Strona 10 z 54 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 20 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Bieszczadnik Awatar wojtek legionowo
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

Domyślnie Odp: Julek spod Dębu

Wiesz każdy może miec swoje zdanie jak również swoich bieszczadzkich idoli Tobie podobają się chyba mity bo tak naprawdę nie sądze byś tych ludzi znał osobiście ,a zakapiorzy to jest wymysł chyba nie muszę tłumaczyć,kogo,przecież opisująć te zmyślone farmazony przez pewnego faceta,który pcha się na piedestał znawcy Bieszczad ,atak naprawdę pisze bzdury czyniąc krzywdę Bieszczadom fałszujac historię.Tak dziwnie sie składa że bywając w Bieszczadzie często miałem okazję wychylić nie jedną flaszkę czy to z Jędrkiem czy Władkiem i wieloma innymi tak zwanymi zakapiorami.A czy Bieszczady to połoniny zależy dla kogo dla mnie to sa również Bieszczady chociaż preferuję miejsca dość odległe od tzw cywilizacji,a biurko to mam od poniedziałku do piatku póżniej dwa dni w Bieszczadach tych moich Bieszczadach np.dolina Sanu Stebnik okollice Chryszczatej,A nie jakieś złazy komercyjne by promować jakieś bajki ,które ktoś płodzi dla kasy
    Wojtek legionowo

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Panowie tak się składa że też kilku z tych zakapiorów poznałem. Co prawda ja nie mam takiego doświadczenia z Biesczadami jak niektorzy z Was. Bo ja w Bieszczadach bywam raz, góra dwa razy w roku (niestety, brak czasu) i to dopiero od 10 lat. Ale tych ludzi z poplątanym życiorysem bardzo lubię. A co do słowa Zakapior, to jedni go lubią a inni niecierpią.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Bieszczadnik Awatar Czarek pl
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Jaworzno

Sprawa nie jest prosta,chociazby dlatego,że p A.P.nazywa Zakapiorami osoby z trudna przeszłoscią ale jednak,którzy zrobili coś dobrego dla Bieszczadów i tworzyli i tworzą ich historię.Najgorsze jest to,ze za Zakapiora uwaza sie co drugi pijak mieszkajacy w Bieszczadach(bo taka jest teraz moda),który czesto zamiast korzysci przynosi wstyd temu regionowi.A p A.P.rzeczywiscie sprawia wrazenie stapajacego ponad ziemią szczególnie gdy opowiada,ze to ON wymyslił te Madonny i Dusiołki bieszczadzkie.A na pytanie czy trzeba bylo to wszystko wymyslac,czy Bojkowie lub Zydzi mieszkajacy tutaj nie mieli nic do zaoferowania?Odpowiedzi brak!

Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    płaski środek Polski

Panowie,każdy może mieć swoje zdanie i swój sposób na spędzanie wolnego czasu.Jeśli dla kogoś ważną pamiątką z gór ( może akurat innych ) będzie zdjęcie z misiem na Gubałówce,to jego broszka.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Cytat Zamieszczone przez bertrand236 Zobacz posta
    Wojtku! przede wszystkim Ty wiesz czego Ci życzę w tym czasie.
    Założyłem ten wątek, bo chciałem uzyskać informację. Informacje takową już posiadam i prosze wszystkich uczestników tej dyskusji o więcej opanowania. Jeden lubi Zakapiorów-drugi ich nie trawi, jeden lubi Solinę-drugi Tarnicę, jeden pensjonat o wysokim standardzie-drugi pałatkę i gwiazdy nad głową. A tak naprawdę wszyscy lubimy Bieszczady Każdy ma na nie inne spojrzenie ale czy warto aż tak się sprzeczać?
    Pozdrawiam

