Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 19 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 253

Wątek: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Domyślnie Odp: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Cytat Zamieszczone przez KKKrzychoo Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak właściele lekkich "addidasków" wychodzą cało w wypadku nagłej ulewy.
    W czerwcu byłem ze znajomymi, którzy pierwszy raz byli w Bieszczadach. Ja w trekingach, dwie dziewczyny w glanach, kolega w wojskowych (nikt nie narzekał na otarcia), a drugi kolega - pierwszy raz w jakichkolwiek górach, z braku obuwia cięższego kalibru, w adidasach. Na czerwonym do Ustrzyk Górnych z Tarnicy zaskoczyła nas ulewa. Jak wyszedł ten właściciel lekkich "addidasków" w wypadku wspomnianej nagłej ulewy?

Brązowo Walczył dzielnie, ale w końcu zjechał kawałek.

// Jabol - geniusz :D

// Apropo Campusa, to mam od nich buty trekingowe i po 2,5 roku użytkowania w sezonie jesienno - zimowym + po Bieszczadach jestem z nich zadowolony. Najwyższą półką może nie są, ale na wygodę w nich nie narzekam, a to przecież najważniejsze. Drugą rzeczą jest plecak, zwykły 30 litrowy i faktycznie, pojawiają się przetarcia, ale też ma już ponad 3 lata i jest użytkowany prawie codziennie. Jak narazie mój kontakt z Campusem jest więc raczej pozytywny.
    Ostatnio edytowane przez kufel ; 20-07-2009 o 00:38 Powód: literówki, przecinki... estetyczna edycja ;)

Co do glanów, to złaziłem w nich wiele kilometrów w górach i mam takie uwagi:
    Pozytywne:
    1. Rozchodzone glany są bardzo wygodne, usztywniają kostkę i o to chodzi.
    2. W dobrych glanach można chodzić po kostki w wodzie i nic się nie dzieje - stopy suche.
    3. Podeszwa na dobrym protektorze dobrze trzyma nawierzcnię, nie wiem skąd te gleby o których mówiła Lucyna, ale pewnie więcej turystów niż ja widziała, więc nie neguję.
    Negatywne:
    1. Rzeczywiście gorąco w duży upał.
    2. Ciężkie i słabo amortyzują przy schodzeniu.

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Hej, KKKrzychoo. Raczej nie chodzi o przekonywanie. Każdy ma swoje własne zdanie, doświadczenie, swoją rację - którą nalezy uszanować. Fajnie by tylko było aby osoby o innych preferencjach nie były uznawane jako bleee... (co tu się przejawiało) bo mają w czymś tam nieco inny standard, nawet jeśli nieoptymalny.
    Ja akurat nie zamierzam negować wartości butów. Ale patrzę na tę kwestię jako jeden z wielu czynników tworzących jakość chodzenia: - jakość butów, - wytrzymałość ich nosiciela, - umiejętność poruszania się, - subiektywny gust w obuwiu dający osobiste zadowolenie, - możliwości niezależne (np.finansowe, zdrowotne), - warunki atmosferyczne i podłoża. I oczywiste jest dla mnie że lepsze buty przesuwają granice moich możliwości. Raz zdarzyło mi się że musiałem założyć LEPSZE buty - gdy postawiono mi zadanie 100pkt GOT w 36h (duża część poza szlakami turyst.), bo jakoś tak mi się trafia że w góry czasem dojeżdżam w rozwalających się tanich butach. Ale jeśli nie mam tak ostrych celów to spokojnie radzę sobie na tanim sprzęcie, znam swoją wydolność i obniżenie wygody traktuję jako trening utrzymania formy. Może to nieco masochistyczne, ale za to dokładnie wiem na co mnie stać. Także dzięki takiemu podejściu mogłem przejść z córką i plecakiem przez bieszczadzkie szlaki i szczyty.
    Zresztą podobnie z innym sprzętem - np. śpiworem. Mógłbym bez problemu kupić nieco lepszy (np. do -5 C), ale wybieram nieco przechłodzić organizm przez kilka dni. A potem to już się przyzyczajam, a nawet mogę spać bez śpiwora.
    pozdrawiam
    malo :wink:

lucyna
    Guest

Wink Odp: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Niby masz rację. Można uszanować każde zachowanie i ubiór. Niestety mam z tym dziś pewien problem. Widziałam bowiem panią przewodnik biorącą grupę z Soliny ubraną w: czerwone spodnie płócienne wyprasowane do kanta, czerwony golf z włóczki, sznury korali conajmniej trzy, duże zwisające kolczyki podobne do korali, czerwony polar stowarzyszenia Karpaty i eleganckie, skórzane pólbuty na wysokim aczkolwiek szerokim obcasie.

