wszystkie nalewki zlane do nabrania mocy, jeszcze 2x5 litrowy nalew mieszanki nalewkowej wyciąga soki z aronii. To ta ostatnia zmrożona i czekająca w zamrażalce w stopniu -18. Po poczytaniu, zwłaszcza po sygnale tutaj już nic nie będę zamrażał. Ta jest ostatnia.
    Muszę przyznać, że nalewka z czerwonych brylantów, znaczy się z goji, zaskoczyła wspaniałym smakiem i kolorkiem, chociaż zmącił ją trochę miód. Długo, oj bardzo długo filtrowałem by była klarowna, po nabraniu mocy będzie coś wykwintnego.

I zaraz będzie pytanko, no może nie o nalewkę a raczej likier. U znajomych podano na spróbowanie "nalewkę" z kawy. Zaskoczony byłem smakiem, klarownością, barwą i przede wszystkim smakiem. Był bezmleczny, że jeszcze dodam. I też zapragnąłem go zrobić. Dostałem przepis, ale zanim... no zanim zrobię to tutaj, może jakiś kawiarz to robił... i jak to robił, i jakieś wskazówki tajemne i bez wody proszę i bez gotowania, i bez smażenia (styknie że kawa palona), i też bez mrożenia. Zalać wódką czy może rumem i słodzić cukrem trzcinowym? Ha?
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Na forum od
    02.2008

Tak wyszło, że sam sobie zadaję pytanie i odpowiadam

Znalazłem najbardziej sensowny dla mnie przepis http://nalewki-przepisy.pl/nalewki-k...alewka-z-kawy/
    Przekonano mnie tutaj do zastosowania czystej glukozy zamiast czystego cukru, no i kardamonu zielonego(sic!) i oczywiście czystej wódki w miarę(!) dobrego gatunku, ale bez przesadnie bardzo wysokich lotów... Wyborowa zapewne wystarczy. Likier, jak mniemam, będzie miał czystą moc kawy i moc %. Innymi słowy kawa + % i... https://youtu.be/-kMELI_tGFE?t=1m51s
    -----------------
    benevole lector

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

Recon, jak już nabierze ta kawowa nalewka mocy to napisz czy dobra i czy warto robić. "Kolekcjonuję" dobre nalewki
    idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozmieszczeni, że spotyka się ich na każdym kroku

Szkutawy
    Guest

Recon... proponuję przewertowanie pewnego forum pełnego sensownych przepisów, radzenia sobie w przypadku, gdy się coś spieprzy. Jest tam sporo przydatnych porad. Często korzystam i tam w zasadzie znajduję odpowiedzi na nurtujące pytania. Wcale nie trzeba pytać tylko dobrze poczytać. Piłem taką nalewkę o której piszesz, jednak była z dodatkiem pomarańczy. Przeczytaj dokładnie ten wątek z forum o którym pisałem, a znajdziesz fajny przepis:
    http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14998

Na forum od
    02.2008

Powiem tylko tyle na wstępie... robi się.
    Ciekawy opis o kardamonie jest tutaj http://www.przyprawowy.pl/kardamon.html ja znalazłem w szczelnym pudełeczku kilkadziesiąt ziaren, ale czy on jest ten malabarski Elettaria cardamomum (L.) tego nie wiem. Następnym razem będzie właśnie ten. Poszło się godzić ze sobą 0,6 l wódki, 50 ziarenek starannie wyselekcjonowanych ziarenek kawy Lavazza Crema E Aroma Espresso i 9 też wyselekcjonowanych ziarenek zielonego kardamonu. Teraz na 2 tygodnie zostało to coś skazane na pełne ciemności i dopiero później dosypię glukozy.

PS W szafie leży u mnie kilka tabliczek czekolady kawowej z kawałkami skórki pomarańczowej, leży sobie i leży i gdyby mi smakowała to... już by nie leżała. Ma jeszcze gwarancję, ale przed trzeba ją skonsumować a w dobroci nie o to idzie.
    -----------------
    benevole lector

Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...

IMAG0103_1.jpg

Ja tak nieśmiało zapytam o nalewkę bławatkowa ...może ktoś już powalczyl ? Jakaś taka bladoróżowa na razie ...

Zaskoczeniem tegorocznym są dla mnie czereśnie ....Ale na rumie ...naprawdę szczerze polecam, bo nawet sam zapach upaja ...
    Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

Cytat Zamieszczone przez kobieta_bieszczadzka Zobacz posta

Ja tak nieśmiało zapytam o nalewkę bławatkowa ...może ktoś już powalczyl ? Jakaś taka bladoróżowa na razie ...
    Walczyłam :) też bladoróżowa ładna i pyszna :)
    tylko tych płatków co się trzeba było nazbierać ale warto było :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)