Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
Tutaj jest dyskusja o platformach widokowych w górach:
http://beskid-niski.pl/forum/viewtop...?t=162&start=0

Ja uważam że lepiej pielęgnować polany szczytowe,ewentualnie można robić selektywne wycinki jak np. na Luboniu Wielkim.
Oczywiście tam gdzie są polany szczytowe, powinno sie je pielegnować. Ale jak wiesz wiekszość polan zarasta od ponad 60 lat więc teraz tam rosnie las. Ja wspomnialem o wieży widokowej jako o czyms co może dodatkowo zachęcić turystów. W przypadku Jabłonek sa tam warunki by autokary i samochody osobowe zatrzymywały się częściej niz dotychczas. A wtedy przy obsłudze tych turystów byłaby praca dla miejscowych. Oczywiście wieże widokowe nie moga być budowane wszędzie, ale na terenach poza BdPN i poza parkami krajobrazowymi. Przeglądałem link z dyskusja o wieżach widokowych, oczywiście powinny byc budowane wyłącznie z drewna a nie jakies konstrukcje stalowe czy betonowe. Ciągle się dyskutuje o jakichś nowych atrakcjach, które przyciągną turystów na tereny poza częścią "połoninową", taka wieże może być taka dodatkową atrakcja, zwłaszcza że w Jabłonkach parking juz jest. Kto to powinien zrobic - lasy państwowe i wladze gminy Baligród, tak jak dzieje się to chyba w gminie Lutowiska a bliżej mnie w gminie Bircza.