Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Bezpieczeństwo w nocnych pociągach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

Domyślnie Odp: Bezpieczeństwo w nocnych pociągach

podejrzewam, że przestępczość w pociągach to intensywniejsza jest na północnym zachodzie kraju. im bardziej w busz, tym mniejsze ryzyko - ludzie bardziej cywilizowani ;-)
    podróż pociągie jest magiczna. mało jeżdżę, ale jak już to bardzo mnie to rajcuje. uwielbiam gapić się przez otwarte okno i oglądać Polskę z nieco inego p. widzenia. Bardzo ciekawe rzeczy można wtedy zobaczyć - stare chaty i ich mieszkańców, podmiejskie slamsy, stare fabryki, opuszczone domy co zielsko zarasta, i inne rzeczy które trudno wogóle nazwać. fajnie wtedy mija czas.
    pozdrowienia z lasu

Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Wołomin

Witam
    Jestem w podobnej sytuacji (zostało z ekipy dwoje osób),
    a wiem że całej nocy nie wytrzymam i usnę,
    więc wymysliłem trasę przez Kraków.
    Dziesiątego do Krakowa, schronisko na Grochowej na Płaszowie,
    rano w poniedziałek o dziewiątej z minutami pociąg do Rzeszowa,
    stąd po pierwszej autobus do Sanoka.
    Potem już Zatwarnica i Suche Rzeki :)

Pozdrawiam
    Przemek

szymekgd
    Guest

moim sposobem jest podroz pkp 1 klasa lub kuszetka.place ciut wiecej (w koncu to urlop!),ale mam zagwarantowany caly przedzial dla siebie i mojej Pani,utrapieniem sa tylko pracownicy pkp ktorzy w pospiesznym z gdyni do sanoka potrafia obudzic czlowieka walac drzwi z 8 razy

Awatar roGosia
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    lubuskie

Przemku to może spotkam sie z Wami gdzieś w Bieszczadach i powędrujemy wspólnie?

Bieszczadnik Awatar yanuszka
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    stamtąd

też sporo podróżuje sama PKP, w zasadzie nie tylko PKP, ale grunt, że sama.. w tym roku w obie strony (Wro-Zagórz i Sanok-Wro) jechałam samiusieńka i było ok, ale może od początku..
    z wro odjazd był ok. 22.00, więc jak już wtaszczyłam te moje 60 litrów do środka, usadowiłam się w pierwszym wagonie (dwa przedziały za konduktorami i SOKistami, cobyśmy się poznali "z widzenia";-) ), w przedziale z dwoma starszymi paniami.. wydawało sie ok, ale jak panie zaczęły między soba po ukraińsku i wymieniać ukradkowe spojrzenia, wypytywać dokąd jadę.. ale wytłumaczyłam sobie, że pewnie z pracy z zachodu wracają i prosto na Przemyśl mkną.. w każdym bądź razie dosiadło sie kilka osób jeszcze, większość - staruszkowie. ostatecznie - wszyscy zasnęli, a ja nie spałam, tylko pilnowałam ich, bo jak mozna tak sobie beztrosko zasnąć?;-) przesiadka w Rzeszowie i już (!) ok. 9.00 byłam z Zagórzu..
    powrót równie przyjemny.. w Sanoku na dworcu poznałam Mikołaja, który też z gór wracał, piliśmy herbatkę i razem jechaliśmy do Stróży, tam zaczęło robić sie ciemno (ok.20.30).. do Krakowa jechałam w pustym przedziale,w Krakowie dosiadła się również samotna, ale bardziej wystraszona, młoda panienka.. ja wysiadłam w Częstochjowi 0.56, tam godzina na uroczym dworcu i 1.49 chyba na Wro, ale to juz na korytarzu kimałam, bo stwierdziłam, że na te 3 godzinki to sie nie opłaca pakowac do przedziału.. i ok. 5.00 byłam we Wro..
    ale podróż powrotna jakoś tak na luzie - kasy i tak juz nie miałam (5 zł na bułkę), telefon rozładowany dawno i schowany głęboko, plecak nad głową, wysoko i ciężki..
    przedziału nie zamykałam, tylko sie na boczku położyłam (wtedy, jak sama jechałam), głową przy drzwiach i tak drzemałam.. ale ciężko usnąć, bo w tym samym przedziale kolonia jakaś szalała.. może to mnie uspokoiło - że oni skutecznie złodziei odstraszą?
    podsumowując - najważniejsze, to nie zasnąć snem głębokim i zachować ostożności tyle ile się da, ale nie więcej niż zdrowy rozsądek nakazuje
    życie jest tym, czym uczynią je twoje myśli..
    gg 5450026

Bieszczadnik Awatar Malenki_Aniolek
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Pabianice

przepraszam że w takim starym wątku ale z koleżanką wpadłyśmy kiedyś na genialny pomysł, tzn wg nas genialny :P Jadąc same nocnym z Łodzi do Zakopanego zamontowałyśmy sobie na drzwiach krowi dzwonek, robił tyle hałasu za każdym razem jak ktoś otwierał drzwi że nie dało się spać. Polecam jeśli ktoś ma dość lekki sen :)

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

A co na to pasażerowie z sąsiednich przedziałów? Masz szczęście, że na mnie nie trafiło
    bertrand236

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Wiesz Bertrand taki dzwonek stawia na nogi pół pociągu w ułamku sekundy.
    Gdyby do przedziału wlazł bandzior, a dziołszki zaczęły krzyczeć "ratunku!", pewnie ludzie zapadliby w kamienny sen...

Niezły pomysł, hehe

Bieszczadnik Awatar Malenki_Aniolek
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Pabianice

aż taki głośny nie był nas tylko budził i konduktorzy się bardzo dziwili :P

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

No i proszę, pomysowość podróżny nie zna granic.
    pozdrawiam
    Marek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)