Strona 28 z 45 PierwszyPierwszy ... 18 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 38 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Sprzedawał, chyba po 40 zł.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Się bardzo rzadko denerwuję naprawdę. Wtedy to.....
    Natomiast dyskusja ta niczego nie wnosi. Jeszcze raz: "Każdy ma prawo do swojego zdania. Lubię jednych, nie lubię drugich, żałuję , że nie było mi dane poznać trzecich!. Tyko Wy cenicie innych niż ja..."
    I nic poza tym. Każdy z NAS jednych lubi, drugich nie i żałujemy, że nie było nam dane poznać trzecich!
    Wracając do nazwy wątku, bo może niektórzy o nim zapomnieli...
    Żadna, naprawdę żadna postać opisana w książce Andrzeja Potocjiego pod tytułem "Majster Bieda... czyli Zakapiorskie Bieszczady" nie jest i nie ma szans być moim idolem. Nie i już. Nie oznacza to jednak, że ich wszystkich nie lubię. Niektórych lubię, niektórych nie lubię. Żałuję, że nie poznałem bohatera tytułowego tej książki. Byłem tylko na Mszy Św. za jego duszę. Nie raz też zapaliłem znicz na jego grobie. Nie oznacza to jednak, że Władek Nadopta to mój idol.
    Każdy patrzy na ten temat z poziomu swojego wieku, z poziomu poznania Bieszczadu. I każdy ma do tego prawo. Tylko co to to zmieni?
    Dla mnie wątek ten już się chyba wyczerpał.

Pozdrawiam serdecznie
    bertrand236

lucyna
    Guest

Moim zdaniem nie wyczerpał. Życie pisze kolejne odsłony.

Bieszczadnik Awatar biały wilk
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    Roztocze,obecnie Sz-cin

Jak napisał Bertrand , każdy ma swój punkt widzenia.Z mojego punktu z zkapiorem jest jak z koniem tarpanem;wyginął i już go nie ma.W Azji jest koń Przewalskiego,u nas konik polski i huculski,w Ameryce mustang.Żyją dziko,ale żaden z nich nigdy nie będzie tarpanem.Moim zdaniem,żaden z pretendentów nie jest i nie będzie bieszczadzkim zakapiorem.WUKA przytoczyła z encyklopedii lub słownika określenie słowa "zakapior",ale moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę określenie "bieszczadzki zakapior".

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...ee... tam... się mylą niektórym zafajdziorzy z janiołami...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

"O take wolność i demokracje" pdburzano ongiś masy,żeby dorwac się do kojca i spizarni. Czasem,robiąc do siebie oko,bohaterowie wyciągają wyleniałe sztandary "Solidarności" i wykrzykują z trybun różne hasła.Nowi ziemianie,bankierzy,arystrokraci i przemyslowcy i politykierzy.Klawo jest.Szedlem sobie kiedys z plecakiem i kolegą,a tu ziemia prywatna,psy,won chamie turystyczny,no bo wezwiem tych w kominiarach! Dalej ruina pegeeru i ruiny chlopstwa.Klawo jest. Dzis jakis zalewik,jutro może port,stocznie,Baltyk.Klowo jest,panowie w stolicy kurzą grube cygara w wysokich wieżach władzy i tlustuych kont. A ja z mego okna widzę śmietnik,w ktorym,latem,przysypia byly dzialacz wolności i dekokracji.Nie pojmuje,jak to sie stalo,ze kumple zbudowali "druge japonie" dla siebie. A tamci pysznią się nowymi szatami królów. Zly sen jakiś czy inny chochoł z poolskiego weseliska? Były zlote trąby wolnosci jakiejsiś,ostol sie ino sznur. Nie do wszystkich,rzecz jasna. Ciekawe,kiedy sprzedadza i kupią Zalew Wiślany,a kiedy rozedrą Hel jak postaw sukna.Wprawa jest,od I RP.Pozdrawiam.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Juraj każda rewolucja zjada własne dzieci i my nie jesteśmy wyjatkiem. Na grabach tych co kiedyś stali w pierwszym szergu walki z systemem wszelkiej maści cwaniaki, dorobkiewicze i szumowiny dorabiają sobie gębe bojowników z komuną i robią to co robia.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Pyra - źle jest budzić się codziennie w szumowinowym kraju.Ludzie choruja na nerwice,a "panom" poranki,wieczory i nocki cudne. Zarcia w korytach jest! Orwell byłby zdumiony też.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Orwell w "Folwarku zwierzęcym" to przewidywał dlatego też utkwiło mi mocno jedno z przykazań "wszystkie zwierzęta są równe ale niektóre równiejsze". Patrząc na naszą rzeczywistość krytycznie to to przysłwie jest idealnym komentarzem. Mnie też często krew zalewa patrząc na to co się dookoła dzieje ale staram się w tym wszystkim doszukiwać pozytywów a takie też są.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

tak, Marku-Orwell w "Folwarku.." dokładnie opisał rewolucje i jej skutki.Tak już jest.władza przyciąga cwaniaków.A tzw.demokracja pozwala ex cieciowi czy pracownikowi PGR piastować wysokie stanowiska.......ale jak mawiał J.Kuroń-ch...j mu na grób, zamiast krzyża ! ..co często sobie powtarzam i poprawiam sobie humor....

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)