Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dereń

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

Domyślnie Dereń

witam
    czy ktoś może mnie pokierować gdzie znajde owoc derenia , którego w bieszczadach podobno jest dużo.
    w jakich okolicach moge go napotkać w wiekszej ilości niż 1 krzew.
    pozdrawiam i czekam na pomoc

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Dereń

Cytat Zamieszczone przez martin-79 Zobacz posta
    gdzie znajde owoc derenia , którego w bieszczadach podobno jest dużo.
    Ja tam się na zielsku nie znam, ale jeśli to co na drugiej i trzeciej fotce się znajduje jest dereniem, to rośnie tego troche przy wejściu do Tworylnego od strony Krywego - już jak droga opada w strone cmentarza w Tworylnem. Jesli to natomiast nie jest dereń to mam pytanie co to jest oraz co znajduje się na fotce pierwszej (tego tam jest nawięcej, poplatane z tym niby-dereniem i jarzębiną - okrągłe,ciemnogranatowe owoce). Foty z piątku:
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Na pierwszej fotce jest piękna tarnina, na pozostałych dzika róża, zwana czasem głogiem, o ile pamiętam rosa canina.
    Co do zasadniczego pytania, nie wiem gdzie występuje licznie. W zasadzie jest pospolity, wszędzie na skraju łęgów. http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cornaceae.htm
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)

Zdjęcie na stronce podesłanej przez Długiego jak najbardziej są odpowiednie, ale... Uważajcie Robaczki byście nie zebrali nieco podobnego, a w jesiennych barwach bardzo podobnego szakłaku;> Rhamnus catharctica!! Jest trujący i można się zdziwić, jak niesmaczny...
    Szakłak ma jednak wyraźnie inne owocostany położone blisko głównego pędu na większej części jego długości, a dereń ma owocki na końcach pędów. I nieco inny kolor kory gałązek. Jednak akurat zdjęcie ze stronki Długiego nie oddaje różnic iędzy dereniem i szakłakiem i poecam przed zbiorem zaopatrzyć się w dobry kolorowty atlasik krzewów i skorzystać z dokładnych opisów;>
    Dereniówka jest OK!!!!:D Szakłakówka najwyżej na teściową:P
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 19-10-2006 o 12:37
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

lucyna
    Guest

Dereń w Biezczadch? Widywałam go w ogródkach. Nie przypominam sobie abym go często widywała obok szlaków. Łęgów u nas za dużo też nie ma. Wiem za to gdzie rośnie przepiękna tarnina. Jeszcze ładniejsza niż na zdjęciach Piotra. Przy torowisku kolejki wąskotorowej pomiędzy Dołżycą, a Krywem. Wczoraj jechałam kolejką i aż mnie kusiło aby popróbować.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez martin-79 Zobacz posta
    witam
    czy ktoś może mnie pokierować gdzie znajde owoc derenia , którego w bieszczadach podobno jest dużo.
    w jakich okolicach moge go napotkać w wiekszej ilości niż 1 krzew.
    pozdrawiam i czekam na pomoc
    Przeczytaj strone Arboretum w Bolestraszycach. Z tego co piszą w Bieszczadach derenia raczej nie spotkasz.
    Pozdrawiam
    naive

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

A ja gdzieś widziałem w okolicach Krywki o ile pamiętam ten przesłany przez długiego dereń biały pamiętam jak za dzieciaka strzelaliśmy z tego derenie fajnie w palcach strzelał :)
    Ale gdzie to było dokładnei to nie pamiętam ale napewno był.:)
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)
    Ale dereń biały (Cornus alba) nie jest chyba jadalny, jak i dereń świdwa (łac.: Cornus sanguinea)...raczej chodziło pytającemu o Cornus mas - dereń jadalny z owockami czerwonymi. Mnie się wydaje, że widziałem zarośla tego krzewu na Pogórzu Przemyskim. W Bieszczadach nie widziałem tego gatunku nigdy.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

oczywiście chodzi mi o dereń jadalny z którego sporzadza sie dereniówke.
    już od wielu osób słyszałem że w bieszczadach łatwo go spotkać. wybieram sie 28-29 paźdz. w okolice wetliny na poszukiwania go.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Niestety dereń jadalny nie występuje w naszym kraju naturalnie,tylko w uprawie lub zdziczały.Co innego w południowej Słowacji,Ukrainie.Wymaga stanowisk suchych,ciepłych,zasobnych w wapń.Widziałem go na jednym dziwnym stanowisku które mogło być naturalne,na górze Miedzianka k. Kielc w starym wyrobisku.Tam faktycznie było sucho,ciepło,wapiennie.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów