Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
Fakt. Z powodu braku zakłóceń już powstała stacja nasłuchu niskich częstotliwości.
Tym zajmują się moi dużo starsi koledzy z OA UJ. W głowie się nie mieści jakie cuda potrafią tam zmierzyć.

Mieli kiedyś projekt by Bieszczady uczynić także rezerwatem elektromagnetycznym. Głównie sprowadzałoby się to do tego, że wszelkie napowietrzne linie przesyłowe pradu miały być wkopane w ziemię. Ale niestety sprawa ta umarła śmiercią naturalną.

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
Nie jestem pasjonatem astronomi, ale czy obserwacje optyczne to już tylko dydaktyka? Czy zostało jeszcze coś do zobaczenia? A "zawodowcy" stoją w kolejce do "Hubla"?
Póki co nadal jest co badać tam na górze. Kosmos "żyje" swoim życiem. Gwiazdy powstają, przechodzą skomplikowaną ewolucję i wybuchają, galaktyki pożerają jedna drugą, czarne dziury rządzą kwazarami. Na jedno pytanie dostaniemy odpowiedź, ale cała "otoczka" z nim związana generuje dodatkowe pytania, na które należy znaleźć odpowiedź. Jeśli odpowiedzi tej nie znajdzie Polak, to usłyszymy po raz tysięczny w mediach, że amerykańscy naukowcy znowu coś tam odkryli. Oczywiście to nie jest jedyny ani nawet najważniejszy powód by budować obserwatorium.

Hubble jest jeden i starzeje się, a na ziemi powstają teraz potężne teleskopy, znacznie przewyższające go w możliwościach.
Problem jest taki, że Polska jako tako obserwatorium z prawdziwego zdarzenia nie ma i ciągle trzeba się podlizywać "zagranicy" by na kilka nocy w roku udostępnili sprzęt.

Jak pisałem to tylko moje i kolegów z branży marzenia które na pewno szybko się nie spełnią, o ile wogóle.

Pozdrawiam.