Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Kutia

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...

Domyślnie Odp: Kutia

Nie nie nie kutia nie jest plynna.... Kutia tradycyjna jest oczywiście z pszenicy, natomiast u nas, często spotykałam sie z wersją z ryżem.... oczywiście powstało wiele modyfikacji i powiem z własnego doświadczenia, że pyszna jest nasączona trunkiem mocniejszym..... ech....... dokładny przepis na kutie babcina, musze wyciagnąć od babci i oczywiście podam, jesli jeszcze będzie potrzebna,,,,

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez kobieta_bieszczadzka Zobacz posta
    Nie nie nie kutia nie jest plynna
    No masz racje, tzn. może być płynna, ale "oryginalnie" jest taka jak piszesz. Podejrzewam że wędrówka ze wschodu miała wpływ na różne modyfikacje. Np. u dziadków w Komańczy zawsze była j/w, natomiast do nas juz zawędrowała w wersji z mlekiem. Czyli całość zalewa się mlekiem i dobrze miesza to wszystko. Otrzymuje się wtedy kutię taką bardziej płynną - w zależności od ilości mleka, może byc nawet bardzo płynna :) Mnie osobiście smakuje jedna i druga. Wadą tej z mlekiem jest krótszy czas przechowywania. Poszperam w fotach to moze znajde jak wygląda ta z mlekiem, jak nie to zarzuce fote w Wigilię :)
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

W przepisie od markam wykluczyc (koniecznie) peczak . Reszta pozostaje bez zmian (wg mojej jakże marnej wiedzy kulin.........) . Popytam mamy (co roku przygotowuje pyszna kutię ) to podam przepis .

Pozdrawiam PF

ps
    jak tylko córka bedzie miala nieco czasu (jej pomoc jest niestety tutaj bardzo potrzebna ) podam przepis na....... :) ( "no to palce lizać" ) :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)

Uprawnienia umieszczania postów