Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 95

Wątek: Horror w Bieszczadzie

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Horror w Bieszczadzie

Następne groźne stwory
    http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll...-1/aktualnosci
    AKTUALNOŚCI
    27 sierpnia 2007 - 20:15
    Ustrzyki Dolne > Dusił się przez osy
    Dwa użądlenia osy o mało nie doprowadziły do śmierci 42-letniego mężczyzny. Uratowano go w ostatniej chwili.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ
    Osy i szerszenia lepiej nie drażnij
    http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll.../0/aktualnosci
    28-08-2007

Mężczyzna pracował przy budowie domu wraz z kolegą. W pewnym momencie wokół nich zaczęły krążyć osy. Kiedy robotnicy zaczęli opędzać się od nich rękami, owady zaatakowały.

Pana Zygmunta (na jego prośbę imię zmieniono) osa najpierw użądliła pod okiem, po chwili druga wkłuła się w policzek. Kilkadziesiąt sekund później mężczyzna dostał ataku duszności i stracił przytomność.

Kolega zachował zimną krew - natychmiast wezwał pogotowie, a zanim przyjechali ratownicy, udzielił ofierze pierwszej pomocy. Poszkodowany otrzymał sporą dawkę leków odczulających i kroplówek. Spędził w szpitalu ponad dobę.

– Wiele razy w życiu ugryzła mnie osa, ale nigdy nic mi nie było – opowiada pan Zygmunt. – Podejrzewam, że tym razem wstrzyknięty w moją twarz jad dwóch owadów spowodował blokadę dróg oddechowych. Mogę mówić o wielkim szczęściu. Gdybym był na budowie sam, pewnie bym nie przeżył.

KP
    Pozdrav

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Dwa lata temu użądliło mnie ...70 leśnych os.To był istny horror!Szczęściem do szpitala nie było daleko!Każda przelatująca teraz obok mnie,powoduje gęsią skórkę i zimne poty!

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

no są osoby podatne na użądlenie ze strony nawet jednej osy czy pszczoły i może się to dla nich skończyć bardzo źle. Nawiasem, mam kolegę, który mdleje po dotknięciu językiem styków zwykłej baterii do radia. Wykorzystywał tę swą słabość na egzaminach niektórych

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Hej:)
    Niektórzy, Chris, nie znoszą napięcia;P

Pzdr,
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    Hej:)
    Niektórzy, Chris, nie znoszą napięcia;P

Pzdr,
    Derty
    taa, niektórzy nie .

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Pewien pan wolał sie rozbić autem (o drzewo akuratnie) niż dać użądlić sie osie . Co roku okresowo jestem żądlony przez pszczoły (bywa że i po kilkadziesiąt), ale tego nie da się całkiem uniknąć .... przy pracach w pasiece .Za to potem .....:) miodzio :)

Pozdrawiam PF
    ps
    WUKO wiem jak "smakują" leśne osy ..... dzieckiem będąc ..... tato nmie pół dnia szukał po lesie - tak uciekalem :)

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Nie wolno schodzić ze szlaku w Bieszczadzie,teren jeszcze nie rozminowany po wojnie
    http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OSCI/624979528
    18 kwietnia 2008 - 9:35

Wola Michowa > Zbierał w lesie amunicję
    40 sztuk amunicji z I wojny światowej i granat typu „szyszka” znaleźli strażnicy graniczni w samochodzie poszukiwacza militariów.

Funkcjonariusze Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Sanoku natknęli się na poszukiwacza w rejonie przełęczy Żebrak w pobliżu Woli Michowej w gm. Komańcza. Mężczyznę chodził po lesie z wykrywaczem metali.

W samochodzie 46 – letniego mieszkańca powiatu leskiego strażnicy graniczni znaleźli 40 sztuk amunicji z okresu I wojny światowej i przerdzewiały, ale wciąż groźny granat obronny typu „szyszka” F-1.

– Nazwa „szyszka” brzmi sympatycznie, ale taki granat ma bardzo duże pole rażenia – do 200 metrów od miejsca eksplozji – wyjaśnia mjr Marek Jarosiński, rzecznik prasowy komendanta KOSG w Nowym Sączu. – Granat jest tak skonstruowany, żeby jego karbowana obudowa, przypominająca z wyglądu szyszkę, rozrywała się na maksymalnie dużo stalowych odłamków, śmiertelnie rażących. Śmiertelne zagrożenie stwarzała również amunicja, która przeleżała w ziemi niemal 100 lat.
    promocja

O znalezisku zawiadomiony został patrol saperski z jednostki wojskowej w Rzeszowie. Strażnicy graniczni przeprowadzili także przeszukanie domu poszukiwacza, żeby upewnić się, czy nie przechowuje on innych materiałów wybuchowych. Na szczęście te podejrzenia się nie sprawdziły.

Kolekcjoner został przekazany funkcjonariuszom Komendy Powiatowej Policji w Lesku.

– Warto przy tej okazji jeszcze raz powtórzyć, że w przypadku znalezienia jakichkolwiek materiałów wybuchowych czy amunicji, znalazca powinien natychmiast zawiadomić o tym służby specjalistyczne – dodaje mjr Jarosiński.

drm
    Pozdrav

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Tylko w Bieszczadzie są takie pioruny...
    http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OSCI/615271750
    25 czerwca 2008 - 15:00

Bieszczady > Piorun zabił trzy krowy
    Trzy krowy padły martwe od uderzenia pioruna na pastwisku w Polanie.

– Usłyszałem potężny grzmot, ale nigdy bym nie przypuszczał, że zabije mi bydło – mówi Stanisław Łysyganicz.

Ciemne chmury napłynęły nad Polanę około 15. Po chwili rozpętała się burza. Błyskawice co chwilę rozjaśniały niebo, a sekundy później waliły pioruny. Jeden uderzył w krowy Łysyganicza.

Gospodarz zobaczył martwe zwierzęta trzy godziny później, gdy poszedł na pole, by zapędzić je do obory.

- Dobrze, że pozostałe pięć krów się uratowało – wzdycha pan Stanisław. –Musiały być w innym miejscu. Gdyby wszystkie stały razem, chyba nie zostałaby mi ani jedna sztuka.

KP
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Jak co roku, ostrzegam stonkę wybierającą się na połoniny przed ich nowym mieszkańcem - sprowadzonym w niewyjaśnionych okolicznościach z Ameryki Płd. i zadomowionym w Bieszczadach:

http://www.oftm.com/chupamex.jpg
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Kiedy byłam dzieckiem,burze w Bieszczadach były straszne a ich skutki tragiczne!Babcia zapalała w oknie gromnicę i kładla na podwórzu skrzyżowane "przyrządy"do chlebowego pieca (drewniane)Wspominam to jako horror!Były ofiary wśród ludzi,pożary,zabite zwierzęta.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)