Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Szlakiem starych domów

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

Domyślnie Szlakiem starych domów

Chetnie kupie stary dom do remontu z kawałkiem ziemi. Może znacie jakies urocze miejsce na przezycie starości. Jestem zauroczona Bieszczadami od kilkunastu lat i koniecznie musze kiedyś tam zamieszkać. Podajcie proszę jakieś namiary (w miare niskie ceny, jeśli znacie). Pozdrawiam ciepło

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: szlakiem starych domów

Boże co się dzieje. Dostałam ostatnio kilkanaście meili z takim zapytaniem.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

Oj dzieje sie dzieje...
    Pracuje w dużym mieście i mam serdecznie dośc tego "biegu". Bieszczady mnie zauroczyły dzikością i wspaniałymi krajobrazami i nie chce przezyc całego życia w korku, smogu i tłumie ludzi. Pewnie wielu ludzi tak jak ja chce wyrwać się tego "szybkiego" świata, stąd te zapytania

lucyna
    Guest

Rozumiem. Kiedyś pracowałam z grupą zapaleńców pasjonatów Bieszczadów. Ich szef powtarzała to są Bieszczady ale pracujemy jak w ...Nowym Jorku. z miłą chęcia powitam Cię w gronie pracocholików. U nas czas biegnie wolniej tylko dla Gości. Miejscowi w większości gonią uciekający świat. Nawet zakapiorzy starają się być bardzo aktywni. jeżeli mam Ci coś zaproponować na poważnie to proponuję Góry Sanocko-Turczańskie, Beskid Niski lub Pogórze Przemyskie. w Bieszczadach wszystko co miano sprzedać wydaje mi się, że zostało sprzedane.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

Znam okolice Przemysla dośc dobrze, tam się urodziłam, ale jakoś dziwnie ciągnie mnie w Bieszczady. Może gdzieś daleko od szosy ostało sie jakieś siedlisko niezamieszkane, które własnie czeka na mnie . Bieszczady mają w sobie magię, którą nie czuje w innym miejscu.
    A z innej strony to zaskoczyłaś mnie tym, ze Bieszczady sa juz wykupione, mam nadzieje, że przez fajnych i ciekawych ludzi.

Taaaa, bardzo fajni i ciekawi. W większości przypadków mają "fajne" pieniądze a licza na większe jak tylko obcokrajowcy bedą mogli kupować grunty rolne. To już nie te czasy w których sprowadził się w bieszczady Rysiek "Prezes" z Chmiela. W zeszły roku pokazał mi pare takich "fajnych" miejsc. Kiedys tam była tylko cisza i spokój, a teraz budują się hotele gwiazdkowe z basenami czekac tylko jak po Otrycie zaczną śmigać Quady. Aż strach się bać.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

a co na to "wladze"? Juz Białowieże zniszczyli i teraz czas na Bieszczady??? Kurcze ten świat jest chory, strasznie to smutne. Ale może jest jeszcze troche ludzi, którzy będa dbali o te piekne góry i nie poddadzą sie komercji.

Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Oskar Zobacz posta
    Taaaa, bardzo fajni i ciekawi. W większości przypadków mają "fajne" pieniądze a licza na większe jak tylko obcokrajowcy bedą mogli kupować grunty rolne. To już nie te czasy w których sprowadził się w bieszczady Rysiek "Prezes" z Chmiela. W zeszły roku pokazał mi pare takich "fajnych" miejsc. Kiedys tam była tylko cisza i spokój, a teraz budują się hotele gwiazdkowe z basenami czekac tylko jak po Otrycie zaczną śmigać Quady. Aż strach się bać.
    niestety juz śmigaja- dwa tygodnie temu przechodzac przez san z krywemgo na otryt natknelismy sie ze znajomymi na pedzace dwa quady droga birgnaca poludniem otrytu wzdluz sanu- mam na mysli te zamknieta!!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Szlakiem starych domów

Hej :D

Nie narzekajcie na quady. Są lekkie zwinne i stosunkowo czyste ;> Ostatnio w Gorcach gość na szlaku turystycznym usiłował mnie rozjechać jeepem czy czymś takim. Pewnie by tak dziarsko nie gnał, ale z tyłu grata miał zainstalowaną panienkę-blondynkę.
    A jeszcze nieco szlifując antyczny wątek terenów prywatnych powiem, że w cywilizowanych krajach praktycznie zawsze jest dostęp do obiektów zabytkowych, rezerwatów itp, jeżeli są otoczone gruntami prywatnymi. To raz, a dwa - w USA i Kanadzie czasem zamykane są całe doliny dla obcych. Ale jak donosi mój znajomy, to są zwykle bramy na drogach wjazdowych, aby ograniczyć ruch aut pod oknami rancz.
    Co do kultury w górach: nigdy nie zostałem pogoniony na prywatnych włościach góralskich, ba, zachęcano mnie bym nie lazł szlakiem tylko 'pojdziecie panocku hań na holę i u samiuśkiej góry jest ściezynko tako mała, to biyndziecie szybciej na górze'. Ale zdarzało mi się usłyszeć 'won', gdy wlazłem na property jakiegoś mieszczucha z Kraka lub Wawki;> Wniosek: chyba ci wychowani w górach mają jakiś niepisany kodeks postępowania z przybyszami. Jaki kodeks mają przybysze to inna sprawa. Wg mnie obowiązuje hierarchia: kodeks PRAWDZIWYCH, RDZENNYCH MISZKAŃCÓW GÓR ponad kodeksami przybyszów. Polecam zastanowieniu. Święte prawo własności, to nic innego, jak przejaw egoizmu. Społeczeństwa lepiej uładzone od naszego ograniczają nieco jego moc, aby ludzie czuli się lepiej wśród siebie;> W związku z tym wymyślono pewne strefy prywatności. Amerykanie nawet ich nie oznaczają płotami, a tylko jakims krzaczkiem, bordiurką itp, bo tak powszechne jest uznanie faktu ich istnienia i szacunek dla niego.
    Reakcje pana z Hulskiego rozumiem jednak - mój znajomy ma 'pałac' z pięknym parkiem, wpisane do rejestru zabytków, miejsce śliczniutkie i, niestety, ściągające ludzi od wiosny do jesieni. Włażą jakby nigdy nic watahami, pomimo tego, że ktoś tam np siedzi i ucztuje na trawce, pierze gacie w miednicy albo zwyczajnie op...ala się na leżaczku. Jeden na stu wizytujących wysyła 'giermka z białą flagą', aby ustalić warunki zwiedzania obiektu. Reszta uważa, że brak płotu jest wystarczającym powodem, aby wejść. Razu pewnego spod drzewa, na którym hamaczyłem, pewien milusiński sąsiad zaczął zbierać chrust na ognisko. Nawet dzieńdoberka nie usłyszałem. Więc nie denerwujcie się drodzy forumowicze na tabliczki...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar Wędrowiec
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    Ciałem Lublin, sercem Bieszczady

Domyślnie Odp: Szlakiem starych domów

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    Hej :D

... a dwa - w USA i Kanadzie czasem zamykane są całe doliny dla obcych. Ale jak donosi mój znajomy, to są zwykle bramy na drogach wjazdowych, aby ograniczyć ruch aut pod oknami rancz. ...
    Witam!
    Pozwolę sobie 'odgrzać' nieco tego kotleta.. Minęły dokładnie 4 lata i Polska wyprzedziła Amerykę, niestety chyba nie mamy powodu do dumy.. Zainteresowanym polecam wycieczkę do doliny Paniszczewa. Na własną odpowiedzialność.
    www.michalskalba.art.pl
    Homo sapiens carpathiensis

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)