Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Reguły prowadzenia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Cytat Zamieszczone przez moder31 Zobacz posta
    Hej,
    .....gospodarstwo agroturystyczne, z tego co wiem, w takim gospodarstwie, nie trzeba rejestrowac działalności i wystawiać rachunków, ale jeżeli ktoś się reklamuje słowem "pensjonat" i nie jest to podstawowe miejsce jego zamieszkania, to co wtedy?? Czy w ogóle ktoś z was - poza schroniskiem - został zaszczycony jakimś świstkiem przypominającym rachunek, albo zadano mu to pytanie? Pozdrowienia,
    moder
    Nie znam zasad, o które pytasz ale jestem przekonany, że znajdziesz je w internecie. Nie powinieneś mieć z tym problemów. Masz rację co do jednego: nikt nigdy nie zaproponował mi od siebie rachunku za pobyt w Bieszczadzie. Natomiast ja często takie rachunki potrzebuję i NIGDY nikt mi takiego rachunku nie odmówił. Spałem w hotelach, Ośrodkach Szkoleniowo-Wypoczynkowych, Pensjonatach, a najczęściej na Agroturystyce. Pieczątka wtedy była taka: Gospodarstwo Agroturystyczne "XYZ" Imię Nazwisko Nazwa Miejscowości i Nr Kod pocztowy Miejscowaść.
    Jeżeli na budynku jest nazwa /agroturystyka, Pensjonat, hotel itp/ to z rachunkiem nie ma problemu. Jeżeli jest napis Wolne Pokoje to może być różnie. Myślę, że Ci, co mają zarejestrowaną działalność gospodarczą jako agroturystyka, to płacą podatki w formie karty podatkowej lub ryczałtu. Czy wystawią rachunek, czy nie to i tak jakiś grosz fiskusowi oddają.
    Czy od razu wszyscy muszą być cwaniaczkami?
    Czy tylko miastowych kosi się po kieszeni?

Jak już patrzeć taką miarą to w miastach napewno jest więcej cwaniactwa niż na wsi. Tak przynajmniej mi sie wydaje...

A tak wogóle to admin albo moderator niech przeniesie ten wątek w inne miejsce. Z powodów regulaminowych osoby posiadające wiedzę o którą zapytał moder mogą nie mieć mozliwości się wypowiedzenia na tym forum.
    Pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Z powodów regulaminowych osoby posiadające wiedzę o którą zapytał moder mogą nie mieć mozliwości się wypowiedzenia na tym forum.
    Raczej nie powinno byc problemów :) To temat ogólny a limit postów w tym wypadku nie obowiązuje. Limit dotyczy WYŁĄCZNIE opinii o konkretnym miejscu.
    Reszta jak napisałeś - wszystko jest w necie, wystarczy poszukac. Dodatkowo warto zainteresować się (warto jak ktos lubi poszumieć, pobuczeć, itp) Ustawą o usługach turystycznych a w tym wypadku kategoryzacją obiektów. Aby można było uzywać nazwy pencjonat, hotel, hotelik, motel obiekt musi zostać poddany kategoryzacji. W przypadku pensjonatu musi to być min. 5 pokoi z maks. 4 łóżkami w pokoju, dostaje jedną z trzech kategorii: ***, **, * - reszta szczegółów w ustawie. W przypadku niespełnienia wymogów (głównie brak kategoryzacji) - skarga do PIH a ta kieruje sprawę do sądu. Ostatnio jest to modny temat w całym kraju, jednak wyroki są smiesznie niskie, rzędu 500zł.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)