Bieszczadnik Awatar deszcz1
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Łódź

Nie straszcie mnie.Właśnie zakupiłem buty.Wydałem 1/3 niewysokiej pensji na nienajdroższe buty.Dotąd łaziłem w butach "sportowych".Wiecie, takich po 50 złociszy.Tak wyekwipowany przeszedłem dwukrotnie w tygodniu z Rajskiego na Wetlińską, raz stokówką przez Zatwarnicę, a raz Zielonym i dalej przez Smerek.Acha, polazłem w tych "pantofelkach";przez Tworylne, Krywe do Chmielu.W końcu pociąłem karimatę i zrobiłem z niej wkładki( niczego sobie).Buty rzecz jasna po przowrocie lądują na śmietniku.Bolało ale było super.

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

ja sobie kupiłem buty Hi-Tec za 250 zł. Jestem z nich bardzo zadowolony - są super wygodne!! dodam, że to cena promocyjna. Może nie są idealne ale jak dotad się sprawdzają. Jak ktoś jest zainteresowany to promocja wciąż trwa w sklepie "Azymut" (Alpinus) w Ustrzykach Dolnych.
    pozdrowienia z lasu

Bieszczadnik Awatar yasiolek
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Kraków

ja mam lafumy - i bardzo dobrze mi sie w nich łazi - choć powiem ze początkowo troche obtarły ale tak to jest jak sie ubrało przypadkiem cienkie skarpetki - zapomniałem przebrać jak wysiadałem z autobusu i szedlem Lubogoszcz w Beskidzie Wyspowym
    "... Dlaczego sa takie piękne, dlaczego tak złe dla ludzi, dlaczego moje Bieszczady , tak KOCHAM i nienawidze..." KSU

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Ja sobie kupiłem takie buty za ileś tam set złotych (dokładnie nie pamiętam, bo to było kilka lat temu) i teraz w nich chodzi mój syn. Ma niestety taką samą nogę jak ja, ale mam nadzieję, że mu jeszcze urośnie. Mnie zostały buty takie sprzed 25-ciu lat. Kiedyś były tylko w góry, teraz używam ich do chodzenia w terenie. Latem, jak przychodzę do biura w sandałkach, to buciory zakładam na oklep. Chodzę tak 8 godzin i nic, żadnych otarć, tylko w bucie lekko wilgotno. Jaki z tego wniosek? Otóż jak masz nogi wrażliwe, to nie pomogą żadne puchy, żadna marka ani skarpety. Trzeba utwardzić sobie stopki i tyle. Będziecie sobie mogli wtedy chodzić w sandałkach i po Orlej Perci. (Przepraszam za ten wtręt z obcych stron).

Hej.
    Ostatnio edytowane przez WueM ; 02-10-2006 o 20:59
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

A i jeszcze jedno. W ostatnich dwóch numerach NPM są testy butów trekkingowych. Wprawdzie modele są po nawet 899 zł ale warto zerknąć na co testujący zwracali uwagę nosząc buty.

lucyna
    Guest

Właśnie szukam pudełek salomonów. Nie znam nazw na pamięć. 1 to prosticky mid2w, 2 to antero w+ a 3 pudełko Borys zeżarł.Te 2 muszę oddać po 2 miesiącach do reklamacji, popekał szew. Noszę buty na zmianę więc mogłam je mieć coś z 30 x na nogach i to nie w górach. Patrzyłam się na pudełka obie pary butów wyprodukowane w Chinach. Może to jest na różnica w naszej ocenie.
    Jeżeli mam też ostrzec przed złym produktem to muszę wspomnieć o polarze Campusa. Mam go miesiąc, a już przy szyi pruje mi się. Koszt ok 250 zł. jeszcze wiekszym szajsem okazał sięplecak K2, który po 3 miesiącach poprzecierał mi się. Najpierw rozwarstwił się, a poptem poprzecierał materiał. Już ponad 2 tyg czekam na rozstrzygnięcie reklamacji.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów