Strona 22 z 60 PierwszyPierwszy ... 12 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 32 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 592

Wątek: Jak tam kolorki

Domyślnie Odp: Jak tam kolorki

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    Myślę że nie ,buki są ciągle zielone. Mrozu nie ma , choć wiatry trochę liści strąciły.Modrzewie jeszcze będą żółcią zachwycać.Będzie jeszcze ciepło i słonecznie i kolorowooooooooo.
    Mrozu nie ma? - wczoraj onet podał na Wetlińskiej -7 .
    Dorotko zazdroszczę Ci troszkę Tarnawy - pewnie cisza niesamowita - mam nadzieję ze wiosną hotelik ruszy i w maju w nim zanocuję .
    http://picasaweb.google.pl/malineczka74/Bieszczady2009#

Jesli mam być w raju to niech wygląda jak połoniny ,jesli w piekle to niech wygląda jak "Piekiełko" w Dwerniku .

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Ponieważ odnośnie kolorków pojawiły się pytania typu dlaczego? to wstawiam taką małą dygresję. Delektujemy się kolorkami, tymczasem to powolne starzenie i umieranie liści. Jednak wszystko ma swój cel i sens. Drzewa zrzucają liście bo w zimie są one całkiem zbędne. Nawet gdyby nie zmarzły to i tak stanowiłyby tylko niepotrzebny wydatek wodny poprzez dużą powierzchnię parowania. Drzewa pozbywają się liści w sposób aktywny, na drodze zaprogramowanej śmierci. Poprzez odbierane sygnały ze środowiska: temperaturę, światło, wodę uruchamiane są procesy prowadzące do stopniowej destrukcji liści. Złożone związki chem. są rozkładane i wycofywane do innych tkanek, roślina zabiera co się da z liści. A kolorki pojawiają się na skutek rozkładu zielonego barwnika –chlorofilu, wtedy ujawniają się inne barwniki do tej chwili ukryte: karotenoidy, antocyjany, ksantofile (pomarańczowe, żółte, czerwone). Liść oddaje co cenne, a sam ulega dezintegracji, jednocześnie powstaje bariera z komórek pomiędzy nim a resztą drzewa. Roślina zaczyna się izolować od umierających liści. Kiedy nadchodzi koniec, komórki warstwy granicznej zaczynają się rozdzielać – wtedy wystarczy byle podmuch a liście odpadają, służą do końca rodzicielce, rozkładając się jako ściółka.
    Każdy gatunek drzewa przebarwia na swój sposób liście, jak Broniewski pisał „klon ma złote liście” „jesion ma brązowe”„dęby się czerwienią, pół na pół z zielenią” „olcha żółto – siwa”.

Cytat z dziszejszego newsa ze strony Nowiny24
    "w górach zalega mnóstwo mokrego śniegu. W wysokich partiach Bieszczadów jest go nawet 70 cm. - Odradzamy turystom przyjazd na weekend - mówi Grzegorz Chudzik, naczelnik bieszczadzkiej grupy GOPR. - Jest zimno, nieprzyjemnie, a wybieranie się w taką pogodę na szlaki byłoby nieodpowiedzialne."
    Szkoda bo skoro na Wetlińskiej jest ponoć 70 cm mokrego sniegu to jakoś cienko widzę kolorki - a miałam nadzieję jeszcze choćby na ścieżkę Dwernik Kamień
    http://picasaweb.google.pl/malineczka74/Bieszczady2009#

Jesli mam być w raju to niech wygląda jak połoniny ,jesli w piekle to niech wygląda jak "Piekiełko" w Dwerniku .

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..a Ci dalej o pogodzie ..nuda

Witam, sorki że tak bez przywitania ale chciałem tylko napisac że właśnie moi znajomi wybrali się w bieszczady dzisiaj i przed chwilą z nimi rozmawiałem. Nawet nie mogli dojechać do Ustrzyk Górnych bo cała obwodnica jest zasypana i nieprzejezdna. Nawet płóg śnieżny zrezygnował i zawrócił. Ludzie pouciekali, pusto. Trzeba się wstrzymać jakiś czas aż ten śnieg trochę stopnieje. Pozdrawiam Bieszczadników :)

Awatar kratom
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Kraków- NH

Hej. Pogoda ponura, kolorów brak, a jeszcze tydzień temu było pieknie, z początku nieśmiało, potem coraz lepiej. Co prawda słońca nie było za wiele, ale kolory broniły się same..
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Awatar kratom
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Kraków- NH

cd.. Tym razem zamglone Bukowe. Przez większość czasu nie było widać dalej niż 50m, ale jak chwilami przewiało mgłę to zapierało dech..

DSC_4850.JPG

DSC_4851.JPG

DSC_4854.JPG

DSC_4856.JPG

DSC_4861.JPG

DSC_4865.JPG

DSC_4866.JPG

DSC_4868.JPG

DSC_4889.JPG

A na następny dzień było tak:

DSC_4918.JPG

Cytat Zamieszczone przez kratom Zobacz posta
    Hej. Pozdrów Tarnawę i ode mnie. Wczoraj uciekałem stamtąd w ostatniej chwili, przerywając urlop:) Ledwo się wydostałem. Co do kolorków, jak sie ogarne wrzuce pare fotek, ale musze przyznać , że takiego wybuchu kolorów to jeszcze nie widziałem, a jeżdże w Bieszczady juz parę lat. Kolory pojawiły sie praktycznie w ciągu jednej doby. Niesamowite wrażenie. Tak czy inaczej w ciągu 6 dni mojego pobytu przeżyłem 4 pory roku:)
    Pozdrowię, na pewno pozdrowię. Gratuluję Ci udanej ucieczki i podziwiam, bo na letnich oponach musiało być ciężko
    Czekam niecierpliwie na poprawę pogody. Może koniec następnego tygodnia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2009
    Rodem z
    Beskid Żywiecki--Żywiec

O matko!Kratom-byłem końcem września lecz tylko borówczyska były czerwone i połoniny złote-drzewa zielone.Ale Ci zazdroszczę tych kolorków.Może i mnie się uda w przyszłym roku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2008

kratom, Twoje zdjęcia miażdżą

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)