Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 18 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 253

Wątek: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Zdobywanie szczytów (głupoty)

Cytat Zamieszczone przez malo Zobacz posta
    Na kursie taternickim instruktorzy wykładali mi informację że kijki nie są polecane właśnie ze względów fizjologicznych. Dlatego że w sposób nienaturalny odciążają organizm, co powoduje osłabienie zdolności organizmu i przez to może się zdażyć że w niektórych sytuacjach orgaznizm "nie wydoli". Rozumiem to w taki sposób, że wg tego wskazania organizam powninien sam pokazywać ile wytrzyma.

Ale z tą swoją "nieodpowiedzilnością" złaziłem niejedne góy, w niejednym kraju. Więc gdy jest temat jakie to buty są ważne - przypominam sobie indian południowoamerykańskich którzy w swym jakimś prymitywnym obuwiu umieli chować zmarłych na zboczu Aconcagui.
    No cóż... widocznie instruktorzy nie mieli "powiązania" z producentem/dystrybutorem kijków trekingowych (co nawet jest zrozumiałe z uwagi na niewielkie powiązanie taternictwa z trekkingiem
    -"Taternictwo wspinaczka uprawiana w Tatrach. Niegdyś termin ten oznaczał każdą działalność w Tatrach polegającą na wchodzeniu na ich szczyty. Obecnie obejmuje on wyłącznie wspinaczkę górską, prowadzoną poza wyznaczonymi szlakami turystycznymi. <Wikipedia>")
    Ja jestem zwolennikiem wykorzystywania "zdobyczy techniki" do każdej działalności człowieka (dlaczego mam katować np. swoje nogi dla dziwnych nieraz pseudo idei lub "sprawdzania wytrzymałości swojego organizmu"?). Idę w góry dla przyjemności i chcę z tej przyjemności korzystać jak najdłużej...
    Co do twojej, malo, jak nazwałeś "nieodpowiedzialności"... gratuluję szczęścia i życzę ci go na dalsze wędrówki! Myślę, że jednak chyba nie jesteś "południowoamerykańskim indianinem "...;-) Można chodzić boso, ale mieć ostrogi, nieprawdaż? To przecież takie polskie...

lucyna
    Guest

Mam iPlusa nie mogę zaznaczć.
    Glany= wypadki. Nie wiem dlaczego ale osoby chodzące w tego rodzaju butach często glebują. Nigdy nie miałam tego rodzaju butów na nogach więc nie mogę stwierdzić dlaczego.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

[QUOTE=człowiek z lasu;33012]
    Cytat Zamieszczone przez Jadja Zobacz posta
    i teraz nie wiem , czy to jakas akcja typu " piwne góry" quote]
    piwko dobra rzecz, zwłaszcza po spacerku na szczyt To tak samo jak z czekoladą - jeśli ktoś nie umie zabrać ze sobą papierka ...
    Mnie się do tej pory wydawało że żłopanie napojów wyskokowych w miejscach publicznych świadczy o kulturze a raczej jej braku u spożywających. Czyz ostatnio coś się zmieniło ? A Tarnica, Smerek itp. to jak najbardziej miejsca publiczne.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar człowiek z lasu
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Ustrzyki Dolne (kraków momentami)

jedno piwko na szczycie trudno nazwać "żłopaniem", co innego kilka piwek i tego efekty ( nie wspomnę już o wódce)- zwłaszcza w ciepłe dni i po wyczerpujących wspinaczkach. To już jak najbardziej można nazwać brakiem kultury osobistej i rozwagi. Podobie jest z pozostawianiem po sobie puszek. Jeśli nie ma mrozów zawsze mam dla siebie jedną puszeczkę, ale tylko jedną.
    pozdrowienia z lasu

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Mały "sznapsik", czy inny " rozweselacz" nie zaszkodzi Sam w chłodne dni zabieram do plecaka piersióweczkę z własną nalewką ;-)
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Glany= wypadki. Nie wiem dlaczego ale osoby chodzące w tego rodzaju butach często glebują. Nigdy nie miałam tego rodzaju butów na nogach więc nie mogę stwierdzić dlaczego.
    Z powodu wyjątkowo ślizgającej się podeszwy. To nie są buty turystyczne, tylko miejsko - szpanerskie.
    Adidasy w górach - w Bieszczadach OK. Ale już np. w Tatrach na mokrej skale bardzo blisko do nieszczęscia, większość podeszw takich butów jeździ jak po lodzie, nie wspomnę o trzymaniu kostki.
    Ale z drugiej strony wychwalany pod niebiosa Vibram też jeździ, o czym się niedawno osobiście przekonałem

Bieszczadnik Awatar Dott
    Na forum od
    09.2006
    Rodem z
    Wrocław

A ja w glanach chodziłam i gleby nie zaliczyłam =P
    A co do 'miejskich turystek' to czasem wymiękam widząc taką 'miss' w japonkach czy SZPILKACH!!
    Tak, tak raz widziałam!!
    Ja wiem że moda, modą ale taki 'szpan' na szlaku to raczej wywołuje śmiech i politowanie =)

Piwko dobra rzecz byle by puszek nie wywalać byle gdzie :)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez Polej Zobacz posta
    Mały "sznapsik", czy inny " rozweselacz" nie zaszkodzi Sam w chłodne dni zabieram do plecaka piersióweczkę z własną nalewką ;-)
    Z ankoholem jest tak, że póki się nie sięgnie granic swojej wytrzymałosci, to w trakcie łazęgi dodaje nieco mocy i ciepełka. Ale ja już mam za sobą doświadczenie pt gul wódeczki przy wychłodzeniu i skrajnym wyczerpaniu. Nie radzę sprawdzać nikomu, co się wtedy dzieje ;> ale zapewniam, że moc znika z człeka całkowicie:( Dlatego zupełnie mnie nie dziwował obyczaj na kursie przewodnickim, że nawet kropelki piwka nie wolno było łyknąć w trakcie wyczynów terenowych.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez MF Zobacz posta
    Ale z drugiej strony wychwalany pod niebiosa Vibram też jeździ, o czym się niedawno osobiście przekonałem
    Bo z Vibramem jest tak: właścicielem znaku i patentu jest zdaje się LaFuma. Chwalą się, że mają tego coś koło 50 odmian i rodzajów, projektowanych do różnych warunków. Lód i zima, skała i zima, lato i glina, lato i piach itd, itp. Zwykły śmiertelniak się nie połapie :D Ale wszystkie Vibramy maja jedną wadę :/ - łatwo się ścierają na betonowych podłożach.
    I tak oto, gdy nie dobierze się właściwej struktury i rzeźby podeszwy do warunków, to bywa, że nas buty zawodzą.
    U sprzedawców jakoś nie udało mi się uzyskać nigdy informacji o typei Vibramu na danym obuwiu. Czy to do tego czy do owego terenu... Pozostaje nam jedynie iść, iść bez końca i o każdym przypadku zaskakującego poślizgu informować innych, gdy przymierzają się do zakupu bucików:D
    Moje LaSportivy jeżdżą na wszystkim :P Lubię moje łyżewki....
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Cytat Zamieszczone przez Derty
    Dlatego zupełnie mnie nie dziwował obyczaj na kursie przewodnickim, że nawet kropelki piwka nie wolno było łyknąć w trakcie wyczynów terenowych.
    JESTEM ZA.
    Nie tylko podczas kursu przewodnickiego.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów