Strona 1 z 9 1 2 3 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Bieszczady z piesem

maru_xx
    Guest

Domyślnie Bieszczady z piesem

Witajcie. Latem mam zamiar przejsc glowny szlak beskidzki z psem, no i moze z kumplem. Chce to zrobic w 20 dni. psa nie da sie niezauwazyc bo jest olbrzymi. wszystko by bylo super gdybym mogl z nim isc po parku. no ale nie moge, a z przejscia tego nie mam zamiaru zrezygnowac, ani z psa rowniez. powiedzcie mi jakie istnieje prawdopodobienstwo ze mnie zatrzymaja jacys straznicy. pies ma 80cm w klebie i wazy sobie z 70, wiec pod kurtke to go nie schowam. irytacja we mnie wzmaga bo piesek to sarny ni innej zwierzyny by w zyciu nie dogonil, a z pogryzieniem kogos...hmmmm jego mozna w dupe kopac i bedzie machal ogonem. jeszcze jedno. ile by taki mandat/kolegium kosztowalo - moze po prostu trza to w koszta wliczyc (mowie o prowadzaniu psa na smyczy)

pozdrowienia dla wszystkich ktorzy sa przeciwni prowadzania piechow w gory

Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...

Domyślnie

Witam, coprawda w kwestii pytań nie udzielę odpowiedzi, ale chciałabym przytoczyć scenkę z listopada... :) Podchodziłyśmy z tutką na Przł. Orłowicza... hm.z góry spadł na nas "grad" psów z ludzikami ..... tzn. jakieś 30 psów ... z przypiętymi do nich i powiewającymi z tyłu własnicielami jak mniemam.... widok cudny, bo co drugi to husky lub mieszaniec... ale w takim razie ja nie wiem gdzie wolno z psami a gdzie nie.... takiej grupki raczej nie da sie przeoczyć, tym bardzije ze robili za huragan ...........

ja jestem za jesli , pies będzie prowadzony na smyczy :D i nie zmiencie mnie z drogi ...pozdraviam

kobita
    Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....

bies1
    Guest

Domyślnie

Cześć maru!
    Od paru lat chodzę po Bieszczadach i na szlakach często można spotkać ludzi z psami.
    Nie widziałem jednak jak do tej pory aby pies mały cz duży komukolwiek przeszkadzał . Turyści odnosza się życzliwie do czworonogów co wynika z faktu iż z reguły pies jest o wiele bardziej wycieńczony od wlaściciela i nie ma ochoty na nic a tym bardziej na agresywne zachowanie. Nie zapomnij więc o zabraniu dodatkowej wody dla swojego pupila.
    Osobiście jestem przeciwny prowadzeniu psa na smyczy: na zatłoczonym szlaku, szczególnie przy podejściach większe zagrożenie spowoduje plątająca się pod nogami długa smycz niż pies "luzem". Nie spotkałem sytuacji aby kogoś ukarano za prowadzenie psa nie znam więc kwoty ew. mandatu-zależy na kogo trafisz-strażnicy
    parku mają czasem dziwne pomysły...Miłego urlopu i słonecznej pogody. :)

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Domyślnie

Nie wiem, jak gdzie indziej, ale w Bieszczadach możesz spokojnie chodzić z psem na smyczy. Braku kagańca raczej nikt się nie czepia, w razie czego mów, że masz w plecaku (rada strażnika parku :D ). Osobiście jestem przeciwko puszczaniu psa luzem, chyba, że na pustym szlaku. Ja wiem, że mój pies jest spokojny, ale reszta ludzi tego nie wie i może się bać. A mają prawo do chodzenia po górach w spokoju i bez strachu. Sam mam dużego psa, ale wk... mnie widok właściicieli rottweilerów wielkości małego cielaka wypuszczających je bez smyczy i kagańca na ulicę pełną dzieciaków o połowę mniejszych od tych psów.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

maru_xx
    Guest

Domyślnie

Łał. Dosc szybko mi odpowiedzielisciei. Moj pies to Leonberger. Rotweilerow amstaffow i innych gadow po prostu nie lubie. choc rasa o niczym nie swiadczy, bo spotka sie i staffika co jest bardziej spokojny niz nie jeden nowofunland czy inny ze spokojniejszych psow. psa prowadzam szlakiem na smyczy tyko w zatloczonych miejscach, bo ludzie sie go po prostu boja, ze wzgledu na jego gabaryt. jest to bardzo meczace chodzic z takim kolosem... POCIESZYLISCIE MNIE BARDZO. bo kiedy wczoraj trafilem na post i wyczytalem ze nie wolno psa po parku prowadzac (jakos wczesniej to do mnie nie doszlo, bo widywalem ludzi z psami na poloninach) zalamalem sie...

