Pokaż wyniki od 1 do 10 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Chyba zeszliśmy z tematu, ale co tam.
    Mi się bardzo podobają rozrzucone po górach osiedla - dlatego tak bardzo lubię krajobraz Huculszczyzny (Góry Pokucko-Bukowińskie), a także - z przeciwległego końca Beskidów - okolice beskidzkiej Trójwsi, czyli Istebnej, Jaworzynki i Koniakowa.
    Ale lubię góry gdzie ludzie tak od wieków mieszkali i mieszkają, gdzie żyją, gospodarują, wypasają owce, koszą trawę na siano, a nie budują wyciągów narciarskich.
    U nas trudno o takie miejsca, bo wszędzie wkracza komercja, ale ciągle jeszcze drewniany kościołek na Stecówce i domy na Pietraszonce czy Trzycatku pasują do krajobrazu tych łagodnych wzgórz. To nie są miejsca "dzikie", tylko takie jak to określamy "gdzie zbiera się siano".

A Sudety to znowu całkiem inna bajka, one mnie napełniają takim rodzajem smutku, podobnie jak Beskid Niski. Miejsca gdzie ludzie niegdyś mieszkali, żyli, a potem ich wysiedlono - i to ciągle widać nawet w krajobrazie.

Taki krajobraz lubię:

A jeszcze bardziej taki:

Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 28-01-2013 o 21:54 Powód: Dołożyłam zdjęcia

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Czarne okulary, zdecydowany głos, lekko spocony, łagodne kołysanie wywołujące hipnozę u słuchaczy, bezkomromisowe poglądy, ... wypisz, wymaluj prawdziwy zakapior.

http://esanok.pl/2013/solina24-pl-re...roku-film.html

Ps.: i filozoficzna sentencja: "Ja nie mogłem ponieważ jestem tutaj"

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej,
    Chyba podobnie to odczuwam Basiu. Zagospodarowane góry wcale nie muszą straszyć i smucić. Tam jest tak dużo nowych doznań. Zapachów, smaków, widoków. Karpackie łąki, owce, dym z szałasu, konie zrywające drewno po leśnych gąszczach, krowy nad poidłami z wydrążonych pni. To jest rozległy zestaw odczuć i obrazów sklejony z własnym dojrzewaniem i poznawaniem świata. A Sudeten są smutne podwójnie. Ginącymi śladami niemieckiej kultury i wszędobylską biedą zrodzoną w komuniźmie i wciąż podtrzymywaną obecnie.
    Ja z kolei lubię np zejście do Jaworków łąkami z masywu Radziejowej, albo gorczańskie przysiółki, jak np Jamne i tamtejsze 'schronisko' "Skałka". To nie fascynacja typu etnograficznego tylko raczej zapatrzenie w inne życie, które niestety przemija.
    Zakapiorstwo też może zafascynować i niejednego 'trafiło'. Mnie nie, o czym już pisałem. Ale daleki jestem od potępiania Zakapiorów za cokolwiek. Są i dobrze.
    Pzdr
    D.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)