Strona 13 z 33 PierwszyPierwszy ... 3 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 23 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 330

Wątek: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Baty?

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z
    Ostatnie zachodnie miasto na wschodzie

Domyślnie marek bajda

swego czasu slyszalem o gosciu ktory sie nazywal Marek Bajda. mieszkal w Sanoku, zginal w wypadku. podobno odnalazl bunkry na chryszczatej. Krysia Rados ma dosc interesujaca kolekcje filmow o Bieszczadach miedzy innymi Andrzeja Potockiego w tym reportaz z przejazdu Bajdy terenowkami na polwysep Brossa.
    pozdr
    T

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: marek bajda

Cytat Zamieszczone przez thaiski Zobacz posta
    .... ma dosc interesujaca kolekcje filmow o Bieszczadach miedzy innymi Andrzeja Potockiego w tym reportaz z przejazdu Bajdy terenowkami na polwysep Brossa.
    T
    Nie rozumie .... , jaki ma to związek jedno z drugim??
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Bajda tez szukal sladow UPA.

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat

Cytat Zamieszczone przez thaiski Zobacz posta
    Bajda tez szukal sladow UPA.
    no i zginął w wypadku bo pojechał na półwysep Barossa ?? czy tak??- dlatego pytałem o związek jednego z drugim.
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

KR ma film ze zdjeciami z przejazdu. Ten konkretny przejazd nie mial nic wspolnego ze smiercia B. Sorry ze moja polszczyzna jest niezbyt zrozumiala
    T

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

jessuuu, to jeszcze ktoś szuka bunkrów UPA? , choć może rotfl winien byc. Pozdro.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

takie penetracje mogą byc ciekawe, zwłaszcza dla młodziezy szkolnej,którą teraz uczy się historii przenicowanej.Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

zgadzam sie z przedpisca ze sladow jako takich juz nie ma. poza oczywiscie okopami. zreszta dyskusja na temat bunkrow po upa juz u byla. ale fakt faktem ze lazac po magurycznem czy po kraglicy wyobraznia dziala
    pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar wojtek legionowo
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    legionowo

No cóż mineło juz tyle lat historia nieestety obeszła się z żołnierzami KBW okrutnie wczoraj dotarło, do mojego domu wezwanie z wezwaniem mojego ojca na przesłuchanie i to po raz juz nie wiem który tylko mój ojciec nie żyje juz od wielu lat cholera może za tego rządu ja będę odpowiadał za akcję KBW w latach 1947-1948
    Już nawet sił ie mam by prostować
    Wojtek legionowo

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2007
    Rodem z

Jest taka ksiazka "Pozdrowcie gory Swietokrzyskie" C.Chlebowskiego. Na koncu jest lista nazwisk zolnierzy zgrupowan z informacja zyje/nie zyje. Kiedys myslalem ze fajnie byloby zrobic taka liste zolniery walczacych w B w roznych jednostkach. Dokumentacja na ten temat powinna byc dosc dobrze zachowana. No ale niestety. Nie jestem historykiem a jako "obcego" do IPNu mnie nie wpuszcza ;(
    Pozdr
    PS
    Czy moze Twoj szanowny Rodzic wspominal o tamtych czasach ? Moze bys cos zacytowal z tych wspomnien ?
    th

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)