Oczywiście tam gdzie są polany szczytowe, powinno sie je pielegnować. Ale jak wiesz wiekszość polan zarasta od ponad 60 lat więc teraz tam rosnie las. Ja wspomnialem o wieży widokowej jako o czyms co może dodatkowo zachęcić turystów. W przypadku Jabłonek sa tam warunki by autokary i samochody osobowe zatrzymywały się częściej niz dotychczas. A wtedy przy obsłudze tych turystów byłaby praca dla miejscowych. Oczywiście wieże widokowe nie moga być budowane wszędzie, ale na terenach poza BdPN i poza parkami krajobrazowymi. Przeglądałem link z dyskusja o wieżach widokowych, oczywiście powinny byc budowane wyłącznie z drewna a nie jakies konstrukcje stalowe czy betonowe. Ciągle się dyskutuje o jakichś nowych atrakcjach, które przyciągną turystów na tereny poza częścią "połoninową", taka wieże może być taka dodatkową atrakcja, zwłaszcza że w Jabłonkach parking juz jest. Kto to powinien zrobic - lasy państwowe i wladze gminy Baligród, tak jak dzieje się to chyba w gminie Lutowiska a bliżej mnie w gminie Bircza.

Odpowiedz z cytatem