Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: W Bieszczady w zimie

Mieszany widok

D_o_r_a
    Guest

Post W Bieszczady w zimie

Mam pytanie - czy warto jechać w Bieszczady w zimie??
    Byłam w ostatnim tygodniu (18-26) w Kolibie i oczywiście chce tam wrócić Chciałabym pojechać w Sylwestra, ale nie wiem czy i kiedy będę mogła wrócić, czy w zimie nie ma problemów z autobusami?? Czy ewentualnie będę mogła dojechać pod schronisko samochodem?? Czy dużo wcześniej trzeba rezerwować miejsca?? Czy jest dużo osób??

P.S.Chętnie pogadam też z osobami które były razem ze mną w tym tygodniu w Kolibie...
    Ostatnio edytowane przez D_o_r_a ; 27-08-2006 o 23:49

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006
    Rodem z
    Poznań/Szczecin

Domyślnie Odp: W Bieszczady w zimie

Hej, oczywiście że warto w zimę jechać w Biesy!!! Ja niestety już nie byłem od 3 lat, ale w tym roku mam zamiar zorganizować pewien plan(w innym wątku), więc oby się udało. A co do samochodu, to... kurde, nie wiem jak to jest z podjazdem tą piękną dolinką zimą... Moim zdaniem zwykła osobówka może zatarasować drogę i ewentualnie dać się zepchać w dół, o ile nie w bok. Ale może odezwie się ktoś kto ma doświadczenie na tym odcinku, a nie tylko sobie gdyba jak ja

Pozdrawiam mocno, Pete
    "There is no such thing like too much snow" - Doug Coombs

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

zima
    ach jak pięknie jest zimą w Bieszczadach ... zwłaszca tej zimy było cudownie.
    jak jesteś odpowiednio przygotowana to nic tylko zimą iśc w góry. ludzi natuealnie jest znacznie mniej i jeśli chcesz się wybrać do jakiegośschroniska to zawsze warto przydzwonić czy czasem jakaś większa grupa się tam nie umieściła i nie ma miejsc. Dużo noclegowni jest zimą nieczynnych. wiekszosc ludzi w bieszczady zimą to wali na wyciągi do ustrzyk, ale w góry to mało kto się wybiera. polecam zaopatrzeć się w skitury - super rzecz. jak nie masz swoich to w Ustrzykach d. ci wypożyczą. autobusy jeżdżą normalnie. czasem jak byłą porządna zamiec w nocy to są problemy. auto tez lepiej na wszelki wypadek mieć bardziej terenowe. przynajmniej z napędem na tył, bo inaczej moga być problemy. trudno mi powiedzieć jak jest z bocznymi drogami, ale podejrzewam, ze nie za często są sypane piaskiem. jeżeli chcesz nocować na kolibie to musisz uwazać. ja raz wybrałem się na obnogę i spotkała mnie niespodzianka - kłutka i karteczka od dyrekcji parku mówiąca, że kolibę zamknięto dla bezpieczeństwa turystów. na szczęście nie jest to zbyt daleko.
    pozdrowienia z lasu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006
    Rodem z
    Poznań/Szczecin

Cytat Zamieszczone przez człowiek z lasu
    jak nie masz swoich to w Ustrzykach d. ci wypożyczą.
    Hej, mam prośbę - mógłbyś dać jakiś namiar, lub chociaż nazwę firmy gdzie wypożyczają ski-tury w Ustrzykach?

Pete

Na forum od
    08.2006
    Rodem z

szczerze mówiąc dopiero w tym roku na serio będą wypożyczać skitury. przedtem to prywatnie pozyczali.
    namiary:
    sklep azymut (alpinus) tuż obok dworca, kościoła i kina w ud. dobrze wyposarzony. taka rada - wypożyczając weź ze sobą grupkę a na pewno dostaniesz rabacik :) poza tym jak ci czegoś innego brak to tam znajdziesz albo przynajmniej zamówisz. warto walczyć o rabaty
    pozdrowienia z lasu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006
    Rodem z
    Poznań/Szczecin

Ok, bardzo dziękuję za cenną informację.

Pete

D_o_r_a
    Guest

Dzięki za informacje. Ok, mogę w końcu pojechać tam autobusem, mogę leźć do Koliby z buciorka, ale niech na litość boską mi jej nie zamykają!!!

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez D_o_r_a
    ale niech na litość boską mi jej nie zamykają!!!
    Coś mi sie zdaje że o dwóch zupełnie róznych miejscach mówicie...
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    08.2006
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    Coś mi sie zdaje że o dwóch zupełnie róznych miejscach mówicie...
    ja mam na myśli obnogę gdzie mi ją zamknęłi. a koleżanka pewnie o czymś innym. moje to tylko przykład co się może stać.

kobiety w GOPR? hmmm raz na wyciągu w ud widziałem jedną panią ubraną w ciuszki czerwono niebieskie ze znaczkiem, ale nie wiem czy to był gość z innego świata czy ktoś z Bieszczadów.
    pozdrowienia z lasu

Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    LG

Cytat Zamieszczone przez Barnaba
    czy w GOPRze Bieszczadzkim są kobiety?
    gdzie diabeł nie może tam babe pośle, toć i w bieszczadzkim GOPRze sie jakaś znajdzie
    a na serio - na pewno przynajmniej jedna kobieta jest. przegladając 'Wołanie z połonin' widziałem relację ratowniczki - niestety na razie nie mam dostępu do tej książki i nie sprawdze dokladniej, ale była chyba ona z pokolenia 'pierwszych' Bieszczadników.

a w temacie - niestety jeszcze przede mna. ale niech no sie tylko skiturów dorobie...
    zreszta i bez nich, niech tylko pare dni inwersja utrzyma się tej zimy... :)
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez mateo# ; 31-08-2006 o 13:23

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)