Strona 11 z 23 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 21 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 253

Wątek: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Zdobywanie szczytów (głupoty)

No i zrobił się wątek o butach... Skoro tak, to ja chodzę już 3 sezony w góry (także Ukraina) w "zwykłych" campusach oregon i... nie zawiodły mnie zarówno w mokrych trawskach ani w śniegu! Wydałem na nie ok. 400 PLN-ów dodatkowo zawoskowałem i zaimpregnowałem tak, że nie przemakają szybko a i dobrze odprowadzają pot (konieczne dobre skarpety np. roenery!). Chwalę sobie chodzenie w nich, bo nigdy mnie nie poraniły i nie zawiodły. Zapewne są lepsze i takowe muszę sobie sprawić na kilkutysięcznokilometrową trasę wokół Polski...ale to już inna historia. Gdyby jednak ktoś miał doświadczenia w tak długich wędrówkach (sprzęt, buty, uzyskiwanie sponsorów i inne sprawy) proszę o kontakt na prive. Będę wdzięczny i z góry dziękuję...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    No i zrobił się wątek o butach... Skoro tak, to ja chodzę już 3 sezony w góry (także Ukraina) w "zwykłych" campusach oregon i... nie zawiodły mnie zarówno w mokrych trawskach ani w śniegu! Wydałem na nie ok. 400 PLN-ów dodatkowo zawoskowałem i zaimpregnowałem tak, że nie przemakają szybko a i dobrze odprowadzają pot (konieczne dobre skarpety np. roenery!). Chwalę sobie chodzenie w nich, bo nigdy mnie nie poraniły i nie zawiodły. Zapewne są lepsze i takowe muszę sobie sprawić na kilkutysięcznokilometrową trasę wokół Polski...ale to już inna historia. Gdyby jednak ktoś miał doświadczenia w tak długich wędrówkach (sprzęt, buty, uzyskiwanie sponsorów i inne sprawy) proszę o kontakt na prive. Będę wdzięczny i z góry dziękuję...
    A jak się woskuje buty. Nigdy tego nie robiłam.

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    A jak się woskuje buty. Nigdy tego nie robiłam.

Witam,

ja impregnuję buty - można rzec, - bardzo prymitywną, lecz skuteczną metodą, - nacieram je zwykłą, białą święcą, sprawdza się to w 100%

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

to widzę, ze wyprawa się szyzkuje że hej! pozostaje mi tylko pogratulować odwagi i życzyć powodzenia.
    pozdrowienia z lasu

lucyna
    Guest

Chciałam zaznaczyć. Niestety nie mogłam wysłąć.Jak się woskuje buty? Nigdy tego nie robiłam. Tylko stosuję impregnat.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Dostałem kiedyś w prezencie nikwax (ale wosk, nie impregnat, w płynie!)...Teraz jestem na etapie "polowania" na ten preparat, ale nie widzę go w żadnym sklepie zarówno obuwniczym jak i turystycznym (górskim) itp. Z konieczności ostatnio używam "zamiennika" (o ile można mówić o zamienniku? ;-) ) impregnatu nikwax -tkanina i & skóra.. Też nieźle zabezpiecza (trzeba tylko uważać, by nie stosować go na suchą powierzchnię - tylko na wilgotną, co ma duże znaczenie - widocznie głębiej wnika przy wilgoci!)... Ja jestem zadowolony: przy intensywnym chodzeniu po rosie buty trochę wilgotnieją po 7-8 godz. To chyba niezły "wynik" ...
    Ostatnio edytowane przez WojtekR ; 05-10-2006 o 20:33

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

śpieszę z informacją: Nikwax wosk jest dostępny w Ustrzykach Dolnychw sklepie Azymut na przeciwko kina Orzeł. nie widziałęm ale ktoś mi mówił że kupił.
    pozdrowienia z lasu

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Zerknij też tutaj
    http://www.e-horyzont.pl/site/?p=pro...d=77&offset=12
    Stosuję pastę Nikwax i jestem zadowolony. Miałem też pastę norweską na bazie tłuszczu z wielorybów. Ale to była jednorazowa okazja, więcej jej nie widziałem, a szkoda, bo była dobra.
    Kiedyś robiłem sam pastę - płyn woskowy. Skład był taki: wosk pszczeli, parafina w płynie rozrobione w gorącej wodnej łaźni. Nakładane na ciepło i jeszcze dogrzewane suszarką do włosów. Tak zaimpregnowałem swoje himalaje i do dziś mi służą. Przy pierwszym pastowaniu nowych butów czynność powtarzałem 3-4 razy w odstępach kilkudniowych.
    Pozdrawiam
    Długi
    Ostatnio edytowane przez długi ; 05-10-2006 o 14:58

Bieszczadnik Awatar Góral
    Na forum od
    04.2006
    Rodem z
    Bielsko-Biała

Dzięki wszystkim za porady. Chyba będę musiał jednak trochę zaoszczędzić i kupić sobie te butki. Łaże głównie po Beskidach (Mały, Śląski, Żywiecki, okolice Babiej Góry) a dwa razy do roku wypad w Bieszczady. Nie są to więc jakieś ekstremalne warunki ale dobre buty by się przydały. do tej pory chodziłem w Salomonach ale wytrzymywały najwyżej 3 lata.
    Kieby gór nie było to bym se usypoł.

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Góral, Derty i inni Bieszczadnicy zainteresowani cenami niemieckiej technologii obuwniczej powinni odwiedzić http://www.globetrotter.de/de/shop/rubrik.php
    Zastrzegam, że nie korzystam z tego adresu, bo buty kupuję tylko osobiście. Ceny warto jednak znać... i wiedzieć ile zarabiają importerzy.
    Pozdrowienia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów