Strona 27 z 54 PierwszyPierwszy ... 17 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 37 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Cytat Zamieszczone przez sturnus Zobacz posta
    Julian a Juliusz to dwa rózne imiona... Bernardzie? :D No i pod dębem raczej trudno mu byłoby mieszkać, wszak dąb w wodzie stoi... Może bardziej Julisz z Horodka. Sam tak zreszta prawi... "u mnie, w Horodku"

pozdrawiam

P.S. a kasuje ludziska faktycznie...
    Dzięki! Masz CAŁKOWITĄ rację, chociaż cytując "klasyka" A. Potockiego "Majster Bieda czyli Zakapiorskie Bieszczady" wyd I str 85 Rozdział ma tytuł "Julek spod dębu".

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi
    bertrand236

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Dzięki! Masz CAŁKOWITĄ rację, chociaż cytując "klasyka" A. Potockiego "Majster Bieda czyli Zakapiorskie Bieszczady" wyd I str 85 Rozdział ma tytuł "Julek spod dębu".

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi
    Jeżeli rozmawiacie o Królu Włóczęgów Juliuszu I to nie rozumiem o co sprzeczacie się.
    Przeglądam fragmenty "Oznajmienia woli J.K.M Juliusza I Króla Włóczęgów". Jego dom to Rezydencja J.K.M. Juliusza I w Horodku. Na granicy państwa znajdują się tabliczki z napisem "teren Julka"
    A dla znajomych i przyjaciół jest to Julek Spod Dębu.

sturnus
    Guest

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Jeżeli rozmawiacie o Królu Włóczęgów Juliuszu I to nie rozumiem o co sprzeczacie się.
    Nie sprzeczamy się. Poprostu Bertrand zaczął kogoś niepoprawnie poprawiać... :D

A dla znajomych i przyjaciół jest to Julek Spod Dębu.
    A znajomi wiedza że nie lubi gdy nazywa się go Julkiem

pozdrawiam...

sturnus
    Guest

a! i zapomniałem dodać, że tego co napisał o nim Potocki też nie lubi... jak i samego autora...

pozdrawiam...

lucyna
    Guest

Ja z tych co do Niego mówią proszę pana. I z tch co to wiedzą, że należy Go nakarmić. To taka tradycja, którą wyniosłam mojej z dawnej grupy, która dziś nazywa się krainą wilka.
    Zauważyłam jedno. Zakapiorzy z pierwszego wydania książki mają pewne zastrzeżenia do swego Ojca Stworzyciciela Zakapioryzmu. Zakapiorzy dodani w wydaniu trzecim są dumni ze swego Stwórcy.
    Ostatnio Sławek opowiada pewną historyjkę. Na parkingu w Ustrzykach Gornych zaczepia Go parkingowy: dlaczego o mnie nie mówisz ludziom. Sławek na to: nie znam pana, co mam mówić. Parkingowy z niesmakiem: jak to nie znasz, jestem zakapiorem. Jakim zapakpirem? Na to parkingowy: masz książkę Potockiego? No,mam, pierwsze wydanie. Zakapior już trochę rozeźlony: to kup se trzecie, przeczytaj i mów o mnie ludziom.

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

...... to kup se trzecie, przeczytaj i mów o mnie ludziom.
    Stach pomyśleć co też będziemy mogli przeczytać w następnych wydaniach poszerzonych - poprawionych - uaktualnionych. Mnożą się nam " zakapiory " jak swego czas " kombatanci ". Ile związków taktycznych tylu "kombatantów " - ile wydań tylu " zakapiorów ".
    ---------------------------------------------------

podpis
    Zakapior I klasy - wydania jeszcze nie napisanego
    pozdroowka
    marekm

Ktoś z mojej grupy zadał kiedyś Juliuszowi I vel Julkowi jakieś pytanie, chyba o "drzewo wisielca" on na to, że odpowiedź kosztuje 50$. Mówimy, co tam i wysupłaliśmy 50 zł i mu dajemy, on do nas, że w tym momencie go obrażamy, bo 50 USD to NIE równa się 50 zł tylko 150. W tym momencie to mnie obraził. Dziękuję za taką legendę i za takiego zakapiora. Ponoć on mieszka w Krakowie, a tylko na "sezon" przyjeżdża w Biesy. Jak dla mnie to smutne. Ale to tylko moje osobiste zdanie. Tak czy tak raczej jego pustelni więcej nie odwiedzę. Ale już nie ma co tym gadać atrakcyja turystyczna jakaś jest :)

lucyna
    Guest

Thumbs down Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Cytat Zamieszczone przez SzaryWilk Zobacz posta
    Jak dla mnie to smutne.
    A równa się? Oczywiście, że smutne. Szczególnie traktowanie człowieka z zaburzeniami psychicznymi jako atrakcji turystycznej.

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Dorzucę swoje "trzy grosze"!Parę lat temu,w długi weekend,dotarliśmy do Julka.Nie zdążyliśmy jeszcze spokojnie porozmawiać,kiedy do brzegu przybił stateczek pełen "rozbuchanych"pasażerów.Wysypali się z wrzawą ,skrzynkami piwa,rozbiegli po krzakach za potrzebą.Nie zauważyłam,żeby ktoś szczególnie interesował się protestami Julka.Wróciliśmy następnego dnia.Julek zaprosił nas do swojego kamiennego stołu na wegańską potrawę,herbatę z malin i nawet poczęstował pyszną nalewką(kiedy dowiedział się,że mam akurat urodziny).prowadził po swoich włościach przedstawiając własny punkt widzenia na wiele spraw.Jakie to są teorie?trzeba posłuchać.Czy zgodzić się?To już indywidualna sprawa.
    Do szału doprowadzają mnie opinie "sąsiadów"w rodzaju "SPOLIĆ DZIADA"!!!Więcej tolerancji,naprawdę!Lucyna ma rację-w dużej mierze,to odwiedzający narzucają gospodarzowi sposób bycia!

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..a dla mnie ony "kult zakapiora" to Ż E N A D A ...

i zgadzam się z Wuką.. to sami odwiedzający kreują chory świat... pozdrawiam bosonogich włóczęgów..

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)