Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Jak się zachować przy spotkaniu z niedźwiedziem

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Jak się zachować gdy spotka się niedźwiedzia ? pytam poważnie

No to mi się oberwało. Przecież to był żart z tą przepaścią i z patrzeniem w oczy. Przepraszam odreagowałam stres. W ciągu 2 dni 2 wypadki w górach. 1 poważny 2 skręcenie kostki i kilka mnieszych urazów.
    Z tego co wiem to nie ma uniwersalnej metody unikania starcia z niedźwiedziem. Ostrożność i głośne zachowanie to sądzę może zapobiec spotkaniu. Nie łazi się za misiem.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    No to mi się oberwało. Przecież to był żart z tą przepaścią i z patrzeniem w oczy.
    No to odetchnąłem z ulgą - trzeba emoticonek używać :P
    BTW: z tym patrzeniem w oczy to chyba żart jednak nie jest - nie wiem jak misiek, ale skoro u psów jest to ewidentnie niewskazane inne zwierzeta mogą zachowywać się podobnie. Często dla psa, który przyjał juz pozycje "imponującą" (mój jest wtedy 5cm wyższy, 2 razy bardziej kudłaty, wargi i ogon w górze) -patrzenie w oczy jest sygnałem do ataku (choć cwaniaczku, zmierzymy sie kto silniejszy - zaproszenie do walki). Patrzenie w oczy jest oznaką pewności siebie.

p.s - Irek jak nie znasz żadnej metody jak znasz: nie szturchać śpiącego miśka patykiem aby sprawdzić czy żyje, bo futro nie jest tego warte
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar Anyczka20
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Sanok / Dublin

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Irek jak nie znasz żadnej metody jak znasz: nie szturchać śpiącego miśka patykiem aby sprawdzić czy żyje, bo futro nie jest tego warte

Iras nie dosć, że widział to jeszcze zamieszania narobił, wszystkich na nogi postawil. Ale co..zdjęcia niedźwiedzia są...a co!!!
    "Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,
    Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
    Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."

www.anyczka20.fotosik.pl
    www.youtube.com/Anyczka24

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    BTW: z tym patrzeniem w oczy to chyba żart jednak nie jest - nie wiem jak misiek, ale skoro u psów jest to ewidentnie niewskazane inne zwierzeta mogą zachowywać się podobnie. Często dla psa, który przyjał juz pozycje "imponującą" (mój jest wtedy 5cm wyższy, 2 razy bardziej kudłaty, wargi i ogon w górze) -patrzenie w oczy jest sygnałem do ataku (choć cwaniaczku, zmierzymy sie kto silniejszy - zaproszenie do walki). Patrzenie w oczy jest oznaką pewności siebie.
    Koło jednej z bacówek w Gorcach przechodziły krowy z młodym byczkiem na wypas.Akurat schodziliśmy tamtędy no i stanąłem oko w oko z bykiem.On nic,skubie trawę.Nie wiem co mnie podkusiło ale fuknąłem i zagrzebałem nogą.
    Tak szybko to jeszcze nie spieprzaliśmy,na stryszku czekaliśmy z 40 minut a wkurzony byk nap... w bale aże dudniło...
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)