Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Dereń

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie Odp: Dereń

Cytat Zamieszczone przez martin-79 Zobacz posta
    oczywiście chodzi mi o dereń jadalny z którego sporzadza sie dereniówke.
    już od wielu osób słyszałem że w bieszczadach łatwo go spotkać. wybieram sie 28-29 paźdz. w okolice wetliny na poszukiwania go.
    Postudiuj pod poniższym linkiem, nie wydaje mi się by Ci sie udało dereń spotkać w okolicach Wetliny. Skoro jesteś miłosnikiem tej rośliny, możesz sobie założyc hodowlę - w zakładce "oferta nadwyżek roslin" piszą iz można tam kupić sadzonki różnych odmian derenia.

http://www.bolestraszyce.com/najciekawszede.html
    http://www.bolestraszyce.com/wydawnictwa.html
    Pozdrawiam
    naive

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

jednak poszukam jak bede , nie daje za wygrana
    a jak nie znajde to pójde do dalszej sąsiadki w tarnowie , której rośnie w ogródku i nazbieram.
    a w swoim ogrodzie posadze go napewno.
    jesień i pogode mamy wspaniałą iwec szykuja sie niepamoniane wrażenia.
    pozdrawiam wszystkich ;-)

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

informuje zainteresowanych ,że nie znalazłem.
    pozostaje wiec zgodnie z rada zacząć hodowle w swoim ogrodzie
    pozdrawiam gorąco

lucyna
    Guest

Będziesz miał ułatwione zadanie. W Albigowej koło Rzeszowa powstaje pierwsza w kraju hodowla róznych odmian derenia jadalnego. Słyszałam, że z derenia jest wspaniała nalewka.

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Niestety dereń jadalny nie występuje w naszym kraju naturalnie,tylko w uprawie lub zdziczały.Co innego w południowej Słowacji,Ukrainie.Wymaga stanowisk suchych,ciepłych,zasobnych w wapń.Widziałem go na jednym dziwnym stanowisku które mogło być naturalne,na górze Miedzianka k. Kielc w starym wyrobisku.Tam faktycznie było sucho,ciepło,wapiennie.
    Wystepuje, występuje. Z tego co słyszalem od "wytwórców" dereniówki to mozna go spotkać w niektórych lasach lubelszczyzny (okolice Opola Lubelskiego i Biłgoraja, oraz roztocza). Najlepiej zbierać go późna jesienią po pierwszych przymrozkach. Nagryziony będzie miał słodko cierpki smak.

Co do dereniówki to naprawde jest ok, ale owoce derenia nadają się też do dżemów. Dzięki dodatkowi derenia jadalnego dżemy nie są mdłe.
    Ostatnio edytowane przez KKKrzychoo ; 17-11-2006 o 22:18 Powód: literówka

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Będziesz miał ułatwione zadanie. W Albigowej koło Rzeszowa powstaje pierwsza w kraju hodowla róznych odmian derenia jadalnego. Słyszałam, że z derenia jest wspaniała nalewka.
    Albigowa to miejscowość położona na południe od Łańcuta, a że Łańcut jest też koło Rzeszowa ... Przypomne że sadzonki derenia / kilka odmian/ można kupić w Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla. Przy okazji warto zobaczyć całe arboretum a także okoliczne forty Twierdzy Przemyśl.
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

Co fakt to fakt. W Albigowej trwają prace nad powstaniem odmian przymysłowych. Dereń ma zostać rośliną masowo uprawiana z racji wyjątkowo smacznych i wartościowych owoców.

Awatar martin-79
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    lisia góra

dziekuje za informacje o miejscu nabycia , niedaleko mnie wiec musze sie wybrac
    pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów