Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 124

Wątek: Jak się zachować przy spotkaniu z niedźwiedziem

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006

Domyślnie Odp: Jak się zachować gdy spotka się niedźwiedzia ? pytam poważnie

No cóż, można i tak się zachować

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1193043996.627

lucyna
    Guest

To już drugi niedżwiadek zamordowany w Tatrach przez turystów. Dziwne walcząc z łodym niedźwiedziem można nabawić się otarcia naskórka.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006

Lucyna ma rację, szkoda zwierzaka...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

znaczyc gdy cie zaatakuje niedzwiedz nie wolno sie bronic tylko trzeba sie dac pozrec??
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    znaczyc gdy cie zaatakuje niedzwiedz nie wolno sie bronic tylko trzeba sie dac pozrec??
    Zanim zaczniecie ferować wyroki poczekajcie trochę - na więcej faktów choćby...
    http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...3,4600845.html
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Buba litości, czy Ty Dziewczyno chcesz aby mnie szl... .... Ten miś miał rok i był wielkości psa. Paniusia lubiąca klimaty zaczęła go karmić czekoladkami i chlebem. Ten niewdzięcznik ugryzł ją w rękę więc koledzy owej paniusi ukamieniowali go. Aby byc pewnym, że bestia nie żyje dodatkowo topili malucha. W muzeum w Nowosiólkach znajduja się truchła małych niedźwiedzi. Idź i porównaj.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 22-10-2007 o 14:37

Barbarzyństwo

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

no moze faktycznie byl niegrozny... pierwszy artykul ktory przeczytalam byl napisany w zupelnie innym tonie i niebylo ani slowa o czekoladkach i walnietej paniusi...

"Dzisiaj rano w Dolinie Chochołowskiej w Tatrach niedźwiedź napadł na turystów. Wywiązała się walka, turyści wciągnęli napastnika do potoku i utopili zwierzę.
    Udało im się obronić, ponieważ był to młody osobnik, a turystów było czterech.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków"

"Mały niedźwiedź brunatny zastąpił drogę turystom wędrującym Doliną Chochołowską. Rozszarpał rzucony mu plecak z jedzeniem, a potem rzucił się na ludzi. Turyści podjęli z nim walkę, która zakończyła się śmiercią zwierzęcia. Niedźwiedź zginął utopiony w potoku. "

to zmienia postac rzeczy... sorki, moja wina, moze powinnam poczytac w wiekszej ilosci zrodel a potem sie wypowiadac..dziwie sie jedynie ze nie przyszla misiakowa mamusia
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-10-2007 o 18:19
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

szkoda misiów, szkoda turystów, ogólnie.... człowiek sam sobie zgotował ten los. Latami łażono, misie nauczyły się żreć czekolade i kanapki, to sie potem nie ma co dziwić że na widok człowieka nie uciekają. W Bieszczadach wielokrotnie czułem niedźwiedzia, wielokrotnie też, niedźwiedź wyczuł mnie pierwszy i usunął się z drogi nim się zorientowałem że jest w pobliżu. Lasy dzikie, zwierzęta też. Dla kontrastu: Tatry, w dolinach pełen przegląd społeczeństwa, ot miś trafił na takich nie innych i padł ofiarą ich głupoty. Naiwnym jest mieć nadzieje że sytuacja się nie powtórzy. Ciekaw jestem tylko kto będzie następną ofiarą? Znowu miś, a może człowiek? Ciekawe co zrobi dyrekcja parku aby tego uniknąć? Sprawa mnie wcale nie zdziwiła. Od dawna głośno było o tatrzańskich misiach, że lubią jeść kanapki. W sytuacji kiedy człowiek spotyka groźnego drapieżcę, łatwo o panikę, pomyłkę. Człowiek widzi zwierzę jako atrakcję, zwierzę człowieka jako nieobliczalne źródło pożywienia (plecak). Łatwo w takich relacjach o pomyłkę, o to aby z paniki przejść do agrsji, od ucieczki do ataku.

Cokolwiek by nie sądzić o tej sytuacji, od przestraszenia zwierzęcia, do zadania mu śmierci (nie używając broni palnej itp) mija nieco czasu, wedle mnie miś padł ofiarą nie w obronie koniecznej człowieka, tylko żądzy krwi. Pacany do końca życia będą się chwalić że własnoręcznie powalili niedźwiedzia (pominą jego wiek, wagę itp).
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Buba litości, czy Ty Dziewczyno chcesz aby mnie szl... .... Ten miś miał rok i był wielkości psa. .
    noo dokladnie, podali ze wazyl 40kg!!!
    toz sredniej wielkosci pies tyle wazy!podtuczony amstaf tyle ma kg , zeby Wam zobrazowac bardziej. I co w 6stke na cos tak malego???;-((((((
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)