Co do tendencji do nadmiernych emocji , zgadzam się w pełni. Szkoda zdrowia. Ale też uważam , że jeśli sie opowiada bajki, to nie powinno się wmawiac nikomu iż to prawda historyczna. A tak z niektórymi "bieszczadzkimi" imprezami bywa. Oczywiście tych co autentycznie "studiują" Bieszczady , nie zwiedzie. Ale trzeba przyznać iż trochę sie "robi wodę z mózgu" tym okazjonalnym "bywcom" bieszczadzkim.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez Czarek pl Zobacz posta
    A na pytanie czy trzeba bylo to wszystko wymyslac,czy Bojkowie lub Zydzi mieszkajacy tutaj nie mieli nic do zaoferowania?Odpowiedzi brak!
    No niezupełnie; bądźmy sprawiedliwi:
    "Podkarpackie judaica", "Bieszczadzkie losy. Bojkowie i Żydzi" etc.
    - to całkiem wartościowe dowody, że AP docenia i popularyzuje
    także autentyczne, wiekowe dziedzictwo kulturowe Bieszczadów i okolic
    (podobnie jak i - w osobnej kategorii - np. 'Niżej połonin').

Natomiast generalnie Jego twórczość w masie (na ile powierzchownie poznałem)
    - jakby symbolizowana przez te tzw. 'legendy i opowieści' -
    to IMVVHO zbieranina/mieszanina historii/prawdy i fikcji/ględzenia.
    Siakiś taki modernistyczny indyferentyzm z zasmażką, oliwką i parasolką,
    czadem, dusiołkiem i aniołkami, marketingiem i piercingiem
    - przykry w sumie nieco.

Serdeczności,

Kuba

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007

Cytat Zamieszczone przez eldoopa Zobacz posta
    Bieszczady to nie tylko połoniny i urokliwe miejsca...to trochę wiecej. Nie można jeździć tutaj lubiąc np tylko łyse połoninki, innych rzeczy nie trawiąc, bo to żadne zamiłowanie do tego regionu, trzeba go polubić w całości...
    Ale właśnie zakapiorstwo i dusiolizm to tego 'trocha więcej' ino marny fragmencik.

Przy tym jakoś IMHO (i - jak widzę - nie tylko) ostatnio nadreprezentowany,
    a w szczególności przykrywający cieniutką, bo ino parudekadową, cuchnąca wódą ceratką
    skarbiec wielu wieków i wielu wątków okołobieszczadzkiej historii i kultury.
    Co przeszkadza.

Serdeczności,

Kuba

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

no dobra, jaki jest taki jest. Ale tak z innej strony na to patrzeć "król włóczęgów"..... mm no to gdzie ten cały król się włóczył? hmm. Niech sobie będzie "misterem pustelników" albo co, ale czym sobie zasłużył na miano włóczęgi? Jak tylko pamiętam, zawsze sobie siedział nad zalewem....
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Cytat Zamieszczone przez KostekP Zobacz posta
    Jeśli dla kogoś ważną pamiątką z gór ( może akurat innych ) będzie zdjęcie z misiem na Gubałówce,to jego broszka.
    Słusznie
    Ten cały cyrk z koronacją jest chyba skierowany głównie do tzw.szerokiej publiczności ... Co niektórzy bez problemów łykną takie pseudo-etno widowisko. W końcu trzeba się jakoś zabawić.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Witajcie
    Dla mnie osobiscie Julek jest wielka postacia na ktorej nalezy sie wzorowac i nasladowac we wszystkim co czyni, albowim on Jest zrodlem wszelakiej wiedzy o wloczegostwie i pustelnictwie ,rolnictwie oraz lesnictwie agroturystyce oraz nade wszyskim zrownowazonym podejsciu do zycia zachowujacy buddyjska zasade ing iang. NIemymi swiadkami czynow Janka pozostana na zawsze owieczk kotre tak ukochali oraz Dab pod ktorym spoczywa jak upal doskwieral. Skladam wniosek by Jnakowi spad Deba postawic spizowy pomik w Sanoku oraz miniaturke umiescic na zaporze w Solinie w koncu wielkim wloczega BYL. Apeluje by forumowicze poprali moj wniosek i zostala stowrzona specjalna komisja ktora napisze ofjcialny wniosek do wladz miasta Sanoka oraz wyloni delegacje ktora ja zaniesie. Zaden forumowicz ktoremu zalezy na bieszcadach nie moze pozostac obojetniu tu trzeba zadbac o pamiec Wielkiego Polaka.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)