Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Szlakiem starych domów

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie Odp: Szlakiem starych domów

Cytat Zamieszczone przez Wiktoria Zobacz posta
    pytanie, czy jest to zgodne z prawem? Można podrążyć sprawe i może się okazać, że tabliczka będzie musiała zniknąć. Znam skąd inąd taki przypadek a prawa własności do ziemi w parku są sporem w sądzie, szczególnie pod adresem gminy, która wydała pozwolenie na zakup i budowe. Ktoś wziął w łapę, teraz tylko trzeba mu to udowodnić.
    Na terenie parku krajobrazowego tereny moga należeć do osób prywatnych. I jeśli np. jest to las , to właściciel może zabronic wejścia do niego. Parki krajobrazowe to pewne ograniczenia mające na celu ochrone przyrody, ale nie ograniczające prawo do korzystania z wlasności. Inaczej natomiast jest w parkach narodowych - tereny prywatne nie wchodzą do parkow. Np. Cisna w calości należy do parku krajobrazowego,co nie oznacza że można od tak rozgoscić sie na prywatnej posesji.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Przemyśl/Warszawa/Kazuń

... być może tak jest jak piszesz. Nie znam sprawy dokładnie i o jaki park chodzi, ale skoro sprawa trafiła do sądu to oznacza, że były jakieś nieprawidłowości.

Cyrki sa wszędzie np. w dolinie kobylańskiej k/Krakowa ktoś na szlaku turystycznym postawił tabliczkę (przybił gwoździem do drzewa - wrrrr) "teren prywatny zakaz wstępu" i trzeba obchodzić na dziko przez las.

Gawra
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Oskar Zobacz posta
    Cyrki sa wszędzie np. w dolinie kobylańskiej k/Krakowa ktoś na szlaku turystycznym postawił tabliczkę (przybił gwoździem do drzewa - wrrrr) "teren prywatny zakaz wstępu" i trzeba obchodzić na dziko przez las.
    Jeszcze taki mur nie stanął, ani płot, ani dom, ani takie prawo żebym musiał obchodzić. Idę zawsze gdzie chcę i przed siebie a domów w Bieszczadzie jest sporo tylko trza wiedzieć gdzie. Od 19 lat jestem w Bieszczadzie i co roku zimę w innym spędzam. Fakt, ze tej sitwy wielkomiejskiej jak stonki się nabrało ale to nie długo, Bieszczad rachunki wyrówna i wygładzi. Słyszałem już, że z dymem będą ich puszczać i gonić z połonin i pozostaną Bieszczady dla bieszczadników.

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

ta ...
    póki co na zakolu przy kiczerze didiowej jakiś doktorek se działkę potężną kupił i ostatnio strzelał do turystów. Sprawa idzie do sądu.
    pozdrowienia z lasu

lucyna
    Guest

Ta informcja o ostrzelanu jest prawdziwa?

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

nie wiem. Ja to słyszałem z którejś tam ręki. Możliwe, że to bujda, ale mołżiwe że nie.
    pozdrowienia z lasu

Gawra
    Guest

Cytat Zamieszczone przez człowiek z lasu Zobacz posta
    ta ...
    póki co na zakolu przy kiczerze didiowej jakiś doktorek se działkę potężną kupił i ostatnio strzelał do turystów. Sprawa idzie do sądu.
    Hmm, spalą go albo żmijami obrzucą...dziś piękna pogoda idę na połoniny aby polityki nie słuchać i Warszawskiej sitwy dorobkiewiczów nie oglądać.
    Słyszałem, że jakies wściekłe lisy koło Cisnej ktoś widział?

Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: szlakiem starych domów

Cytat Zamieszczone przez Oskar Zobacz posta
    Taaaa, bardzo fajni i ciekawi. W większości przypadków mają "fajne" pieniądze a licza na większe jak tylko obcokrajowcy bedą mogli kupować grunty rolne. To już nie te czasy w których sprowadził się w bieszczady Rysiek "Prezes" z Chmiela. W zeszły roku pokazał mi pare takich "fajnych" miejsc. Kiedys tam była tylko cisza i spokój, a teraz budują się hotele gwiazdkowe z basenami czekac tylko jak po Otrycie zaczną śmigać Quady. Aż strach się bać.
    niestety juz śmigaja- dwa tygodnie temu przechodzac przez san z krywemgo na otryt natknelismy sie ze znajomymi na pedzace dwa quady droga birgnaca poludniem otrytu wzdluz sanu- mam na mysli te zamknieta!!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej :D

Nie narzekajcie na quady. Są lekkie zwinne i stosunkowo czyste ;> Ostatnio w Gorcach gość na szlaku turystycznym usiłował mnie rozjechać jeepem czy czymś takim. Pewnie by tak dziarsko nie gnał, ale z tyłu grata miał zainstalowaną panienkę-blondynkę.
    A jeszcze nieco szlifując antyczny wątek terenów prywatnych powiem, że w cywilizowanych krajach praktycznie zawsze jest dostęp do obiektów zabytkowych, rezerwatów itp, jeżeli są otoczone gruntami prywatnymi. To raz, a dwa - w USA i Kanadzie czasem zamykane są całe doliny dla obcych. Ale jak donosi mój znajomy, to są zwykle bramy na drogach wjazdowych, aby ograniczyć ruch aut pod oknami rancz.
    Co do kultury w górach: nigdy nie zostałem pogoniony na prywatnych włościach góralskich, ba, zachęcano mnie bym nie lazł szlakiem tylko 'pojdziecie panocku hań na holę i u samiuśkiej góry jest ściezynko tako mała, to biyndziecie szybciej na górze'. Ale zdarzało mi się usłyszeć 'won', gdy wlazłem na property jakiegoś mieszczucha z Kraka lub Wawki;> Wniosek: chyba ci wychowani w górach mają jakiś niepisany kodeks postępowania z przybyszami. Jaki kodeks mają przybysze to inna sprawa. Wg mnie obowiązuje hierarchia: kodeks PRAWDZIWYCH, RDZENNYCH MISZKAŃCÓW GÓR ponad kodeksami przybyszów. Polecam zastanowieniu. Święte prawo własności, to nic innego, jak przejaw egoizmu. Społeczeństwa lepiej uładzone od naszego ograniczają nieco jego moc, aby ludzie czuli się lepiej wśród siebie;> W związku z tym wymyślono pewne strefy prywatności. Amerykanie nawet ich nie oznaczają płotami, a tylko jakims krzaczkiem, bordiurką itp, bo tak powszechne jest uznanie faktu ich istnienia i szacunek dla niego.
    Reakcje pana z Hulskiego rozumiem jednak - mój znajomy ma 'pałac' z pięknym parkiem, wpisane do rejestru zabytków, miejsce śliczniutkie i, niestety, ściągające ludzi od wiosny do jesieni. Włażą jakby nigdy nic watahami, pomimo tego, że ktoś tam np siedzi i ucztuje na trawce, pierze gacie w miednicy albo zwyczajnie op...ala się na leżaczku. Jeden na stu wizytujących wysyła 'giermka z białą flagą', aby ustalić warunki zwiedzania obiektu. Reszta uważa, że brak płotu jest wystarczającym powodem, aby wejść. Razu pewnego spod drzewa, na którym hamaczyłem, pewien milusiński sąsiad zaczął zbierać chrust na ognisko. Nawet dzieńdoberka nie usłyszałem. Więc nie denerwujcie się drodzy forumowicze na tabliczki...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)