Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Bezpieczeństwo w nocnych pociągach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie Odp: Bezpieczeństwo w nocnych pociągach

Ave roGosia!

Ad primo:
    Wiem po sobie- trzeba wsiąść, wypić piwko, i zasnąć. Jak co do czego, i na jawie kto by mi przyłożył nóż i powiedział "dawaj tobół"- to co? Nie oddałbym? Jeśli już serio masz na uwadze bezpieczeństwo- nie siadaj w przedziale obok kibla. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć są takie asy co mają na ściance dzielącej (kibel z przedziałem) otwory, coś tam wpuszczają że ludzie śpią..... Z drugiej strony- jak masz ciężki plecak, to nikomu nie będzie się chciało go okradać- dociąż go sobie na czas przejazdu PKP. Co do spraw kieszeniowych (kasa, dokumentu itp) nie ma mocnych.

Ad Secundo

Pewien kolektyw będzie jechał z Poznania w Biesy w końcówce września. Po poprawkach, których terminu nie śmiem przewidzieć. Jeśli lubisz słuchać nie kończącego się gadulstwa, paplaniny, albo patrzeć na moje rozwarte usta w czasie snu na siedząco- zapraszam serdecznie.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Cytat Zamieszczone przez Barnaba
    Jeśli lubisz słuchać nie kończącego się gadulstwa, paplaniny, albo patrzeć na moje rozwarte usta w czasie snu na siedząco- zapraszam serdecznie.
    Barnaba zapomnial dodac ze bardzo czesto zrywa sie w nocy i leci w las
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez irek
    Barnaba zapomnial dodac ze bardzo czesto zrywa sie w nocy i leci w las
    Znam takich co, lecą o swicie ogladać niedźwiedzia.... Co prawda to prawda nie wyskakują z pociagu
    Pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej :D

Z tym bezpieczeństwem jest tak, że np już 2 razy jadąc w nocy zostałem srodze przestraszony przez... strażników SOK :D Normalnie działam tak. Wsiadam w klasę 1. Drogo, ale menele tam nie zaglądają w celu obalenia flaszki. Wybieram przedział z jakąś parką plecakowców. Zwykle coś się znajdzie:D Rozkładam swój fotel i o ile się da, naprzeciwległy i wyciągam kopyta :D Ale...gdy idą sokiści to często w środku nocy wpadają do przedziału. Sygnałem są zasłonięte firaneczki. Niestety, taki maja obowiązek, żeby kontrolować libacyjki przedziałowe za zaciągniętymi firaneczkami :D Jeśli chodzi o zagrożenie ze strony typków, to przez ostatnie 3 lata nie czułem go ani razu. A jeżdżę często na trasie Kraków - Wawka przez Radom i Kielce. tam było najmniej bezpiecznie kilka lat temu.

Tak więc odwagi - określenie 'rzeźnia' na pośpiech Wetlina jest moim zdanie nieco nieadekwatne do skali zagrożeń rzeczywistych :D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    Znam takich co, lecą o swicie ogladać niedźwiedzia....
    Po trunku Barnaby to i tak trzeba sie cieszyc ze sie widzialo niedzwiedzia brunatnego a nie polarnego jeszcze troche i mamut by mnie nie zdziwil
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    von Pabianitz

Exclamation Odp: Bezpieczeństwo w nocnych pociągach

A ja mam troche inne wrażenia :( Parę lat temu nieomal zostałem oskubany w tym własnie pociągu do Zagórza (Gdynia - Łódź - Zagórz??) Mówię nieomal bo spalismy we dwójkę dość mocno, a złodziej był zbyt pazerny i chciał wynieść cały plecak. Nie zauważył leżącego luzem na nim namiotu. Namiot spadł na metalowe kratki bagażówki..... A potem były scenki jak z sensacyjnego. Krótkie zwarcie, facet traci swetr, (oddałem go jakiemuś żulikowi w Zagórzu), a potem pościg przez trzy wagony(kochany kraj - dopiero w trzecim ktoś wyjrzał reagując na moje krzyki) i wreszcie kiedy gość się zorientował, że zostanie złapany stanął na stopniu wagonu i...skoczył. A że był to ostatni wagon zauważyłem, że sie podniósł, choć był cały pokiereszowany. I tyle o bezpieczeństwie.

Moja rada: można spać pod pewnymi warunkami. Ja stosuje swego rodzaju ,,zamek" do którego żaden kanar sie jeszcze nie czepił (nawet bilety dawałem przez szparę w drzwiach żeby go nie otwierać.
    Otóz biore wyciągane parciane troki z plecaka (długie) i wiąże rączke drzwi do bagażówki. Jest to otwarcia, ale zniechęca bo nie kazdy ma przy sobie długi i bardzo ostry nóż aby to przeciąć :)

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Z tego powodu że mieszkam w krainie paprykaża jedynym srodkiem transportu w biesy sa wechikuły marki PKP. A że najczęsciej jezdże nocnym w relacji Świnoujscie-Przemyś to pisze wam że nie jest bezpiecznie...Zazwyczaj jest ten sam scenariusz od wyjazdu ze szcz SOKistow jak mrówków:)a od godziny0:00 czasem od pierwszej nagle znikaja i wtedy dzieja sie dziwne rzeczy... Gina torebki, torby plecaki buty ogólnie jest wesoło Mialem taka sytuacje ze dwóch podobnych do ludzi tłoków chcialo sprzedac`mi czapke adidasa...Gdy mu odpowoiedzialem że nie mam kasy i nie podoba mi sie ta czapka wyraził bardzo głebokie zdziwienie i zarządał odemnie kasy...I tylko dzieki moim zdolnoscia oratorskim i teatralnym skonczyło sie na...Daninie w wysokosci 5 pln... A moja rada to :-tak jak pisali poprzednicy wybierac przedialy z kilkoma osobami, jak jedziemy w gory to szukac przedzial;u z ludzmi z plecarami
    -Zamykac drzwi na wszystkie wam znane spoosoby(ja mam zawsze kawał linki poręczówki, znajomi zapiecie rowerowe)
    -unikac świecenia odtwarzaczami Mp3 i drogimi tel...
    POzdrawiam ciepło z dalekiej północy
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)