Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Wątek: Szlak wolnościowy-stare wraca?

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    okolice Debicy

Domyślnie Odp: Szlak wolnościowy-stare wraca?

NO i na co to komu...
    Kazdy wie albo sie dowie jesli bedzie chcial gdzie jest pomnik generala.
    Po co komu jescze na gore ??? Jest tyle lepszych rzeczy do obejrzeniaw Biesach i zdecydowanie zgadzam sie z Dertym i Piotrem ... nie ma sensu ladowac w to kase itd.

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Cytat Zamieszczone przez lunka Zobacz posta
    Po co komu jescze na gore ??? Jest tyle lepszych rzeczy do obejrzeniaw Biesach
    No sa tam np dwa ciewkawe rezerwaty Woronikówka i Cisy na Górze Jawor, bardzo ciekawe. Bieszczady to nie tylko połoniny i Baza Ludzi z Mgły. Warto połazić w okolicy Jabłonek nawet jeśli ścieżka miała by imię Giertycha
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    okolice Debicy

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    No sa tam np dwa ciewkawe rezerwaty Woronikówka i Cisy na Górze Jawor, bardzo ciekawe. Bieszczady to nie tylko połoniny i Baza Ludzi z Mgły. Warto połazić w okolicy Jabłonek nawet jeśli ścieżka miała by imię Giertycha
    Hmmm... nie uwazam, ze Bieszczady to tylko poloniny i Baza Ludzi z Mgły..a w okolicy Jabłonek bylam chyba ze dwa razy jako dzieciak.
    Ale ogolne dzieki za maly opie..ol... ;-)

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Piotrze sama data ostatniej aktualizacji strony gminy Baligród / nie zauwazyłem że aż tak dawno/ wskazuje, że tam powinno się coś zmienić. Przy innych okazjach zastanawialismy się co zrobic by nie zadeptać połonin i nie zamienic je w coś co uchodzi za niby nowoczesne. Zastanawialismy się co powinno się zmienić by także życie mieszkańców tamtych stron się zmieniało. Oczywiście sprawić to może rozsądny rozwój turystyki. Przede wszystkim tam gdzie ten ruch jest mały jak np. w gminie Baligród. Tylko rzeczywiście jeśli władze będą tak o to dbac jak o swoją strone internetową, to efekty mogą być marne. Dyskusja przekształciła się w lekko polityczną . A po co ? Zwłaszcza że jak zwykle u nas lustracje robia 20 -latkowie a o latach 40-tych "najwiecej" wiedzą 30-latkowie. Może więc zostawmy dywagacje kim był Świerczewski, teraz to nie takie najważniejsze. Wystarczy że nazwisko tego pana wielu ludzi kojarzy się z Jabłonkami. Jeśli zatrzyma tam trochę turystów a przy okazji da zarobić miejscowym, to aż nadto.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

Cytat Zamieszczone przez lunka Zobacz posta
    Hmmm... nie uwazam, ze Bieszczady to tylko poloniny i Baza Ludzi z Mgły..a w okolicy Jabłonek bylam chyba ze dwa razy jako dzieciak.
    Ale ogolne dzieki za maly opie..ol... ;-)
    To nie opie..ol , tylko informacja okolice Baligrodu, Stężnicy, Jabłonek, Bystrego i Roztok Dolnych to naprawde ciekawa okolica ale trzeba troche tam polazic by odkryc co nieco. Polecam
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Po pierwsze - nie rozumiem, co znaczy "szlak wolnościowy imienia Waltera". W sensie - szlak śladami jego armii? Dlaczego?
    Po drugie - jestem przeciwny honorowaniu przestępców. Jest pomnik w Jabłonkach - OK, niech sobie stoi i daje świadectwo przeszłości, ale najwyraźniej ktoś chce wybudować nowy. Po co?
    Po trzecie - Naive twierdzi, że "trzeba coś robić". Święte słowa. Ale dlaczego robić to pod egidą postaci o mocno wątpliwej przeszłości?
    Po czwarte - kto niby ma być "targetem" tejże ścieżki? Dzieciakom nazwisko Świerczewskiego mówi niewiele. Nawet jak nauczyciel historii coś tam wspomni, to jak postać Waltera ma się przełożyć na zainteresowanie Biesami? A na edukowanie starszych - i w historii, i w biesolubstwie - jest raczej za późno.
    Po piąte - podpisuję się pod tym, co pisze Buba. W Biesach co chwilę nadziewam się na jakiś nowy szlak - konny, rowerowy... A teraz obok papieskiego dojdzie walterowski. Czekam na "szlak im. Lecha Wałęsy". Głupi żart? Pamiętajcie o Arłamowie... A jak za 50 lat okaże się, że Lech to jednak "Bolek"?
    Podsumowując - nie łapię idei. Na ten stan mojej wiedzy wygląda mi to na jakiś upiorny i poroniony pomysł przedwyborczy.
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 25-10-2006 o 14:14

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Ech, permanentna inwigilacja...

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witam

Multum słów, multum bzdur. Czekałem z nadzieją, że ktoś z tysiąca forumowiczów zauważy pewne kretynizmy. Jakie? Ano proszę!
    Wątek założyła moja ulubiona Pani przewodnik. I na dzień dobry wali grubego bzdeta. Gdzie napisano, że ewentualny szlak (notabene istniejący od czasu, kiedy Pani przewodnik jeszcze na tym świecie za pewne nie było) ma nazywać się szlak wolnościowy im Gen. Karola Śiwerczewskiego Waltera.”? Hę?!
    Wątpi Pani w duże zainteresowanie? Proszę poświęcić przynajmniej dzień i ulokować się przy pomniku, posłuchać, o co pytają tabuny turystów z autokarów, zatrzymujących się na parkingu. I oczywista odpowiedzi przewodników – to dopiero hicior!!!

Cytują wypowiedzi na forum? Super!!
    No, Panie Potaczała – kto Panu powiedział, że przywracają legendę generała? Jakieś mary nocne? Czy może zatrzymany etap interpretacji świata na poziomie przedszkolaka (sorki dla wszystkich przedszkolaków)? A może by tak na początek wsłuchać się w to, co mówią osoby cytowane w tym niby-artykule?
    Nie mam złudzeń od dawna – tania sensacja to podstawa współczesnego „dziennikarstwa”. I bardzo mi się podoba, jak w taką obłudną dziennikarską koncepcję wpisują się osoby, którym szczególnie powinno zależeć na promocji regionu.
    Ale nie martwcie się - wyręczą Was turyści, którzy i tak o niebo przerastają Was w promocji tego regionu.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Gdzie napisano, że ewentualny szlak (notabene istniejący od czasu, kiedy Pani przewodnik jeszcze na tym świecie za pewne nie było) ma nazywać się [/FONT][I][U]szlak wolnościowy im Gen. Karola Śiwerczewskiego Waltera.”?
    Juz myslałem że nikt tego nie zauważy.
    Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Nie mam złudzeń od dawna – tania sensacja to podstawa współczesnego „dziennikarstwa”.
    Ale wilki jeszcze w Jabłonkach nie wyciagają ludzi ze schroniska. Na razie.

Natomiast jesli chodzi o rzekomo duże zainteresowanie - pogadamy za rok. Zainteresowanie może i jest, ale tylko w obrębie pomnika z jednej prostej przyczyny: znajduje się obok parkingu. Ścieżka natomiast będzie świecić pustkami (chyba ze wczytując się w co mówią w artykule, też uważasz ze nawalenie tablic jak proponuje M.G załatwi sprawę. Natomiast jak posłuchasz tego drugiego w materiale filmowym tvp, to być moze dojdziesz do wniosku (ja doszedłem) ze gość nie wie czego chce) . Jednak żeby sie o tym przekonać trzeba wywalic troche kasy. Z drugiej strony: łatwo przyjdzie - łatwo pójdzie. Chyba ze miałes co innego na mysli - brak usmieszków.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

Witam ulubiony Panie Michale. Cóż mogę powiedzieć na takie dictum verbum? Niestety, przyznać się do wieku. Byłam, byłam, od 1973 r chodziłam na rajd walterowski. Błądziłam po Walterze, uczyłam się tam gór. To była jedna wielka przygoda. Jesno mnie tylko odrzucało sam Walter.
    Dlaczego napisałam, że szlak im Świerczewskiego. Niestety zawsze szlak wolnościowy nazywany był tym imieniem. Musielibyście się zapytać autorów tego pomysłu jak go określać.
    Michale tak się składa, że w tym roku obsłużyłam ok 300 grup, ok tysiąc programów imprez przygoowałam więc sądzę, że mam jakieś pojęcie o zainteresowaniu turystów Świerczewskim. W biurach podróży jeszcze pokutuje schematyczny program bieszczadzki duża obwodnica stworzony w latach 60-tych. Tam rzeczywiście jest punkt Jabłonki. Co do tłumów pod pomnikiem moje odczucia są zupełnie inne. Czasami widzę tam grupy tak bym to ujeła.
    Pozdrawiam lucyna

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)