Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Jasło...

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Jasło...

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Swoją droga w Beskidzie Sądeckim w wielu miejscach jest taki smutny las jak na drugim zdjęciu. To konkretnie zrobiłem na przełęczy pod Wielkim Rogaczem, w oddali Radziejowa, na zboczach której w ostatnią sobotę usuwano zeschniete świerki.
    Niestety, nowa gradacja kornika drukarza się rozwija. W Beskidzie Wysokim w wielu miejscach zaczyna być wręcz tragicznie. Gorczańskie lasy są miejscami jednolicie żółte, poza tu i tam rosnącymi skupiskami jodły i buka. Ta sytuacja miała miejsce już kilka lat temu, ale udało się zatrzymać postęp gradacji właśnie na Gorcach. Padły wtedy lasy po Kudłoń i Gorc. Teraz licho pożera dalej, aż w Sądeckim. W moim mniemaniu musimy się do tego przyzwyczaić na długie lata. Kumuluje się działanie wielu niekorzystnych czynników - od błędów w gospodarce leśnej po naturalne zaburzenia klimatyczne. Pocieszające jest, że w meijsce świerkowych nasadzeń z powrotem wprowadza się jodłę, a gdzie trzeba i buka. Być może przyszłe pokolenia będą oglądać góry w bardziej naturalnej szacie niż my obecnie oglądamy.

A ten ohydny chodniczek na Jaworzynie Kryniczańskiej to rzecz na szczęście nietrwała w wysokogórskich warunkach. Może kiedyś sam zniknie:D
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    A ten ohydny chodniczek na Jaworzynie Kryniczańskiej to rzecz na szczęście nietrwała w wysokogórskich warunkach. Może kiedyś sam zniknie:D
    oj chyba nie, tak samo jak asfalcik na Gubałówce. jakoś sam w sobie w warunkach wysokogórskich zginać nie chce.
    pozdroowka
    marekm

lucyna
    Guest

A co wy tam wiecie o bieszczadzkim błotku? Kilka lat temu w grudniu szłyśmy na spotkanie przewodników z koleżanka z Kołonicic do Woli Michowej. Piękna pogoda, szron, las jak z bajki. Zachwycona koleżanka robi zdjęcia, w dali widzimy niedźwiedzia. Chcę mu się przyjźeć bliżej,[ wchodzę na przymarznięte błotko i zapadam się po pachy. [Droga zrywkowa przymarznięta a pod spodem potoczek zrobił sobie korytko.] Koleżanka kona ze śmiechu. Kiedy zaczełam na nią wrzeszczeć usłyszeli to wozacy. Taki gruby sznur pod pachy i konno wyciągnęli mnie z bajora. Przemarzniętą, brudną, bez jednego buta.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    A co wy tam wiecie o bieszczadzkim błotku? Kilka lat temu w grudniu szłyśmy na spotkanie przewodników z koleżanka z Kołonicic do Woli Michowej. Piękna pogoda, szron, las jak z bajki. Zachwycona koleżanka robi zdjęcia, w dali widzimy niedźwiedzia. Chcę mu się przyjźeć bliżej,[ wchodzę na przymarznięte błotko i zapadam się po pachy. [Droga zrywkowa przymarznięta a pod spodem potoczek zrobił sobie korytko.] Koleżanka kona ze śmiechu. Kiedy zaczełam na nią wrzeszczeć usłyszeli to wozacy. Taki gruby sznur pod pachy i konno wyciągnęli mnie z bajora. Przemarzniętą, brudną, bez jednego buta.
    Miał ktoś czas zrobić Ci zdjęcie?
    Pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Miał ktoś czas zrobić Ci zdjęcie?
    Pozdrawiam
    hyhy...'moim' eskapebolom byś zaimponowała:)

eksportową śliwowicję

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    w dali widzimy niedźwiedzia. Chcę mu się przyjźeć bliżej.
    A to niedźwiedź się uśmiał
    Pozdrawiam
    Przemek

lucyna
    Guest

A uśmiał. Ja teraz też to ze śmiechem wspominam. Gorzej było gdy mnie ciągnęli z 3 m po błocku. Zamiast mi wspólczuć wszystkich to bawiło.

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

A propos zapadania się w błotko...
    Kilka lat temu prowadziłam grupe przyjemny szlakiem między Iwoniczem Zdrojem a Rymanową Zdrój. Taki sympatyczny spacerek, sześć dziewczyn idzie przede mną gęsiego i sobie radośnie gadają. Piąta z kolei zaczyna przechwalanki, jakie to ona ma świetne, nowe nieprzemakalne buty. I gdy po raz kolejny podkreśla tą ich nieprzemakalność - bach - wpada po uda w kałuże dobrze rozmiękniętej gliny. Takiej żółtawej, gładko przylegającej do nóżki. Przypomnę, że pięć jej koleżanek przeszło suchą nogą po tej samej ścieżce, bezlitosnego śmiechu przez to było co nie miara. Z 15 minut nie mogłyśmy jej wyciągnoć śmiejąc się aż po ból mięśni brzucha i policzków. Jak znajdę i zeskanuję zdjęcie, to dołączę. Naprawdę bardzo radosne doświadczenie dla oglądających

Tyle, że nie była to zima...

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)

Cytat Zamieszczone przez Aleksandra Zobacz posta
    wpada po uda w kałuże dobrze rozmiękniętej gliny. Takiej żółtawej, gładko przylegającej do nóżki.
    To właśnie jest najmilsza postać błocka - kiedyś się zapadłem w takie coś. A miałem na nogach buty pospolicie zwane 'Zuchy' (czytać 'Cuchy'):D Tak się szarpałem rozpaczliwie, aby uwolnić nogi z błocka, że w końcu się udało. Ale jeden but został bez podeszwy :D 'Zuchy' były z tektury udającej skórę czy jakoś tak i łatwo rozpadały się pod wpływem wody :D Rozebrałem się wtedy i rozpocząłem akcję ratunkowo-poszukiwawczą. Podeszwę znalazłem. Była potrzebna, aby przyplątać ją jakimś sznurkiem do reszty glana. Dzięki temu udało mi się przejść kolejne kilka km. Kolega śmaił się ze mnie do rozpuku, a ja tłumaczyłem sobie, że przynajmniej jedna noga będzie solidnie wywietrzona.
    Nazwaliśmy wtedy tę kałużę błota 'Magicznym oczkiem błotnym' - wkładasz nogę obutą, wyjmujesz gołą....

eksportową śliwowicję

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

ech, takie blotko jest najlepsze!!!! kiedys musielismy ze znajomymi isc pozyczyc lopate zeby odnalezc buta uwiezionego pol metra pod ziemia :) za takie rzeczy sie kocha bieszczady :D
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)