[quote=Karlik2;36062]Z tym parasolem bo bym trochę uważał........
Raz , ze to głupio wygląda w górach........
a Dwa, zdecydowanie wazniejsze, parasol jest z reguły metalowy i w czasie burzy może pełnic role "piorunochronu"....
Parasol w górach jest znakomitym wyjściem. Tylko trzeba go używac z głową. Wiadomo, że jak jest burza,to się go zwija i wkłada kurtkę. I spiernicza jak najniżej...
Ale ma wiele zalet - nie pływasz w kurtce, szczególnie przy podchodzeniu, chroni przed wiatrem, chroni także górę plecaka, deszcz nie kapie po oczach, nie płynie w rękawy. No i nie masz ryzyka, ze ci kurtka przemoknieNie trzeba po deszczu suszyć całej tony ciuchów. Deszcz ustaje - parasol zwijasz i nie masz problemu,co zrobić z mokrą kurtką. Przydaje się także przy rozpalaniu ogniska w deszczu :) Owszem - ma i złe strony - nie da się używać przy silnym wietrze, szczególnie powyzej górnej granicy lasu, masz do używania tylko jedną rękę, jeżeli chodzisz z kijami, to nie bardzo wiadomo, co zrobić z tym, który trzyma się w ręce zajętej parasolem (użytkownicy parasoli odbyli wiele dyskusji, jak rozwiązać ten problem. Konkluzja była jedna - przydałby się ogon :)). No i ta burza. Ale jak mówiłam, trzeba z głową.
A jeżeli miałabym zrezygnowac z komforu, jaki mi daje parasol, tylko dlatego "że głupio wygląda"... Równie dobrze mogłabym nie używać kijków trekingowych, bo "głupio wygląda". Sam spróbuj - przekonasz się. Wiele osób już do parasola przekonałam :)
Pozxdrawki
madziaba

Nie trzeba po deszczu suszyć całej tony ciuchów. Deszcz ustaje - parasol zwijasz i nie masz problemu,co zrobić z mokrą kurtką. Przydaje się także przy rozpalaniu ogniska w deszczu :) Owszem - ma i złe strony - nie da się używać przy silnym wietrze, szczególnie powyzej górnej granicy lasu, masz do używania tylko jedną rękę, jeżeli chodzisz z kijami, to nie bardzo wiadomo, co zrobić z tym, który trzyma się w ręce zajętej parasolem (użytkownicy parasoli odbyli wiele dyskusji, jak rozwiązać ten problem. Konkluzja była jedna - przydałby się ogon :)). No i ta burza. Ale jak mówiłam, trzeba z głową.
Odpowiedz z cytatem