Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: Szlak wolnościowy-stare wraca?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie Odp: Szlak wolnościowy-stare wraca?

historia jest ważna i nie nalezy zacierać jej śladów nawet jeśli wstydzimy się jej. Szlak to dobry pomysł (oczywiście jego popularność i walory zależą od podejścia do niego i pomysłu na niego) Historia nawet ta wstydliwa może wiele nauczyć kolejne pokolenia. Odrębnym tematem jest co ma ten szlak zawierać i jak przedstawiać fakty historyczne. Myslę że dobrym pomysłem byłoby połaczyć ten szlak z pamiatkami i elementami mówiącymi o UPA oraz WiN. Ludzi z mojego pokolenia uczono że to bandyci. Teraz uczą że bandytą był Świerczewski a UPA i WiN walczyły w dobrej sprawie, a przecież prawda tak naprawdę jest po srodku....

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Z tą prawdą pośrodku to bym trochę uważał, bo zaraz się okaże że Dzierżyński czy Piotrowski (ten od Popiełuszki) itp. to w sumie wcale nie były takie złe chłopaki.
    J.P

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Każdy pretekst jest dobry by zainteresować ludzi przyrodą. A przy okazji dać zarobic miejscowym. Tylko oby to nie było pospolite ruszenie, ale działanie planowe. Jabłonki są w stosunkowo atrakcyjnym przyrodniczo miejscu, brak miejsc widokowych można wyeliminować stawiając w jakims miejscu wieżę widokową , jaką ostatnio widziałem na Radziejowej. Np. ta wieże mogła by byc celem wedrówki, a pomnik Karola by ich zatrzymywał. Tylko aby nie zaczęto o wprowadzenia opłat na parkingu, bo niestety tak zbyt często jest w Bieszczadach. Powinna byc sieć parkingów bezpłatnych, ale ze zdwojoną energią powinni lesnicy i policja scigać tych co łamali by przepisy. Niżej foto wieży na Radziejowej.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Pozdrawiam
    naive

lucyna
    Guest

W kwestii szlaku spacerowego, a raczej ścieżki przyrodniczej to moje zdanie est podobne. Powinna powstać w tym miejscu. Wprawdzie zostanie udoskonalona i wypromowana ściżka obok muzeum przyrodniczego w Nowosiółkach ale to zbyt mało. Mnie poruszyło wyciąganie'trupa z szafy'. Czytając wasze wypowiedzi widzę,że jest jakieś zainteresowanie tym tematem.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Jabłonki są w stosunkowo atrakcyjnym przyrodniczo miejscu, brak miejsc widokowych można wyeliminować stawiając w jakims miejscu wieżę widokową , jaką ostatnio widziałem na Radziejowej.
    No, z tą wieżą to chyba lekko przesadziłeś <lol> (nawet ciężko a nie tak lekko).. jakiś drapacz chmur musiał by powstać w Jabłonkach żeby te "widoki" było widać

A skoro nasz wspaniały rząd łamane na sejm łamane na .....(piiiiii).. spowodował reaktywację tematu to dorzucę... swoje zdecydowane NIE dla burzenia tego typu pomników.
    Świerczewski - popieram pomysl wykorzystania do celów turystycznych informując o "prawdzie", o UPA, o "Wiśle" i potraktować tak (jak już ktoś tu pisał) jak np. Majdanek.
    Rzeszów (słynny pomnik) - co za debil wymyślił żeby to burzyć??? i co tam zrobić... szerszy o pół metra prawoskręt??? park zakonny składający się z 5-6 drzew (bo więcej się nie zmieści)? kolejne kilka miejsc postojowych?... za duzo gminy/miasta/powiaty maja kasy to trzeba ich zmobilizowac do wyburzania.
    A może wzgorze w Cisnej tez wyrównać bo sie kojarzy z "milicja" i wojskiem "Swierczewskiego"? I co w to miejsce? latarnia? A moze tam ta wieze wystawic? Byloby caaaaaala Cisne widac? (moim zdanem powinno sie np. odrestaurowac postarunek, opisac jego obrone, stworzyc muzem walk z UPA o Cisna)
    hans

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez hans Zobacz posta
    No, z tą wieżą to chyba lekko przesadziłeś <lol> (nawet ciężko a nie tak lekko).. jakiś drapacz chmur musiał by powstać w Jabłonkach żeby te "widoki" było widać
    hans
    Ja nie przesadziłem, to Ty nie zrozumiałeś. Wieże widokowe stawia się nie w dolinie, ale na najwyższym wzgórzu - jesli jest pokryte lasem. I wystarczy by wystawała ponad las, wtedy są piekne widoki przynajmniej najbliższej okolicy. W tym konkretnym przypadku można by pomyśleć o wybudowaniu wieży jako atrakcji samej w sobie. Gdyby takie coś stało np. na Woronikówce, to pewnie więcej samochodow by zatrzymywało sie na parkinku koło pomnika a przy okazji więcej osób widziałoby też rezerwat cisa . Ja wpomniałem o Radziejowej - jest tam na szczycie wieża widokowa, pozwalająca obejrzeć sobie całe pasmo Radziejowej czy Jaworzyny, przy dobrej pogodzie można stamtąd podziwiać Tatry. Bo sam szczyt tej góry jest tak samo zalesiony, jak górki w okolicy Jabłonek. Mysle że tym razem mnie zrozumiałeś ?
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez naive Zobacz posta
    Ja nie przesadziłem, to Ty nie zrozumiałeś.
    Zrozumiałem, ze temat jest o pomniku w Jabłonkach a Ty chcesz go uturystycznić stawiając wieżę - więc jej sens "gdzieś" w gorach mija się z celem. Moim zadniem to dwie różne sprawy - wieża może powstać i bez pomnika - a pomnik może zostać dobrze wykorzystany i bez wieży na szczycie.
    Poza tym stawianie takich wież ma sens tylko na najwyższych lub jednych z najwyższych szczytów. Z miejsca które Ty proponujesz można by było jedynie Jabłonki z lotu ptaka obejrzeć.. z widokami na wieksza skale byłoby raczej kiepsko.
    (Pierwszy szczyt który mi przychodzi na myśl jeśli chodzi o wieżę to Chryszczata.)

BTW-na wieżę na Radziejowej wdrapytałem się równy miesiąc temu - wspaniała d r e w n i a n a budowla, najlepsza z jakiej miałem okazję skorzystać. Widoki widzialem - zreszta rownie ladne (i bez wiezy) sa jak sie podejdzie 15 min. dalej na nie do konca zalesiona Małą Radziejowa

pozdrawiam i mam nadzieje ze pomnikow nie wyburza - juz blizej niz dalej do dnia zmian na górze i konca tego typu pomyslow (no chyba ze beda inne - bo gorszych chyba byc nie moze)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)