![]()
lubię ciekawe albumy. z pewnoscią wielu z was widziało też "Orłem i pazurem". mnie sięten film bardzo spodobał, aczkolwiek oglądałem tylko 2/3 bo musiałrem pilnie wyjść. dalej juzw telewizji nie natrafiłem na ten filma szkoda
![]()
lubię ciekawe albumy. z pewnoscią wielu z was widziało też "Orłem i pazurem". mnie sięten film bardzo spodobał, aczkolwiek oglądałem tylko 2/3 bo musiałrem pilnie wyjść. dalej juzw telewizji nie natrafiłem na ten filma szkoda
oczywiście nie orłem a dziobem![]()
Jedyny, który kuma trochę zapomnianej łaciny?
Długi
ptacy na niebiesiech...
...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył
A to mój orlik krzykliwy, pieknie latał nad naszymi głowami
pozdrawiam
Marek
A mnie zastanawia jak potraficie rozpoznać co to za ptak, w locie ?
Wiadomo że każdy ptak ma specyficzny układ skrzydeł itp, oraz ubarwienie i styl lotu, ale kurna gdzie mozna o tym poczytać ?
Kiedyś szukałem w googlach ale lipa na calego - nic konkretnego nie znalazłszy.
No chyba że jesteście ornitologami, no to sprawa jest dla mnie jasna.
Doczu, ważne są takie szczegóły jak sylwetka, sposób lotu i zachowanie. Najczęściej mylonymi ptakami są myszołów, jastrząb i orlik, a szczególnie pierwszy z ostatnim. Inną bajką jest, że ludzie na latajacego drapola najczęściej mówią jastrząb choć on w cale nie jest taki pospolity. Najliczniejszy jest myszak.
Głos przydatny jest w rozpoznawaniu ptaków wróblowatych. Niektóre gatunki sa tak do siebie morfologicznie podobne, że najlepiej rozpoznawać je po głosie.
Z książek polecam Ptaki Europy Jonssona - kilka polskich wydań albo angielskojęzyczny atlas Svenssona.
Marcin
Odświeżę nieco wątek, ponieważ udalo mi się, będąc ostatnio w Pieninach zaobserwować parę ptaków, których nie potrafię zidentyfikować (nigdy jakos biegły w tym temacie nie byłem)
Ptaki te znajdowały się na tym samym terytorium, latały koło siebie i nie były wobec siebie agresywne, stąd wnoszę, że może to była para.
Poniżej prezentuję kilka zdjęć.
Przyznam że najbardziej pasuje mi on do Orlika Grubodziobego, ale chcę się upewnić.
Ptak nr 1.
![]()
![]()
![]()
![]()
A to juz zdjęcia ptaka nr 2 jesli nie pomyliłem zdjęć.
![]()
![]()
![]()
![]()
Będe wdzięczny za sugestie co do identyfikacji.
tia, właśnie. Skąd wiecie? Ja np wiem że najlepiej nauczyć się w praktyce od kogoś, ale nie mam tu takiej możliwości....
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki