Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Czego brakuje w Bieszczadach ?

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: Czego brakuje w Bieszczadach ?

Fakt. Z powodu braku zakłóceń już powstała stacja nasłuchu niskich częstotliwości. Nie jestem pasjonatem astronomi, ale czy obserwacje optyczne to już tylko dydaktyka? Czy zostało jeszcze coś do zobaczenia? A "zawodowcy" stoją w kolejce do "Hubla"?
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    Burzyn

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Fakt. Z powodu braku zakłóceń już powstała stacja nasłuchu niskich częstotliwości.
    Tym zajmują się moi dużo starsi koledzy z OA UJ. W głowie się nie mieści jakie cuda potrafią tam zmierzyć.

Mieli kiedyś projekt by Bieszczady uczynić także rezerwatem elektromagnetycznym. Głównie sprowadzałoby się to do tego, że wszelkie napowietrzne linie przesyłowe pradu miały być wkopane w ziemię. Ale niestety sprawa ta umarła śmiercią naturalną.

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Nie jestem pasjonatem astronomi, ale czy obserwacje optyczne to już tylko dydaktyka? Czy zostało jeszcze coś do zobaczenia? A "zawodowcy" stoją w kolejce do "Hubla"?
    Póki co nadal jest co badać tam na górze. Kosmos "żyje" swoim życiem. Gwiazdy powstają, przechodzą skomplikowaną ewolucję i wybuchają, galaktyki pożerają jedna drugą, czarne dziury rządzą kwazarami. Na jedno pytanie dostaniemy odpowiedź, ale cała "otoczka" z nim związana generuje dodatkowe pytania, na które należy znaleźć odpowiedź. Jeśli odpowiedzi tej nie znajdzie Polak, to usłyszymy po raz tysięczny w mediach, że amerykańscy naukowcy znowu coś tam odkryli. Oczywiście to nie jest jedyny ani nawet najważniejszy powód by budować obserwatorium.

Hubble jest jeden i starzeje się, a na ziemi powstają teraz potężne teleskopy, znacznie przewyższające go w możliwościach.
    Problem jest taki, że Polska jako tako obserwatorium z prawdziwego zdarzenia nie ma i ciągle trzeba się podlizywać "zagranicy" by na kilka nocy w roku udostępnili sprzęt.

Jak pisałem to tylko moje i kolegów z branży marzenia które na pewno szybko się nie spełnią, o ile wogóle.

Pozdrawiam.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

najlepsze sa takie obserwatoria jak na popie iwanie :) cicho, spokojnie, widac gwiazdy (chyba ze leje to nie widac kazdy moze sie w nim schronic, pomyslec o dawnych czasach i poobserwowac co trzeba !!!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

lucyna
    Guest

Obserwatorium ma powstać na Pogórzu Przemyskim, w okolicach Kalwarii Pacławskiej. Nie pamietam dokładnie nazwy szczytu a w chwili obecnej nie mam mapy.

Bieszczadnik Awatar WALDI
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    z pięknej krainy

..."Obserwatorium ma powstać na Pogórzu Przemyskim"...
    Jakby się to naprawdę ziściło to.Astronom,zamiast do Kanady czy RPA jeździł by w nasze strony.Nie miał bym nic przeciwko temu,bo w chwilach wolnych od dyżuru kręcili byśmy po Bieszczadach albo pogórzu Przemyskim.
    Póki co szykuj się na tą Kanadę i przyślij nam fotki na forum z tamtej części świata.Myślę że chętnie je pooglądamy.

Bieszczadnik Awatar davson
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Podkarpacie

Smile Odp: Czego brakuje w Bieszczadach ?

Cytat Zamieszczone przez fab3 Zobacz posta
    Piszcie tu wszysko co chcecie widzieć w tym jedynym zakątku spokoju.
    Pragnę w przyszłości stworzyć pewne zaplecze turystyczne dla tych co są i będą zakochani w Bieszczadach.
    Pozdrawiam.
    Jest to mój pierwszy post na tym forum więc korzystam z okazji i pięknie witam innych forumowiczów!!!Jestem mieszkańcem Podkarpacia ,jednak do Bieszczad mam prawie 200 km.Staram się tam bywać przynajmniej raz w roku.Moją bazą wypadowa jest Czarna.Ale wracając do meritum ...
    Ja nie zmieniłbym w Bieszczadach niczego-tak jak jest niech zostanie na zawsze...
    Pozdrawiam.
    Mnóstwo ludzi istnieje,ale takich co naprawdę żyją można wskazać palcem...

Mnie tam specjalnie nic nie brakuje......
    Niech zostanie tak jak jest, bez zbytnich udziwnień.
    Żeby potem nie było tak jak w tatrach.......gdzie do wejścia na Giewont ustawiają się kolejki najróżniejszych pseudoturystów, śmiecących, w plastikowytch klapkach albo koszulakch z krawatem ( sam widziałem)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej :)
    A co Astronomie powiesz o obserwatorium na Suhorze w Gorcach? Czy to zła lokalizacja? W zimie, gdy inwersja się trafi, to gwaiZdki można z nieba ręka ściągać:D Co jest na Suhorze obecnie zamontowane?
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez davson Zobacz posta
    Ja nie zmieniłbym w Bieszczadach niczego-tak jak jest niech zostanie na zawsze...
    No a nie drażni Cię ta cholerna szafa grająca w Siekierezadzie? Ciągle na nią narzekają na Forum i chyba w końcu raz w życiu pójdę do tej knajpy...
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    No a nie drażni Cię ta cholerna szafa grająca w Siekierezadzie? Ciągle na nią narzekają na Forum i chyba w końcu raz w życiu pójdę do tej knajpy...
    Po przeczytaniu wielu Twoich postów ośmielam się zaproponować żebyś tego nie robił. Po co masz się wk....ć?
    Pozdrawiam
    bertrand236

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)