Domyślnie Odp: Bieszczady z piesem

poczytałam dzielnie całe tematy poświęcone wędrówkom z pse
    m i mam tylko jedno małe pytanie, czy od czasu ostatnich postów (początek 2005 roku) coś się w praktycznym podejściu do sprawy zmieniło? wybieram się z psem i chociaż troszkę chcę podeptać, mało bo pies niewyrabia zdrowotnie ale tak ciut, ciut.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez maru_xx
    Witajcie. Latem mam zamiar przejsc glowny szlak beskidzki z psem, no i moze z kumplem. Chce to zrobic w 20 dni. psa nie da sie niezauwazyc bo jest olbrzymi. wszystko by bylo super gdybym mogl z nim isc po parku. no ale nie moge, a z przejscia tego nie mam zamiaru zrezygnowac, ani z psa rowniez. powiedzcie mi jakie istnieje prawdopodobienstwo ze mnie zatrzymaja jacys straznicy. pies ma 80cm w klebie i wazy sobie z 70, wiec pod kurtke to go nie schowam. irytacja we mnie wzmaga bo piesek to sarny ni innej zwierzyny by w zyciu nie dogonil, a z pogryzieniem kogos...hmmmm jego mozna w dupe kopac i bedzie machal ogonem. jeszcze jedno. ile by taki mandat/kolegium kosztowalo - moze po prostu trza to w koszta wliczyc (mowie o prowadzaniu psa na smyczy)

pozdrowienia dla wszystkich ktorzy sa przeciwni prowadzania piechow w gory
    Za wprowadzanie psa na teren parku narodowego, poza miejscami wyznaczonymi , grozi grzywna do 5000 zł. Taka sama kara grozi za puszczanie psa bez smyczy w każdym lesie. Ja osobiście nie mam nic przeciwko zwierzętom, ale proponowałbym zwrócić uwagę na fakt iż zdecydowana większość turystów psa nie prowadzi. Warto więc ich zapytać co oni na to. Za nich niejako odpowiedział ustawodawca. Nie stosowanie się więc do elementarnych zasad w tej dziedzinie niewątpliwie nie najlepiej swiadczy o właścicielu zwierzęcia / bo samo zwierzę nic nie winne że ma pana troche nie tego .../ . Na tym forum temat psów wraca co roku. Nie bardzo to rozumię, czy świadomośc iż czegoś nie wolno nie wystarczy ? Po cos okreslone reguły są ustanawiane. Jeszcze raz podkreślam - nie jestem przeciwny wprowadzania psów wszędzie tam gdzie jest do dozwolone, podobnie jak nie jestem wrogiem jeżdzenia lewą stroną w Anglii / bo w POlsce oczywiście jestem zcdecydowanie przeciwny/.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Moim zdaniem włóczenie się z swoim czworonożnym przyjacielem to wspaniała sprawa... ale olbrzymia odpowiedzialność!!!!! i wielkie ryzyko. Do PN, jak naive wspomniał, psów wprowadzać nie wolno... fakt jest więc taki, że musimy liczyś się z grzywną nawet jeśli nasz pies to wystający z kieszeni pekińczyk osobiście nie slyszalem o mandatach za to, ale nigdy nic nie wiadomo.

Przy okazji to pamiętajmy, że jeśli lesniczy czy myśliwy zdyba naszego pupila samopas w lesie to może go bez wahania ZASTRZELIĆ!!!! i ma do tego pełne prawo!!!
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar damian
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Rybnik

Cytat Zamieszczone przez maru_xx
    jest olbrzymi. pies ma 80cm w klebie i wazy sobie z 70, wiec pod kurtke to go nie schowam.

piękna bestia Chłopie, jak go chcesz wykarmić!!!!???? Wiem ile to zjada Chyba w plecaku masz ze 100kilo samej karmy dla misia!!!

Pozdrawiam gorąco, ale Park Narodowy odradzam... a pieska zazdroszczę

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)