Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Reguły prowadzenia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Bieszczadnik Awatar Trauma
    Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

To było do tego co napisał BastekM. Chyba forum jest po to żeby czytać ciekawe rzeczy ewentualnie przyłączyć się do dyskusji.Pytanie było związane z czymś, czym bezpośrednio się zajmuje. Nie wiem czemu moja odpowiedź pojawiła się zaraz po Twoim poście. Generalnie chodziło o to, że myliłam się co do tego (przyznaję się uczciwie), że nie ma Pensjonatów. Niedouczona jestem widać...
    "Noc ci stworzyłem najciemniejszą
    byś mogła być bielsza od czerni"

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Trauma Zobacz posta
    To było do tego co napisał BastekM. Chyba forum jest po to żeby czytać ciekawe rzeczy ewentualnie przyłączyć się do dyskusji.Pytanie było związane z czymś, czym bezpośrednio się zajmuje. Nie wiem czemu moja odpowiedź pojawiła się zaraz po Twoim poście. Generalnie chodziło o to, że myliłam się co do tego (przyznaję się uczciwie), że nie ma Pensjonatów. Niedouczona jestem widać...
    Jeżeli mjestes niedouczona to witaj w świecie niedouczonych. Mam wykształcenie kierunkowe ale mimo to dość czesto konsultuję się z księgowym czy prawnikiem. Nie mówię o dokształcaniu się w zarządzaniu czy w marketingu.
    Z tym bywa różnie. Część osób płaci podatki, część uchyla się. Sądzę, że tych drugich jest więcej. Wśród przewodników szara strefa kwitnie. Wbrew pozorom niewielu kolegów jest zatrudnianych na umowę zlecenie. Nikt z tego nie robi problemu. Czasami tylko sz... ... ... , gdy niosę w zębach pieniądze do skarbowego. Z powodu własnej głupoty. Uczciwość nie popłaca. teraz mi pozostaje płać i płacz.

anka26
    Guest

http://www.agrowypoczynek.pl/agrotur...unkowania.html
    Witam,ta stronka wydaje sie dosyc obszernie traktowac temat.Pozdrawiam,Anka

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Reguły prowadzenia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Co do rachunków w hotelu to dziś się dowiedziałam od specjalisty który się tym zajmuje, że hotel(pensjonat) może wystawić rachunek na żądanie klienta natomiast bióro podróży musi wystawić rachunek jeżeli roczne obroty przekraczają jakąś z góry ustaloną kwote(o jakie pieniądze chodzi nie wiem). Ale genralnie należy się dopominać o rachunek.

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Nie wiem, czy pytanie dotyczące reguł prowadzenia etc., jest serio (tu odpowiedzi poszukujemy u źródła, urzędy mają obowiązek ustawowy udzielania informacji tego rodzaju przy zakładaniu działalności gosp.) i jeśli takowych odpowiedzi nie uzyskasz, nie postarasz się ich wyegzekwować, to zapomnij o działalności już na starcie. Jeśli uzyskasz i działasz, weź za kilka stów na mc. księgowych, opłaci się. Jeśli natomiast pytanie ma podtekst - zawsze można żądać rachunku albo rachunku vat. Natomiast warto ponegocjować; "Jak bez rachunku, to może taniej coś będzie?" . I to działa! Dostaniesz rachunek na bank, bowiem wolą dać zarobić Państwu, a nie Nam. Słusznie zresztą

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Z tym "braniem na kilka miesięcy księgowych" to nie jest dobry pomysł jeśli samemu nie zna się księgowości. Trzeba wiedzieć jak czytać dokumenty które księgowy przedstawi bo samo zlecenie roboty nic nie daje. A księgowość i zlecenia w brew pozorom nie są takie proste. Szkoda wtedy grosza. Proponuję szybki kurs księgowości (taki 15 godzinny) zanim się zatrudni księgowego. A pomysł z "Jak bez rachunku to może taniej będzie" też mi sie spodobał:) Tylko jeszcze trzeba wiedzieć po co chce się ten rachunek wziąść :)

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Przepraszam, ale napisałem, że jeśli już działasz gospodarczo, to weź za kilka stów na m/c księgowych.To się opłaci. Fakt - ja korzystam z Kancelarii Podatkowej i Audytowej. Jednak podpisując umowę z księgowym/księgową, zyskujesz, o ile przedstawisz firmę swą w pełnym świetle, doradztwo n/t tego, jak masz się rozliczać wobec skarbówki, w jakiej formie, naliczanie należności wobec ZUS (program "Płatnik, bez względu na wersję, polecam tylko straceńcom ;-)), rozliczenia roczne PIT i tego wszystkiego czego nie cierpię i o czym nie mam pojęcia. Masz dobre księgowe, masz spokój od tej strony przynajmniej. Wyznam nadto że dokumentów podsyłanych niekiedy przez księgowość nie czytam a podpisuję tylko. Polecam też bankowość elektroniczną i realizowanie wszelkich przekazów pieniężnych przez net. Niektóre banki postawiły już do dyspozycji tzw. "wpłatomaty", a realizacja przelewu np. do ZUS zajmuje ok 1/2 h. Natomiast po co rachunek? Księgowość też wskaże za co i kiedy brać, czy za paliwo, gastronomię, noclegi itp. Może masz kogoś w rodzinie czy pośród znajomych, prowadzącego firmę i jemu się przyda, mo że tylko pro forma i dla zasady na swoje dane i na pamiatkę. Pozdrawiam

lucyna
    Guest

Wprost przeciwnie. Korzystam z usług biura rachunkowego i jestem bardzo zadowolona. Nikt nie jest ombnibusem. Nie znam się na księgowości chociaż poznałam jej podstawy. Mam całkowite zaufanie do mojego księgowego. Czasami mu wspólczuję z taką jak ja ignorantką źle mu się pracuje.

Na forum od
    01.2007
    Rodem z
    Rzeszów

Nie każę nikomu być omnibusem i nie mówię że ma nie korzystać z pomocy księgowych. Chodzi o to, że osoba która nie ma wogóle bladego pojęcia o prowadzeniu działalności(a przecież tacy ludzie się zdażają), nie ma po co zatrudniać księgowego skoro nie będzie wiedziała do czego jej ten księgowy potrzebny. Piszecie, że poznaliście podstawy księgowości. Takie rzeczy są ważne, bo wiecie o co prosić księgowego. Wiele osób nie wie , kończy się zazwyczaj tym że księgowy był nieuczciwy i coś ukradł, niedouczony, niekompetentny. Trzeba wiedzieć na czym się stoi. Lucyno sama napisałaś, że współczujesz księgowemu - ja myślę, że jeśli masz jakieś pojęcie o księgowości to nie masz czego mu współczuć, naprawdę mógł gorzej trafić :)

Co do rachunków. Firmie na pewno potrzebne są rachunki do weryfikacji zapisów księgowych i do rozliczeń np z dostawcami. Chodziło mi o to, że turyści często nie widzą powodów, żeby brać ze sobą rachunek.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)