Ja już się boję tych Bieszczadzkich Kobięttylko nie wiem których bardziej;-)
Ja już się boję tych Bieszczadzkich Kobięttylko nie wiem których bardziej;-)
Pozdrav
Masz rację należy się bać tych bieszczadzkich bab. Słyszałam, że tu nawet diabły bab się bały. Jako baba na poły bieszczadzka powiem Ci jedno nie raz tu zapachniało siarką. Na forum szczególnie. Reasumując pomusł DuchaPrzeszłości może być podchwycony i co wtedy. Jak czytać takie opowiadania na czas s...i to o kobietach w toaletach. Poza tym kobiety nie mogą być zakapiorami tylko k.. A fee.
Browar a czego ? Ideałem by bylo jak by to napisał Barnaba prozą, Wuka wierszem, Anyczka fotografie by wstawiła a Lucyna recenzje wystawiła. Toż to był by ideał. he he
Wywołana do tablicy już piszę o kobietach bieszczadzkich-patrz "Proza i poezja...."
Coś w temacie:
http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll.../-1/bieszczady
Ot, zwykły, sterany człowiek a nie jakieś dziwadło...
Pozdrav
Miałem okazję go poznać osobiście. Parę godzin spędziłem u niego w domu. Tłumaczył mi dlaczego doprowadził do takiego szumu medialnego wokół swojej osoby. Próbowałem i nadal próbuję go zrozumieć. W pełni się z Tobą zgadzam Browar.
P.S. Byłem ostatnio 3 dni w grodzie Kraka. Przepraszam Cię ale NAPRAWDĘ nie miałem czasu na wspólnego "Browara".
bertrand236
Tu się nie zgadzam w pełni z Tobą Browar -- może i zwykły , ale takich jest tysiace w Polsce, - a w tym wszystkim to najbardziej szkoda dzieci, bo tego typu publiczne "rozgrywki" i rozgłos nie służą im dobrze. Nie jest to wcale bohater i idol ." Bieszczadzkiego bohatera " zrobiła i robi z Niego na własnu komercyjny użytek pewna grupa ludzi, ale to wcale jak widać nie było i nie jest dobre dla tej rodziny.Życzę im szczerze wszystkiego dobrego w tym całym zamieszaniu, a przede wszystkim Dzieciom.
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Czy zakapior to idol? Chyba tylko przybysze z zewnątrz mają takie spojrzenie. A że w Bieszczadach są mili ludzie, nieco niekiedy na bani, że można z nimi ciekawie porozmawiać, że noszą kapelusze, brody a la ZZ Top? Mieszkają tu, mają swą pracę, firmy...niekiedy rzeźbią, piszą. Są stąd i tacy, jacy są. Jeśli komuś z zewnątrz to się nie podoba - to jego problem.
Istotnie,ludzie tu mili,interesujacy i niezalezni,jakby wtopieni w tę przedziwną krainę zwaną bieszczadami,krainę o niepokojącym jakimś klimacie,trudnym do okreslenia,fascynującym,podbudowanym arcybogatą historią i minionymi wędrówkami ludów,a prawdziwie bajeczna jej częścią wschodnią była Huculszczyzna.
Zaczęlo sie od akcji wisła; potem pustka; potem zjawili się ci, którym władza dopiekła albo rodzina albo sąsiada pobili za zaoranie miedzy ( i trzeba było wiac tam gdzie kończy się Polska ale jeszcze jest Polska); potem przyjechali więźniowe a jak odsiedzieli to nie mieli gdzie wracać więc zostali; w miedzyczasie propozycje nie do odrzucenia dostawali "poleszucy" z kolana Bugu i siedzieli na walizkach, podobnie jak Grecy, niewielu zostało; zjawili się tez juhasi bo dobre polany do wypasu a ochronek dla owiec nie trza było budowac bo cerkwie i koscioły ziały pustką; zaczęli budowac obwodnicę i małą i wielką więc przyjechali spoda jasła, rzeszowa, nawet z Polski centralnej, zarabiali full kasy, troche ich zostało, ziemi albo dostali albo kupili; potem system zelżał i tereny stały się bardziej dostępne więc przyjeżdzali turyści: mniej lub bardziej doświadczeni,studenci, harcerze paru z nich zostało bo się zakochali w tych miejscach; zajrzeli wreszcie bizmesmeni: można kase złupić bo infrastruktura kiepska: kilku zostało bo się zaczęło kręcić albo tez po prostu sie zakochali w tych miejscach; w całym tym czasie zaglądali tu też wagabundzi, globtroterzy, chodziki, łaziki itp, paru z nich zostało bo znaleźli swój kawałek podłogi; artysci też tu zaglądali bo przyroda daje natchnienie: naładowali bakterie i sprzedali Bieszczady w swojej twórczości, paru z nich zostało bo ukochali bieszczadzką wenę; pojawili się wreszczie ci, którym zbrzydlo miejskie życie i codzienne trucie się spalinami i pogonią za pieniądzem: częśc została bo twarde życie im sprzyjało i odpowiadało, inni wyjechali by dalej szukac swej ziemi obiecanej; pojawiają się ciągle też ci, którzy cialem są tam gdzie są a sercem w Bieszczadach, może kilku z nich osiądzie tam na stałe?
Wsród całego tego kotła ludzi, osobowosci, charakterów tych CO ZOSTALI są ci, którzy stoją teraz przy sklepie i trzymają "najjjjtańńńńńszeeee" za zarobione ciężką pracą marne pieniądze; są ci, którzy nadal myslą że są tu za karę; są ci, których jest ten kawałek podłogi i nawet na wysokie zarobki się z bieszczad nie wyciągnie; są ci, którzy na bieszczadach robią niezłą kase (nieruchomości, biznes, usługi, produkty) i jest to ich sposób pracy, zarabiania na zycie; są wreszcie ci, dla ktorych po prostu to jest ich MIEJSCE na ziemi: normalnie pracują, uczą się, chodzą do kościoła/cerkwi (albo i tu i tu), sklepu z droższymi o 40% artykułami, baru, gdzie kolega własnie przehulał kase za transport wypalonego wegla....
Zakapiory? Ktorzy z nich są? chyba tylko ci, którzy się tak sami nazywają, a na co im ta nazwa? niech sami powiedzą.....
Bieszczady to jest kocioł kultur, tradycji, rytów, charakterów, osobowosci i wszystkiego tego co ze sobą przyniesli ci, którzy je powtórnie zamieszkiwali i mimo że kocioł to kazdy zachował swoją indywidualność.
Zbieszczadzoną indywidualność....
Ale strzelilem wykład.....![]()
Wszystkie przytoczone tu stwierdzenia są osobistymi przemyśleniami po spotkaniach z ludzmi, życiem ich życiem, rozmów po paru głębszych czy też po wyciąganiu samochodu z zaspy, nocnych "bieszczaków" rozmowach itp. NIKOGO NIE CHCĘ URAZIĆ, DO KAŻDEGO ZE SPOTKANYCH LUDZI MAM PEŁNY SZACUNEK, NAWET JEŚLI BYŁ SMIERDZĄCY, ZASIKANY, WYDARŁ SIĘ NA MNIE ZE MU ZDEPTAŁEM TRAWE ALBO OBSIKAŁEM DRZEWO W LESIE, WYDAŁ KASE NA PRYTOZOL ZAMIAST MI ZAPŁACIC ZA 3 DNI ROBOTY PRZY WYPALE ITP ITD.
WSZYSCY Z NICH SĄ LUDZMI z Bieszczad![]()
Ostatnio edytowane przez pyton ; 29-12-2006 o 23:13
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki