Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Reguły prowadzenia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

Cytat Zamieszczone przez moder31 Zobacz posta
    Krew mnie zalewa, że oprócz porządnych gości płacących podatki (bo ich obiekty są duże i je widać) jest cała masa cwaniaczków, którzy prawdopodobnie nie odprowadzili grosza od swojej działalności, zresztą może się mylę,może w tej branzy ustawodawca przewidział taki luz i tylko nas miastowych kosi się po kieszeni zawsze i wszędzie, a panie w kiosku muszą fiskalizować sprzedaż pudełka zapałek.
    Liczę na to, że wśród forumowiczów jest ktoś, kto wie jak to działa.
    Pozdrowienia,
    moder
    Chłopie! Ty masz konkretny problem, czy tylko tak ogólnie, po całości, na stereotypach (swoich) bazujesz. Bo kategoryzacja przez Ciebie przyjęta jest zadziwiająca. A już miastowi kontra "oni" jest... dla mnie

G

Domyślnie Odp: Reguły prowadznia pensjonatu? Skarbówka, sanepid itp?

O rany, ludzie! Nie obrażajcież się!!!
    Ten stereotyp "miastowi "- kontra reszta świata podałem nie dlatego, że nie lubię mieszkańców wsi czy małych miasteczek - miałem na myśli po prostu turystów ogólnie (raczej to nie są ludzie, kórzy zamieszkują np. bagna biebrzańskie tylko w większości mieszczuchy zmęczone pracą i spalinami). Chodziło mi o to, czy wszystkich dotyczy to samo prawo skarbowe i inne przepisy, bo wybaczcie, ale ktoś kto postawił szpanerski pensjonat musi się liczyć z przestrzeganiem rozmaitych przepisów budowalnych, sanitarnych, a potem skarbowych itd itp, a tymczasem obiekty reklamujące się jako "pensjonat", to często prywatne chałupy albo wręcz domki letnie ze stromymi schodami typu drabinisatego i małym pokoikiem na poddaszu. Przy tym buty trzeba zdjąć, tego nie wolno, tamtego nie wolno itp. Łbem się wali w futrynę, a w przedpokoju, kiedy się mijają 2 osoby, wchodzą w bliskie stosunki 3-go stopnia, a gospodarz siedzi na głowie wszystkim i pilnuje, żeby "mu obce nie zniszczyły". Cóż to może pech, ale akurat w Biesach takie miałem niefajne doświadczenie (patrz topik-Borysówka). Choć jeżdżę co roku choćby pod Babią Górę i tam mam pełną niezależność i wszystko gra, za mniejsze pieniądze. I niczego nie dociekam, bo jestem w domu u mieszkańca tej okolicy, właściwie półprywatnie, przy tym oni mieszkają gdzie indziej, ja gdzie indziej, dom wielki sympatycznie, miło nikt nikomu nie broni łażenia w butach i przychodzenia o której się chce. Jak mozna traktowac ludzi jak intruzów i jeszcze brać za to nieopodatkowaną kasę??
    I o tym własnie jest mój topik, a że trochę ludzi odpowiedziało (choć nie bardzo na temat-wybaczcie) to znaczy, że uderzenie w stół miało sens bo jakieś nożyce się odezwały...
    Pozdrawiam wszystkich, dla których nie ma miłosierdzia i muszą świadczyć usługi na wysokim poziomie i płacić fiskusowi i wiedzą, że żyją z klientów, a nie "wynajmuj pan, a jak nie spadaj na drzewo".
    Moder

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)